fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Vredestein: VF gaat fors groeien

Ruud Nijland (64) Directeur van de landbouw- en industriebanden voorziet een verdubbeling van de productie in Enschede binnen zijn portfolio.

Ondanks dat Vredestein pas laat in de VF-banden stapte, lijkt ze daarin sneller door te pakken dan menig concurrent. Waarom doen ze dat? En heeft de reorganisatie hier iets mee te maken? In gesprek met de directeur van de landbouw- en industriebanden, Ruud Nijland.

In Enschede hebben ze net een reorganisatie achter de rug. En ze zitten er deels nog in. De productie van relatief eenvoudige banden verhuist naar het buitenland. Ervoor terug komt meer focus op de grotere (vanaf 28 inch) landbouw- en industriebanden. Ruud Nijland daarover: “Laat ik helder zijn, we gaan in Enschede de productie van landbouwbanden niet afschalen, het doel is om de omzet in landbouwbanden te verdubbelen en dus breiden we op dat vlak uit in Enschede.”

Waarom wil moederbedrijf Apollo de fabriek in Enschede specialiseren op landbouw?

“Het bewustzijn dat goede lagedrukbanden hét verschil maken bij de teelt en bodemverdichting, dat bewustzijn is nergens ter wereld zo groot als in Nederland. Daarbij is de verscheidenheid aan bodemsoorten echt uitdagend. Er zit hier veel kennis en in die zin lopen we in Nederland echt voorop. Ook groeide ons marktaandeel hier fors”.

Vredestein stapte laat in VF, maar pakt nu heel snel door. Hoe komt dat zo?

“De filosofie is dat we niet zomaar met een trend meelopen. We willen ook daadwerkelijk hét verschil maken. Vandaar dat we pas vijf jaar terug instapten in het VF-segment. De Traxion Optimall VF-banden zijn echt trendsettend, omdat we naar een veel lagere spanning kunnen afzakken bij lagere snelheden. Daar waar veel concurrenten vasthouden aan de 1-bar regel, kunnen wij zelfs terug naar 0,65 bar. Daarbij durf ik te stellen dat wij het meest slijtvaste profiel hebben.”

Kan je concreter zijn. Hoe maak je dan het verschil in de VF-band?

“Door op de juiste plaats hielen en wangen in de banden te verstevigen voor stabiliteit, en het rubber flexibel te maken op de plaatsen waar deze moet kunnen vervormen. Laatste doen we midden in de wang. Daarboven en daaronder is de band weer stabieler. In combinatie met een drukwisselsysteem kan je met onze band echt de extremen opzoeken. Onze klanten bevestigen dat. Vandaar ook de komst van Traxion Optimall VF-ploegbanden.”

Waar liggen jullie grootste wensen nog? Komt er bijvoorbeeld een 1050/50 R32?

“Goeie vraag. Vorig jaar kwamen we met de 900/65R38 als XL-Flotation band. Een nieuwe maat die er nog niet was. Een band die een grotere voetprint heeft dan een 1050, maar smaller is en zo beter aansluit bij de wens om binnen de drie meter transportbreedte te blijven.”

Wanneer komen de VF-aanhangerbanden? De concurrentie vlot daarmee al lekker.

“Deze liggen op de tekentafel. Ik verwacht deze binnen nu en twee jaar te introduceren.”

De 2,30 meter hoge band voor het 400-pk+ segment. Wanneer komt deze?

“Voorlopig hebben we genoeg. Wensen zijn er altijd. Weet even dat we in de afgelopen vier jaar een derde van ons hele gamma hebben vernieuwd. Dat is op zich al wat. En wat betreft die 2,30 meter band, die komt er wel. De bandenpers hebben we al aangeschaft.” (Zie foto.)

Tot slot: Als we de stip vijf jaar vooruit zetten. Hoe ziet de bandenmarkt er dan uit?

“Wij hebben de tussenstap, de IF-band, overgeslagen. En als je de toename in VF-banden nu ziet, was dat een juist besluit. Ik verwacht dat over vijf jaar, voor het segment van 150 pk en sterker, 80% van onze verkoop uit VF-banden zal bestaan.”

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Drie nieuwe maten Alliance-cultuurbanden Agriflex+ 363 VF

Bandenfabrikant Alliance levert drie nieuwe bandenmaten in de serie Agriflex+ 363 XT VF-cultuurbanden.
Afbeelding artikel

Alliance breidt matenpakket Agriflex+ 372 VF-banden uit

Alliance-importeur Zuid West Banden meldt dat het pakket van de Agriflex+ 372 VF-banden is uitgebreid met vijf nieuwe bandenmaten.
Afbeelding artikel

Vredestein VF Flotation Optimall-band scoort uitstekend in DLG-test

Vergeleken met concurrerende VF-trailerbanden scoort de Vredestein VF Flotation Optimall als meest bodemvriendelijke band in de test.
Beheer
WP Admin