Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome spuit ‘kruipt’ onder aardbeiengoten door

De gewasbescherming gaat met Serenade. Een kap spuiten vraagt twee werkgangen. - Foto: Joost Stallen

Aardbeiteeltbedrijf HG Eerenburg in Nispen (N.-Br.) ontwikkelde een zelfstandig rijdend voertuig voor de gewasbescherming in tunnels.

 

Aardbeiteeltbedrijf HG Eerenburg in Nispen (N.-Br.) ontwikkelde een autonome robot voor gewasbescherming onder de goten in een foliekas. Het gaat om een autonoom rijdend voertuig die rijdt ónder de goten die op 1,25 meter boven de grond hangen. Het voertuig kan met vier wielen sturen, en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond. De robot is circa een meter hoog, wordt elektrisch aangedreven en het vermogen komt van een verbrandingsmotor.

Lees verder onder de foto (en zie de video onderaan)

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps.  Manoeuvreren naar de naastliggende werkgang werkt met een 3D-camera in combinatie met een simulatieprogramma.

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps. Manoeuvreren naar de naastliggende werkgang werkt met een 3D-camera in combinatie met een simulatieprogramma.

Gps-bol op een mast

De plaatsbepaling gaat tijdens het spuiten met RTK-gps. De machine telt twee gps-bollen (één voorop, één achterop). Voor een goed ontvangst is vereist dat deze ontvangers boven het gewas uitsteken, en dus ook boven de aluminium goten. De gps-ontvangers zijn daarom op een hydraulisch uitschuifbare mast geplaatst. Het voertuig manoeuvreert in hondengang naar de naastliggende werkgang en maakt hierbij geen gebruik van gps-ontvangst, maar van een simulatieprogramma in combinatie met een 3D-camera.

Lees verder onder de foto (en zie de video onderaan)

Het voertuig stuurt met vier wielen en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond.

Het voertuig stuurt met vier wielen en telt vier blaasmonden voor luchtondersteuning en twee spuitdoppen per blaasmond.

Het spuitwerk gaat met een snelheid van 5,4 kilometer per uur. Het spuiten van een kas van 4 hectare kost zo’n vijf uur. Het idee is om het autonome voertuig ook in te zetten voor het gedoseerd op het gewas verdelen van natuurlijke vijanden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome irrigatierobot Oscar voor precieze beregening

Osiris Agriculture levert een prototype van zijn autonome irrigatierobot Oscar. De veldrobot is ontwikkeld om beregening te automatiseren.
Afbeelding artikel

Zo verhit Andela Robot Weeder ARW-912 onkruid in gewasrij

Wat te doen tegen onkruid in de gewasrij? Robot Weeder ARW-912 van Andela analyseert elke plant en verhit onkruid.
Afbeelding artikel

Robotbouwer Odd.Bot ontvangt € 2,6 miljoen financiering

Start-up Odd.Bot ontvangt een subsidie van €2,6 miljoen om zijn onkruidrobot versneld op de markt te brengen.
Beheer
WP Admin