fbpx
Terug naar video overzicht

Boeren budgetsleepslang van Roelama

Wie al het land naast de deur heeft liggen en arbeid beschikbaar, kan ervoor kiezen om een budget sleepslangcombinatie te kopen. Deze oplossing bedachten mechanisatiebedrijf Agri Techniek Slingeland en machinefabrikant Roelama op verzoek van een klant. Het doel: zelf sleepslangen wanneer je dat wilt. Een impressie.

Wanneer de bodem maar net bekwaam is om te berijden, biedt sleepslangen een uitkomst. De stap om zelf een sleepslangcombinatie te kopen, is vaak te groot door het gebrek aan arbeid, trekkers met voldoende vermogen en de hoge aanschafkosten van al snel 2 ton. De Roelama Farmer-sleepslangcombinatie is met een richtprijs van zo’n € 80.000 exclusief slangen en slanghaspel concurrerend met bemestertanks en de loonwerker-sleepslangsets.

Capaciteit afhankelijk van vermogen

Bij aankomst bij melkveehouder Van Mourik in Brandwijk (Z.-H.) staat de pomp al klaar. Wat meteen opvalt is een ‘kleine’ voorlader-trekker voor de pomp. Geen grote zescilinder van 300 pk, maar een viercilinder met 95 pk. Het plaatje laat precies zien hoe de bedenkers om tafel zijn gegaan, namelijk met het boerenerf in het hoofd waar geen grote trekkers beschikbaar zijn. Achter de trekker staat de pompunit op vier poten. De trekker drijft een Doda AFI L35-centrifugaalpomp aan. Theoretisch gezien kan deze pomp bij 540 toeren op de aftakas 240 kuub per uur verpompen. Het is echter volledig afhankelijk van de trekker hoeveel kuub je daadwerkelijk verzet. In het geval met de 95 pk viercilinder wordt er zo’n 90 kuub per uur verzet. Dat is amper te doen met een gemiddelde 12-kuubs tank. Een zescilinder met 180 pk voor dezelfde pomp haalt een capaciteit van 150 kuub per uur.

Lees verder onder de foto

Met zijn 100 pk verpompt de trekker zo'n 90 kuub per uur. In de cabine van de pomptrekker hangt het display van de waterdoorstroommeter. Zo kun je aansturen hoeveel water er wordt bijgemengd. Op de bemester is een mestdoorstroommeter mogelijk.

Met zijn 100 pk verpompt de trekker zo’n 90 kuub per uur. In de cabine van de pomptrekker hangt het display van de waterdoorstroommeter. Zo kun je aansturen hoeveel water er wordt bijgemengd. Op de bemester is een mestdoorstroommeter mogelijk.

Handmatig water bijmengen

Een vacuümpomp is opgebouwd om de 8-duims zuigslang en het buffervat vol te zuigen. In het buffervat kan 2.000 liter mest. De eigenaar van deze machine besloot om zijn oude 6-kuubs vacuümtank te houden en deze te gebruiken als buffervat voor water. Volgens het mechanisatiebedrijf is het ook mogelijk om de buffertank in twee compartimenten te krijgen. Zo kun je water in het vat bufferen voor het schoonspoelen van de machine, en tijdens het bemesten hieruit water bijmengen terwijl een pompje bij de sloot het vat op peil houdt. Bij de melkveehouder gaat het water via een 6 inch zuigslang vanuit de watertank langs een doorstroommeter naar de pomp. Hoeveel water je wilt bijmengen stuur je met een vlinderkraan die vlak achter de doorstroommeter zit. De maximale verhouding is 50% mest en 50% water. Bij het schoonspoelen van de slang gaat de 8 inch hoofdafsluiter onder het buffervat dicht, en gaat het water onder het buffervat rechtstreeks naar de pomp.

Afstandbediening mogelijk

In de meest simpele uitvoering is het nog wel nodig om de pomp handmatig te bedienen vanuit de trekker. Wanneer de bemester op de kopakker komt, trek je het gas terug zodat de druk in de slangen niet te hoog wordt. Het vervangen van deze arbeid is mogelijk met een overdruksysteem en een persbocht op de pomp. Hierbij stel je vooraf de maximale druk in. Trekt de bemesterchauffeur de afsluiters dicht, dan gaat de druk omhoog en schiet er een klep open die de mest via een bypass terug in de kelder stort. De voorkeur van de fabrikant gaat uit naar het radiografisch regelen van het toerental van de trekker. Voor € 5.500 exclusief opbouw heb je al een universele steun op het gaspedaal die je vanuit het land kunt bedienen. Naast de radiografische bediening is een turbovuller leverbaar. Wanneer de put leegraakt, moet de pomp de stront verder omhoog pompen. Een turbovuller stimuleert deze stroom, en maakt het mogelijk om water bij te mengen vóór het de zuigslang in gaat. Het kost daarmee minder vermogen om bijvoorbeeld dikkere drijfmest te verpompen, omdat je het al verdunt voordat de dikke mest eerst door de zuigslang en het buffervat moet. Ook een zuigarm met turbovuller is mogelijk om vlot te wisselen van put.

Lees verder onder de foto

De eenvoudigheid van de bemester heeft ook een keerzijde. De sectieafsluiting sluit alleen de mesttoevoer af, maar tilt het element niet uit. De schijven snijden dan wel door de grond. De sectieafsluiting is optioneel ook met gps aan te sturen.

De eenvoudigheid van de bemester heeft ook een keerzijde. De sectieafsluiting sluit alleen de mesttoevoer af, maar tilt het element niet uit. De schijven snijden dan wel door de grond. De sectieafsluiting is optioneel ook met gps aan te sturen.

Aangepaste Roelama Flex-bemester

De basis van de bemester kennen we al, een Roelama Flex-bemester met een werkbreedte van 9 meter. De simpele bemester is uitgevoerd met optionele hydraulische slangafsluiters en twee secties van 80 cm aan beide kanten, in totaal dus 1,60 meter uit te schakelen. Een versterkte constructie met sleepslangarm maakt de machine geschikt voor het sleepslangen. Het draaipunt van de arm bevindt zich achter de schijven, waardoor de slang na het draaien op de kopakker vrijwel nooit in de weg ligt. De bemester is uit te breiden met sectieafsluitingen (óók op gps), doorstroommeter, elektrische of Isobus-bediening. Ook extra werkverlichting en een draaikoppeling op de zwenkpijp, waarmee de slang tijdens het slepen kan draaien op de koppeling, behoren tot de optielijst. Het totaalgewicht van de 8,8 meter brede machine is 2.200 kilo.

Goed genoeg

De budgetcombinatie heeft wat tekortkomingen ten opzichte van de loonwerkmachines. Een groot verschil is dat het met deze bemester niet mogelijk is om de afgesloten sectie op te tillen, waardoor hij dus doelloos door de grond snijdt. De driedelige bemester vouwt daarnaast ook op tot 4 meter hoog, en is daarmee in de hef fors hoog. Daarnaast heeft de machine één verdeler voor de maximaal 9 meter werkbreedte. Een loonwerkmachine heeft er bij 12 meter werkbreedte vaak twee, zodat de mest beter verdeeld wordt. Toch kun je met deze machine gewoon netjes werk afleveren. Doordat de zwenkarm buiten de bemester komt, kun je ook achteruit de kopakkers ophalen en bemesten zoals het hoort. De combinatie die we aan het werk zagen leverde prima werk af, na enige gewenning van de chauffeur. De pompset is leverbaar vanaf € 25.000. De bemester die wij aan het werk zagen kost zo’n € 54.000. Afhankelijk van de slanglengtes ga je dan al vlot richting de € 100.000. Daar krijg je wel capaciteit voor terug.

Lees verder onder de foto

Beheer
WP Admin