Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe trekkers wereldwijd niet aan te slepen

Zowel in Canada als in de Verenigde Staten werden in maart 2021 81% meer trekkers eindverkocht dan in maart 2020. Foto: Mark Pasveer

Wereldwijd vonden nieuwe trekkers in het eerste kwartaal 2021 gretig aftrek. Een inhaalslag op vorig jaar en hoge graanprijzen stuwen de verkopen.

Terwijl de verkopen van nieuwe standaard- en smalspoortrekkers in Nederland in het eerste kwartaal 14,7% lager liggen dan in het eerste kwartaal van 2021, zijn in veel andere regio’s en landen de nieuwe trekkers niet aan te slepen. Hoewel, in Nederland factureerden fabrikanten en importeurs volgens kwartaalcijfers afkomstig van brancheorganisatie Fedecom ook 27,9% meer compact trekkers aan hun dealers in de eerste drie maanden van 2021.

Het is een uitdagende situatie voor trekkerfabrikanten nu ze, net als talrijke andere fabrikanten van machines en voertuigen, te kampen hebben met tekorten aan onderdelen. Zo stopte Fendt de productielijnen eind april een week en wijt Ursus een nettoverlies van 56,7 miljoen Zloty over 2020 op een vrijwel gehalveerde omzet volgens het Poolse money.pl onder meer aan een tekort onderdelen.

13 tot 58% meer in Europa

In talloze Europese landen – waar registratie en kentekening van landbouwtrekkers al veel langer gebeurt – blijkt op basis van officiële cijfers dat het aantal registraties in het eerste kwartaal van 2021 behoorlijk tot fors boven het aantal registraties in het hetzelfde kwartaal van 2020 ligt.

Zo werden in Duitsland volgens cijfers van het Kraftfahrt-Bundesamt, bewerkt door brancheorganisatie VDMA, 13,8% meer trekkers ingeschreven. Vooral trekkers met minder dan 50 pk vermogen waren gewild: 44,8% meer tot en met maart.

Registratiecijfers van het Italiaanse Ministerie van Transport bewerkt door brancheorganisatie FederUnacoma wijzen op 57,7% meer registraties. De organisatie spreekt van absolute recordniveaus. Het aantal geregistreerde maaidorsers steeg zelfs met 180% naar (slechts) 56 stuks. Redenen achter de recordniveaus zijn volgens FederUnacoma herstel na een door corona geteisterd eerste kwartaal van 2020 en belastingvoordelen en subsidies op innovatieve kapitaalgoederen en digitale technologieën. Trekkers met meer dan 130 kW (177 pk) waren hierdoor zelfs 81,5% populairder, met name bij loonwerkers.

In Oostenrijk werden volgens brancheorganisatie ARGE Landtechnik en Statistik Austria 43,4% meer standaardtrekkers ingeschreven. Steyr registreerde ruimschoots de meeste trekkers. Kubota is het enige merk dat in het eerste kwartaal minder trekkers registreerde dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder onder de foto

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn respectievelijk 12,7% (< 50 pk) en 16% meer trekkers ingeschreven. – Foto: Mark Pasveer

Volgens PZPM, de Poolse branchevereniging, zijn 45,2% meer trekkers geregistreerd in de maanden januari, februari en maart van 2021. New Holland (444 stuks) leidt daar vorstelijk met bijna twee keer zoveel registraties als de opvallende nummer 2, Kubota (227 stuks).

De Russische brancheorganisatie Rosspetsmash rapporteerde 19,4% meer eindverkochte nieuwe trekkers in het eerste kwartaal van 2021.

In Spanje zijn volgens het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding 36,9% meer nieuwe trekkers geregistreerd. Met name maart was een goede maand met 92,5% meer registraties dan in maart 2020.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn volgens de Agricultural Engineers Association (AEA) en de Farm Tractor and Machinery Trade Association (FTMTA) respectievelijk 12,7% (< 50 pk) en 16% meer trekkers ingeschreven.

Andere continenten ook groei

In Australië zijn volgens de Tractor & Machinery Association of Australia (TMA) in maart 2021 64% meer trekkers verkocht dan in maart 2020 en in de afgelopen 12 maanden maar liefst 40% meer dan in dezelfde periode daarvoor. In maart en het eerste kwartaal maakten alle vermogensklasses forse stijgingen door. De combinatie van de Instant Asset Afschrijvingsregeling van de federale overheid en de uitstekende weersomstandigheden hebben de vraag volgens de TMA gestimuleerd.

In Noord-Amerika rapporteerde de Association of Equipment Manufacturers (AEM) zowel in Canada als in de Verenigde Staten in maart 2021 81% meer trekkers eindverkocht dan in maart 2020. In het eerste kwartaal is de toename 59,9% in Canada en 52,1% in de VS. Vooral kleine trekkers met minder dan 40 pk kenden een enorme groei, tot wel 135,5%, een ruime verdubbeling.

Lees verder onder de foto

Een reden voor een stijgend aantal verkochte trekkers is de hogere prijs voor graan.

Een reden voor een stijgend aantal verkochte trekkers is de hogere prijs voor graan. Foto: Henk Riswick

Hoewel de meeste brancheorganisaties zelf geen verklaring geven voor de stijgende verkoopcijfers, is de inhaalslag na een jaar corona deels ingegeven door een slecht eerste kwartaal van 2020. Een tweede reden die de verkoop in veel grote akkerbouwlanden stuwt, zijn de aanhoudend hoge graanprijzen. Volgens Rabobank zijn de prijzen voor tarwe en mais nu al de hoogste in bijna 10 jaar en komt er voorlopig nog geen einde aan die stijging. Een grote vraag naar agrarische grondstoffen en zorgen over het weer in een groot aantal regio’s in de wereld stuwen de graanprijzen verder omhoog. Op de termijnmarkt in Chicago is de maisprijs in negen maanden tijd verdubbeld. Rabobank verwacht dat de maisprijs hoog blijft tot na 2022.

Tekst: René Koerhuis

Gerelateerde tags:

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Is een gebruikte Kubota uit de M7-serie een interessante optie?

Is een gebruikte Kubota uit de M7-serie een interessante optie? Je leest er alles over op Trekkeronline, inclusief aankooptips.
Afbeelding artikel

RDW: John Deere zet meeste nieuwe trekkers op kenteken

John Deere timmert het hardst aan de weg met 181 nieuwe trekkers op kenteken in de eerste drie maanden van 2023.
Afbeelding artikel

Lichte stijging in aantal verkochte trekkers

In februari 2023 zijn in Nederland 151 nieuwe trekkers verkocht; vier meer ten opzichte van dezelfde maand in 2022, meldt Fedecom.
Beheer
WP Admin