Terug naar nieuwsoverzicht

Krone introduceert OptiTurn-tanden

De tanden zijn driedimensionaal gebogen, dus in twee richtingen. Hierdoor werken ze meer 'scheppend' als een hooivork in de draairichting van de rotor, en staan ze meer stekend in de rijrichting van de schudder.

De schudders van het Duitse Krone krijgen voortaan de zogeheten OptiTurn-tanden gemonteerd. Dat geldt zowel voor de gedragen ‘boerenschudders’ van het type Vendro, als voor de grotere getrokken KWT-modellen 1300, 1600 en 2000.

Krone was sinds 2014 op zoek naar een schuddertand die het gewas beter oppakt dan de gangbare tanden. Uitgangspunt was de hooivork, waarvan elke boer er wel een paar heeft. De studie leverde een ‘driedimensionaal gebogen’ tand op, verklaart de fabrikant. Daarmee bedoelt Krone dat de (gepatenteerde) tanden in twee richtingen gebogen zijn. Hierdoor werken ze ten eerste meer scheppend in de draairichting van de rotoren, en ten tweede meer stekend in de rijrichting van de schudder. Beide effecten zouden ervoor zorgen dat de machine het gras beter oppakt, en bovendien uniformer gespreid op het veld gooit. Dat versnelt het droogproces, waardoor de boer ook kortere droge perioden kan benutten om een snede te drogen.

Lees verder onder de foto

Krone-schudder in actie. OptiTurn pakt het gras beter op en dus is een hogere rijsnelheid mogelijk, aldus de fabrikant.

Krone-schudder in actie. OptiTurn pakt het gras beter op en dus is een hogere rijsnelheid mogelijk, aldus de fabrikant.

Schoner voer

Het gewas verdeelt zich volgens de ontwerpers gelijkmatig over de volle lengte van beide tandbenen doordat die niet even lang en gebogen zijn. De kleine rotoren trekken (in combinatie met hun grote overlap) het gewas goed uit elkaar. Aan de achterzijde zorgt de scheppend en stekend gebogen tandvorm voor het gelijkmatig loslaten van het gewas; het glijdt gelijkmatig van beide tandbenen af zonder dat er hopen ontstaan.

Lees verder onder de foto

Krone claimt dat de nieuwe tanden een gelijkmatigere verdeling van het gras bewerkstelligen. Hierdoor is de droging optimaal en zou je kortere intervallen tussen regenachtig weer kunnen benutten.

Krone claimt dat de nieuwe tanden een gelijkmatigere verdeling van het gras bewerkstelligen. Hierdoor is de droging optimaal en zou je kortere intervallen tussen regenachtig weer kunnen benutten.

Door zijn vormgeving kun je de OptiTurn-schuddertand hoger afstellen met behoud van een goede gewasopname. Dat voorkomt verontreiniging van het gewas, met dus een lager ruwasgehalte. En het spaart de graszode. Dankzij een excenterverstelling zijn de tanden meer of minder scheppend in te stellen in drie standen. Een verliesbescherming voorkomt eventuele schade aan navolgende oogstmachines.

Krone doet in Duitsland nog onderzoek om de winst in droogsnelheid, lagere verontreiniging en betere rijsnelheid in harde getallen om te zetten. Op hun site staat een verhelderend filmpje.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Mitas komt met band speciaal voor zelfrijder

Bandenfabrikant Mitas breidt het assortiment banden uit met een nieuwe 1000/65R32 CFO-band. De band is opgebouwd met VF-techniek en heeft afgeronde...
Afbeelding artikel

Sulky SpeedControl compenseert invloed rijwind

Sulky ontwikkelde een nieuwe techniek voor op hun kunstmeststrooiers, waarbij de instelling van het strooibeeld automatisch de toenemende rijwind bij hogere...
Afbeelding artikel

NutriSense van New Holland nu in MyPLM-portaal

NutriSense, het meetsysteem van New Holland dat tijdens de oogst vocht-, zetmeel-, ruw-eiwit-, vezel- en ruw-vetgehalten meet, is nu geïntegreerd in...