fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Engelse heavy-duty spuit Landquip Intrac 4232

Het Engelse Landquip bouwt gedragen, getrokken en zelfrijdende veldspuiten. Vlaming Agri uit Zwaagdijk (N.-H.) is importeur van deze spuiten. TREKKER ging op bezoek bij de eerste machine die het bedrijf van het Engelse merk verkocht. Een Impressie.

In het Noord-Hollandse dorpje In ’t Veld staat een fris ogende veldspuit te wachten tot de bodem opgedroogd is. De Landquip Intrac 4232 veldspuit met 4.200 litertank en 32 meter spuitboom is de eerste machine van het Engelse merk die in Nederland is verkocht. De spuit maakt een strakke indruk met het rode frame en de grijze tank. Aan weerskanten van de tank hangen aluminium Pommier-spuitbomen. De Engelse fabrikant is al jaren de importeur van de Franse Pommier-spuitbomen in het Verenigd Koninkrijk. Toen de fabrikant de kans kreeg om zelf spuiten te gaan bouwen, werden de aluminium bomen het vertrekpunt van de ontwikkeling.

Lees verder onder de foto

Deze spuit is geleverd met een Arag-spuitcomputer met CAN-bus. Nu is het Topcon XD-scherm met Isobus de standaard. Handig bij deze computer: een geheugensteuntje hoe de joystick is ingedeeld.

Deze spuit is geleverd met een Arag-spuitcomputer met CAN-bus. Nu is het Topcon XD-scherm met Isobus de standaard. Handig bij deze computer: een geheugensteuntje hoe de joystick is ingedeeld.

Chassis verzwaard

Het dealerschap van de spuitbomen uit zich in de details. Landquip heeft korte lijnen met Pommier en krijgt als eerste de tekeningen wanneer er een nieuwe spuitboom is ontwikkeld. Vervolgens geeft Landquip aan waar de aluminium bomen verzwaringen nodig hebben. Het grote voordeel van dit lichte metaalsoort is dat één kilogram aluminium drie kilogram staal vervangt. Een boom van 30 meter weegt slechts 600 kilo. Deze gewichtsbesparing in de bomen benut Landquip door het chassis te verzwaren. De Engelsen zijn gewend om soms met 20 km/u de velden te bespuiten, en daarvoor moet het chassis tegen een stootje kunnen. Onder de spuit is 80 centimeter bodemvrijheid. De minimale spoorbreedte met gestuurde as is 180 centimeter. Maximaal meet de spoorbreedte 3 meter. De spoorbreedte is vast. Op aanvraag is een variabele spoorbreedte ook mogelijk. Wil je graag spuiten op 150 centimeter? Dat is mogelijk wanneer je de sturing ervoor opoffert. Daarnaast zijn bij een machine zonder gestuurde as ook Poclain-wielmotoren leverbaar voor extra hulp in natte omstandigheden.

Simpel en toegankelijk

Een Imovilli zescilinder zuigermembraanpomp met 450 l/min capaciteit vult de Intrac-veldspuit. Standaard komt de machine met een handmatig kranensysteem. Voor € 3.500 meerprijs is er het Synchro-elektrische kranensysteem met computersysteem voor vullen en reinigen. Ook optie: een Visio-vulcomputer met Orion Infill flowmeter. Deze combinatie stopt automatisch met vullen bij het gewenst aantal liters bij het vullen. De bediening voor onder andere het vullen van de tank verschuilt niet achter een beschermingskap. Landquip kiest hier bewust voor. Een grote beschermingskap die omhoog of opzij klapt is volgens de fabrikant windgevoelig en minder toegankelijk. Boven de kranen zijn twee opbergvakken voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor op de spuit is een opgeklapt trappetje geplaatst naar het bordes. De trap mist handgrepen langszij om het omhoog klimmen te vergemakkelijken. Echter is het de vraag of je daar veel gebruik van gaat maken: ruimte om extra middel mee te nemen is hier niet aanwezig.

Lees verder onder de foto

Een handmatig kranensysteem is standaard. Optie is het elektrische Synchro-kranensysteem. Boven de kranen twee opbergvakken voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Een handmatig kranensysteem is standaard. Optie is het elektrische Synchro-kranensysteem. Boven de kranen twee opbergvakken voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

30 liter fustenreiniger

Rechts van de bedieningshendels is de fustenreiniger geplaatst. Deze klapt omlaag door links van de vultrechter aan een hendel te trekken. De vultrechter heeft een centrale wegzuiging en drie nozzles. Eén naar beneden gericht en één die als een toilet de trechter rondom reinigt. Beide nozzles zijn om middel naar beneden te brengen. Daarnaast is er één waar je het fust op kan zetten om deze van binnenuit te reinigen. De vultrechter meet 30 liter inhoud, waarmee je een zak poeder in één keer oplost.

Alle cilinders onafhankelijk geveerd

De minimale spuitboomhoogte meet 30 centimeter. Dit is mogelijk door de dubbele cilinders onder de hefinrichting. Bij deze lage spuitboomhoogte zorgen drie Norac-hoogtesensoren dat de boom de grond niet raakt. De boomdelen zijn onafhankelijk opgehangen en geveerd. Komt de sensor bijvoorbeeld aan de linkerkant een verhoging tegen, dan gaat alleen die helft omhoog. De andere helft van de boom blijft parallel aan de grond. Kom je onverhoopt toch een obstakel tegen, dan is er een veerbelaste uitbreekinrichting die automatisch terug klapt. Als je een flinke duw geeft tegen de spuitboom, zie je dat alleen dat deel daadwerkelijk beweegt. De rest van de boom blijft nagenoeg stabiel en beweegt minimaal. Dat komt ook mede door twee dikke zwiepcilinders die deze beweging dempen. Dat is belangrijk, omdat de boom in het werk zo stabiel mogelijk moet blijven om overspray (te hoge gift) te voorkomen.

Lees verder onder de foto

Het buitenste element van de spuitboom klapt tussen de twee binnenste delen. Hierdoor vouwt de boom compact op naast de tank. Breid je de spuit uit met Wingssprayer of het eigen luchtondersteuningssysteem? Dan past het buitenste element niet tussenin, en klapt hij aan de buitenkant van de opgevouwde bomen.

Het buitenste element van de spuitboom klapt tussen de twee binnenste delen. Hierdoor vouwt de boom compact op naast de tank. Breid je de spuit uit met Wingssprayer of het eigen luchtondersteuningssysteem? Dan past het buitenste element niet tussenin, en klapt hij aan de buitenkant van de opgevouwde bomen.

Bekende Arag-techniek

Mocht je nu een problematische onderdelenvoorziening voorstellen, dan heb je het mis. Alles aan de Landquip is bekende techniek. De machine maakt onder meer gebruik van Arag-onderdelen, die ook op bijvoorbeeld de Fendt Rogator en Delvano veldspuiten te vinden zijn. Deze spuit heeft een CAN-bus-besturingssysteem meegekregen vanuit de fabriek. Nu worden alle spuiten voorzien van Isobus-besturing. Voor de spuitcomputer komt het Topcon XD-scherm met de spuit mee. Deze kan gekoppeld worden aan het bestaande gps-systeem, of uitgebreid worden met een SGR1-ontvanger. Zonder gps spuiten is met de Landquip geen optie door de standaard sectieafsluiting.

Verkoop uitrollen

Naast deze spuit rijden er nog een getrokken veldspuit en enkele gedragen Landquip-spuiten rond. De komende jaren gaat importeur Vlaming de verkoop binnen eigen land verder uitrollen. De Intrac is leverbaar in 3.600 en 4.200 literuitvoering met maximaal 40 meter werkbreedte, en met 5.200 en 6.000 litertank tot 52 meter werkbreedte. De standaard Intrac 4200 met 40 meter boom staat in de prijslijst voor bruto € 96.000.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Delvano luchtondersteuning tot 39 meter

De Belgische fabrikant van veldspuiten kan zijn Bi-Air luchtondersteuning aanbieden tot 39 meter. Voorheen kon de luchtondersteuning alleen geleverd worden op...
Afbeelding artikel

Abemec dealer voor Hardi-spuiten

Importeur Homburg Holland maakt bekend dat Abemec in Veghel (N.-Br.) dealer wordt voor de Hardi-veldspuiten. Volgens Homburg gaat het goed met...
Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Beheer
WP Admin