Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste set Cupwheels uitgeleverd (+video)

Al jaren wordt er geschreven over de harmonicaband, ook wel belend als de Pneutrac of Cupwheel-band. Heuver levert binnenkort het eerste setje uit in Nederland onder een JCB verreiker

Heuver in Hardenberg leverde onlangs een eerste set Cupheel-banden af onder een JCB-verreiker. De Cupwheel-banden staan ook wel bekend als harmonicaband of bandrups.

Het was lang wachten, maar nu is dan de eerste set Cupwheel banden van het Israëlische merk Galileo uitgeleverd. Bandenhandel Heuver in Hardenberg leverde de eerste set af eind april 2021 aan een akkerbouwer die de set onder een JCB-verreiker krijgt. Ter indicatie: de eerste keer dat er over de ontwikkeling van de Cupwheel banden werd geschreven, dateert van 2012. Het duurde dus lang voordat de banden hun weg vinden naar de praktijk in Nederland. Overigens is het Trelleborg die eerder in licentie ook vergelijkbare bandrupsen liet maken en onder de naam Pneutrac op de markt bracht en al eerder enkele sets afleverde in de Benelux.

Kruising tussen band en rups

Het eerste uitgeleverde setje van vier heeft de bandenmaat 460/70 CW24 waarbij CW staat voor ‘Cup Wheel’. Vervang je de letters ‘CW’ door de ‘R’ dan heb je de normale radiale bandenmaat. Het allergrootste verschil met de normale radiale band, is dat de CupWheel-band altijd stabiel is, onafhankelijk van de bandenspanning en tegelijk fors kan afplatten in de lengte. Zo mag je de band al rijden vanaf 1,6 bar waarbij de band nog altijd een last mag dragen van ruim 4 ton. Op de maximale spanning van 4 bar draagt ze 6,6 ton (bij 30 km/u). Ter vergelijk: de radiale versie draagt grofweg 4,5 ton bij de spanning van 4 bar. Het voordeel van de CW-versie is toch stabiel bij een lagere spanning en dus dan ook meer comfort en een grotere voetprint. Althans, dat is de belofte op papier. Tot slot: de CW-band past gewoon op een normale velg.

Lees verder onder de foto

Geproduceerd door Ceat

Galileo laat de CW-banden produceren door bandenfabrikant Ceat in India. De richtprijs van een Cupwheel ligt grofweg 40 procent boven die van een normale radiale versie van Michelin of Trelleborg. Laatste kosten in de maat 460/70 R24 ongeveer €1.000 bruto excl. Btw. Heuver volgt deze eerste aflevering op de voet en ziet het dan ook als een testcase. In de loop van 2021 en 2022 wordt duidelijk hoe de banden zich houden onder deze verreiker.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Heuver Tyres OEM-distributeur van Alliance-banden in Benelux

Heuver Tyres leverde al Alliance-banden aan bandenspecialisten en is nu ook OEM-distributeur van Alliance-banden in de Benelux.
Afbeelding artikel

CNH Industrial en One Smart Spray werken aan geavanceerd spuitsysteem

One Smart Spray komt binnenkort beschikbaar via de merken Case IH en New Holland
Afbeelding artikel

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.
Beheer
WP Admin