fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome spuit ‘kruipt’ onder aardbeiengoten door

De gewasbescherming gaat met Serenade. Een kap spuiten vraagt twee werkgangen. - Foto: Joost Stallen

Aardbeiteeltbedrijf HG Eerenburg in Nispen (N.-Br.) ontwikkelde een zelfstandig rijdend voertuig voor de gewasbescherming in tunnels.

 

Aardbeiteeltbedrijf HG Eerenburg in Nispen (N.-Br.) ontwikkelde een autonome robot voor gewasbescherming onder de goten in een foliekas. Het gaat om een autonoom rijdend voertuig die rijdt ónder de goten die op 1,25 meter boven de grond hangen. Het voertuig kan met vier wielen sturen, en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond. De robot is circa een meter hoog, wordt elektrisch aangedreven en het vermogen komt van een verbrandingsmotor.

Lees verder onder de foto (en zie de video onderaan)

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps.  Manoeuvreren naar de naastliggende werkgang werkt met een 3D-camera in combinatie met een simulatieprogramma.

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps. Manoeuvreren naar de naastliggende werkgang werkt met een 3D-camera in combinatie met een simulatieprogramma.

Gps-bol op een mast

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps. De machine telt twee gps-bollen (één voorop, één achterop). Voor een goed ontvangst is vereist dat deze ontvangers boven het gewas uitsteken, en dus ook boven de aluminium goten. De gps-ontvangers zijn daarom op een hydraulisch uitschuifbare mast geplaatst. Het voertuig manoeuvreert in hondengang naar de naastliggende werkgang en maakt hierbij geen gebruik van gps-ontvangst, maar van een simulatieprogramma in combinatie met een 3D-camera.

Lees verder onder de foto (en zie de video onderaan)

Het voertuig stuurt met vier wielen en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond.

Het voertuig stuurt met vier wielen en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond.

Het spuitwerk gaat met een snelheid van 5,4 kilometer per uur. Het spuiten van een kas van 4 hectare kost zo’n vijf uur. Het idee is om het autonome voertuig ook in te zetten voor het gedoseerd op het gewas verdelen van natuurlijke vijanden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin