fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste set Cupwheels uitgeleverd (+video)

Al jaren wordt er geschreven over de harmonicaband, ook wel belend als de Pneutrac of Cupwheel-band. Heuver levert binnenkort het eerste setje uit in Nederland onder een JCB verreiker

Heuver in Hardenberg leverde onlangs een eerste set Cupwheel-banden af onder een JCB-verreiker. De Cupwheel-banden staan ook wel bekend als harmonicaband of bandrups.

Het was lang wachten, maar nu is dan de eerste set Cupwheel-banden van het Israëlische merk Galileo uitgeleverd. Bandenhandel Heuver in Hardenberg leverde de eerste set af eind april 2021 aan een akkerbouwer die de set onder een JCB-verreiker krijgt. Ter indicatie: de eerste keer dat er over de ontwikkeling van de Cupwheel banden werd geschreven, dateert van 2012. Het duurde dus lang voordat de banden hun weg vinden naar de praktijk in Nederland. Overigens is het Trelleborg die eerder in licentie ook vergelijkbare bandrupsen liet maken en onder de naam Pneutrac op de markt bracht en al eerder enkele sets afleverde in de Benelux.

Kruising tussen band en rups

Het eerste uitgeleverde setje van vier heeft de bandenmaat 460/70 CW24 waarbij CW staat voor ‘Cup Wheel’. Vervang je de letters ‘CW’ door de ‘R’ dan heb je de normale radiale bandenmaat. Het allergrootste verschil met de normale radiale band, is dat de CupWheel-band altijd stabiel is, onafhankelijk van de bandenspanning en tegelijk fors kan afplatten in de lengte. Zo mag je de band al rijden vanaf 1,6 bar waarbij de band nog altijd een last mag dragen van ruim 4 ton. Op de maximale spanning van 4 bar draagt ze 6,6 ton (bij 30 km/u). Ter vergelijk: de radiale versie draagt grofweg 4,5 ton bij de spanning van 4 bar. Het voordeel van de CW-versie is toch stabiel bij een lagere spanning en dus dan ook meer comfort en een grotere voetprint. Althans, dat is de belofte op papier. Tot slot: de CW-band past gewoon op een normale velg.

Lees verder onder de foto

Geproduceerd door Ceat

Galileo laat de CW-banden produceren door bandenfabrikant Ceat in India. De richtprijs van een Cupwheel ligt grofweg 40 procent boven die van een normale radiale versie van Michelin of Trelleborg. Laatste kosten in de maat 460/70 R24 ongeveer €1.000 bruto excl. Btw. Heuver volgt deze eerste aflevering op de voet en ziet het dan ook als een testcase. In de loop van 2021 en 2022 wordt duidelijk hoe de banden zich houden onder deze verreiker.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Drie nieuwe maten Alliance-cultuurbanden Agriflex+ 363 VF

Bandenfabrikant Alliance levert drie nieuwe bandenmaten in de serie Agriflex+ 363 XT VF-cultuurbanden.
Afbeelding artikel

Alliance breidt matenpakket Agriflex+ 372 VF-banden uit

Alliance-importeur Zuid West Banden meldt dat het pakket van de Agriflex+ 372 VF-banden is uitgebreid met vijf nieuwe bandenmaten.
Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Beheer
WP Admin