fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Grimme geeft stortbunkers upgrade

De stortbunker RH 12-60 Combi met daarin geïntegreerd de websorteerder WG 900 (links). Foto's: Grimme

De stortbunkers van de RH- en de RH Combi-series krijgen bij hun doorontwikkeling door fabrikant Grimme verschillende vernieuwingen.

Optioneel kan Grimme de nieuwe websorteerder WG 900 – die het begin vorig jaar als stand-alone introduceerde – nu ook vast inbouwen in de stortbunkers RH 12 Combi, RH 20 Combi en RH 24 Combi. De productstroom loopt dan rechtdoor na de leestafel, waar de kleinere aardappelen door het web van de sorteerder heen vallen. De dwarsband voert ze af naar bijvoorbeeld kisten. De grotere aardappelen gaan rechtdoor; de machine is zo hoog dat je daar probleemloos een losse kistenvuller onder kunt schuiven. De webben zijn met verschillende maaswijdtes verkrijgbaar; dankzij het nieuwe snelwisselsysteem zijn ze naar behoefte vlot te wisselen.

Lees verder onder de foto’s

De middelste dwarsafvoerband blijft in de meest naar buiten geschoven stand keurig binnen de machinebreedte; hij voert dan de kleine maat aardappelen af. Bij extra reinigingsbehoefte kan hij...

De middelste dwarsafvoerband blijft in de meest naar buiten geschoven stand keurig binnen de machinebreedte; hij voert dan de kleine maat aardappelen af. Bij extra reinigingsbehoefte kan hij…

...een stukje de machine in schuiven. Dit gedeelte van de gele rollen functioneert nu als een verlengde reiniging. Dit deel van de tarra valt dan op het haakse afvoerbandje eronder, dat het terugvoert naar de grote grondafvoerband vlak boven het wiel.

…een stukje de machine in schuiven. Dit gedeelte van de gele rollen functioneert nu als een verlengde reiniging. Dit deel van de tarra valt dan op het haakse afvoerbandje eronder, dat het terugvoert naar de grote grondafvoerband vlak boven het wiel.

Verzamelbandje voor tarra

De stortbunkers RH 20 en RH 24 met reinigings- en sorteerunit zijn nu op twee manieren te gebruiken. Bij normaal gebruik is de eerste helft van de gele rollen voldoende om de meeste grond erdoor te laten vallen, waarna de eerste dwarsafvoerband het wegwerkt. De tweede helft van deze rollen kun je dan wijder zetten, zodat kleine aardappelen erdoor vallen en door de tweede dwarsband worden afgevoerd. De grote aardappelen komen op de derde dwarsafvoerband terecht.

Lees verder onder de foto

Zes optionele led-werklampen zetten machine en omgeving in het licht. De led op het ‘paaltje’ onderaan is te verplaatsen naar de andere zijde.

Zes optionele led-werklampen zetten machine en omgeving in het licht. De led op het ‘paaltje’ onderaan is te verplaatsen naar de andere zijde.

Bij zware omstandigheden (veel tarra) kun je ook dit deel van de sorteerunit inzetten voor extra reiniging, door de rollen dicht op elkaar te zetten. Alle aardappelen verlaten de stortbunker dan via de laatste afvoerband. Nieuw is dat de middelste afvoerband binnen de machinebreedte een stukje verder naar binnen kan schuiven. De tarra die op de tweede helft nog door de rollen valt, valt dan van deze middelste afvoerband op een klein, haaks bandje daaronder. Dat voert deze grond terug naar de eerste dwarsafvoerband voor tarra.

Door dit verstellen inwendig te houden, steekt de middelste band nooit uit buiten de machinebreedte uit. In dat geval zou een risico bestaan op beschadiging, bijvoorbeeld bij het binnenrijden van de schuur. Deze optie heeft een meerprijs van € 4.355.

Lees verder onder de foto

In deze kast ligt de bedieningsterminal veilig tegen stof en vocht opgeborgen.

In deze kast ligt de bedieningsterminal veilig tegen stof en vocht opgeborgen.

Werkverlichting en opbergkastje

Voor het verlichten van de machine en omgeving zijn voortaan zes led-werklampen te koop voor stortbunkers RH 20 en RH 24. Ze zijn afzonderlijk te richten. De onderste led is, incusief de standaard waar hij op staat, te verplaatsen naar de andere hoek van de machine, mocht dat beter uitkomen. Deze optionele werkverlichting staat voor € 1.635 op de prijslijst.

Tot slot levert Grimme naar wens een afsluitbare, stof- en waterdichte opbergbox. Hier kan de gebruiker de bedieningsterminal en bijvoorbeeld de afstandsbediening van een hallenvuller in kwijt, veilig voor de elementen. Deze beschermkast past op alle stortbunkers, te koop voor € 385 meerprijs.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme-stortbunker met nieuw design

Grimme-stortbunkerserie RH20/24/28 is vernieuwd, met doorkijkvensters bij de producteninvoer en toegankelijkere aansluitingen van bedieningselementen.
Afbeelding artikel

Grimme EVO 280-bunkerrooier met grotere non-stop bunker

Voor seizoen 2022 levert Grimme de EVO 280-getrokken tweerijïge bunkerrooier ook met een 7,5-tons non-stop bunker.
Afbeelding artikel

Prios is de nieuwe pootmachine voor 2023

Grimme heeft een sterk vernieuwde versie van zijn getrokken vierrijige pootmachine ontwikkeld, de Prios 440.
Beheer
WP Admin