Terug naar nieuwsoverzicht

Evers test prototype zaaibedbereider

Evers Agro uit Almelo (Ov.) werkt aan een nieuwe zaaibedbereider. Foto's: Martin Smits

Grondbewerkingsspecialist Evers test dit voorjaar een prototype van een werktuig voor de zaaibedbereiding. Evers construeerde een werktuig dat vooral geschikt is om een ondiep zaaibed voor bijvoorbeeld bieten en uien te maken.

Voor bieten en uien is vooral op de kleigrond een egale werkdiepte en een vlak resultaat een belangrijk criterium. Een aantal centimeters dieper bewerken kan ook, wanneer de grond en de beoogde teelt daar geschikt voor zijn. Dat Evers Agro uit Almelo (Ov.) in deze markt stapt is vooral gedreven door het gegeven dat Steketee (onderdeel van Lemken) geen zaaibedbereiders meer levert. Het concept van Evers werkt ook volgens het principe van de vroegere Steketee zaaibedbereiders en dat heeft weer veel overeenkomst met die van VSS Agro, Farmet en deels ook de Lemken Kompaktor. De basis zijn twee rollen met daar tussen een in hoogte verstelbaar egveld. Bij het prototype is dat egveld uitgerust met twee rijen ganzenvoeten, maar triltanden zijn ook straks ook leverbaar.

Lees verder onder de foto

De zaaibedbereider werkt met twee rollen met daar tussen een in hoogte verstelbaar egveld.

De zaaibedbereider werkt met twee rollen met daar tussen een in hoogte verstelbaar egveld.

Zowel front- als achteraanbouw

En er komt keuze in meerdere soorten looprollen. Evers test zowel een machine voor de frontaanbouw, als voor de aanbouw achter in de hef en combineert dat met haar bandenwals om tussen de wielen van de trekker aan te drukken. Zo wordt over de volle breedte van 3 meter de grond gelijkmatig aangedrukt. De eerste indruk van de machine waarmee verschillende percelen in Flevoland en op het Hoge Land in Groningen zijn bewerkt is goed. Tot nu toe beperkt Evers zich tot 3 meter werkbreedte, maar het is zeker voornemens om ook grotere werkbreedten op de markt te brengen.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Impressie Kverneland DTX 300 SB

Ontworpen door het Engelse Simba, later verkocht als Great Plains DTX en na enkele aanpassingen nu als Kverneland DTX te koop....
Afbeelding artikel

Evers breidt Duodisc bemester-serie uit

Evers Agro uit Almelo heeft de Duodisc-serie naar beneden uitgebreid. Vanaf nu zijn werkbreedtes van 4 tot 18 meter beschikbaar. Tot...
Afbeelding artikel

De 800 pk Schlüter

In 1978 presenteerde Schlüter de Profi Trac 5000 TVL. Gigantisch. Maar toen was er ook al sprake van een 800 pk...