fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Garford SpotSprayer gaat aardappelopslag te lijf

Met deze testversie van de Garford Spotsprayer wil Homburg Holland dit voorjaar op een stuk of vijf testlocaties proefritten uitvoeren om aardappelopslag aan te pakken.

Homburg Holland test dit voorjaar een prototype van de Garford Spotsprayer op vijf of zes praktijklocaties in Nederland. De machine herkent aardappelopslag in bieten en uien, en bespuit die selectief.

Het streven is dat de akkerbouwer per hectare nog maar 4 liter spuitvloeistof (1,5 liter glyfosaat/100 liter water) nodig heeft door selectief alleen de opslag te bespuiten. Een gangbare volveldsbehandeling vergt zo’n 200 liter spuitvloeistof, dus de Spotsprayer zou dat met een factor 50 reduceren. Goed voor milieu, portemonnee en boerenimago. Of, als vervanging voor handmatig opslag spuiten of schoffelen scheelt het veel arbeid, tijd en dus wederom geld.

Prototype

Garford, uit het Verenigd Koninkrijk, benaderde zijn Nederlandse importeur Homburg Holland in Stiens al jaren geleden met hun plannen voor een dergelijke spuitmachine. Het verzoek: zo veel mogelijk input hoe ‘wij’ in Nederland hier tegenaan kijken en aan welke eisen de spuit zou moeten voldoen.

Intussen staat er dus dit prototype van 3 meter werkbreedte dat meer dan 90% van de opslag afdoodt in bijvoorbeeld bieten of uien, met maximaal 2% gewasschade. Bovenop brengen drie camera’s de gewasrijen in beeld. Twee groene stuurschijven aan beide zijden houden het werktuig nauwkeurig in positie ten opzichte van de suikerbietplanten of uien. Software herkent de gewenste planten en projecteert op een beeldscherm twee ‘grenslijnen’ aan weerszijden van de plantrij.

Alles op of buiten die grenzen krijgt een dosis spuitmiddel over zich heen. Dat komt van de gegalvaniseerde buis met 24 individueel aangestuurde, speciale spotspray-spuitdoppen. De chauffeur kan zelf bepalen hoe dicht genoemde grenzen bij het gewas komen; met andere woorden: hoeveel risico/gewasschade hij accepteert, versus hoe volledig je de aardappelopslag ‘pakt’. Een tastwiel geeft de exacte rijsnelheid door aan de software, zodat die de spuitdoppen op precies het goede moment opent en sluit. Voor het spuitmiddel (en eventueel schoon water) zitten er twee bescheiden tanks links en rechts op de spuitmachine.

Uittesten

Homburg Holland wil dit voorjaar op vijf of zes bedrijven verspreid door Nederland praktijktesten doen om de laatste verfijningen toe te kunnen voegen aan het prototype. Dit zou komend najaar een praktijkrijpe machine moeten opleveren; die is dan te koop en op tijd voor uitlevering vóór het groeiseizoen 2022.

Ook gaat de Garford Spotsprayer een drietal testdagen aan het werk op akkerbouwproefbedrijf ’t Kompas in Valthermond, waar WUR, BO-Akkerbouw en Delphy onderzoek doen naar het bestrijden van aardappelopslag.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hägele levert app-bediening voor Cleanfix-omkeerventilator

Met de Cleanfix-omkeerventilator-app van de Duitse fabrikant Hägele kun je omkeer-intervallen instellen of pauzeren.
Afbeelding artikel

Handige Deense akkerbouwer bouwt 12-rijige aardappelpootmachine

De Deense teler Knud Rosenlund poot dit jaar 50 hectare per dag met een nieuwe, zelf ontwikkelde 12-rijge pootmachine. In de...
Beheer
WP Admin