Terug naar nieuwsoverzicht

Vijf manieren om te harken met de bandhark

Foto: Stefan Tovornik

In artikel ‘Invloed bandhark op kuilkwaliteit beperkt’, vergeleken we al de Kuhn GA 13131-rotorhark en de Merge Maxx 950-bandharkMet de Merge Maxx 950-bandhark kun je op verschillende manieren werken, zoals:

1. Zijafleg. Banden tegen elkaar, draaien in dezelfde richting en leggen het volledige gewas naar links of rechts af.

2. Midden- en zijafleg. Banden los van elkaar, draaien in dezelfde richting. Eén band legt het gewas in het midden af en de andere band aan de buitenzijde links of rechts.

3. Middenafleg. Het gewas met de banden uit elkaar in het midden afleggen boven op een centraal liggend zwad (bijvoorbeeld van de frontmaaier van een triple maaier).

4. Links en rechts. Het gewas met de banden uit elkaar naar links en rechts afleggen, waarbij het centrale zwad blijft liggen.

5. Keren van zwaden. Door het linker zwad in het midden af te leggen en het rechter zwad rechts opzij (en andersom).

Afleggen van het volledige gewas naar één zijde zal in de praktijk vaak voorkomen (zijafleg). Een voordeel daarvan is dat je het ruwvoer volledig opraapt en weer luchtig neerlegt. In tegenovergestelde richting kun je – bij een dunner gewas – ook een tweede zwad er nog direct naast leggen. Dat gaat extra handig als je met een stuurautomaat werkt.

Middenafleg zal, net als bij een rotorhark, ook vaak voorkomen. Zeker als je niet schudt en het gewas midden aflegt op een centraal liggend zwad. Als je het centrale zwad op deze manier onberoerd kunt laten, dan vangt dit de twee andere zwaden op en kun je brokkelverliezen verminderen. Het keren van zwaden, mogelijkheid 5, is vooral interessant om twee zwaden stro tegelijk te keren.

Gerelateerde tags: , , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Upgrade voor grootste Kuhn middenaflegharken

Kuhn verbeterde zijn grootste halfgedragen harken met middenafleg, wat te zien is aan de + in de typenaam: GA8731+ en GA9531+....
Afbeelding artikel

Kverneland neemt bandharkenmaker ROC over

De Italiaanse bandharkenfabrikant ROC Company komt voor 80% in handen van de Kverneland Group. Het merk ROC blijft gewoon bestaan. De...
Afbeelding artikel

Claas introduceert nieuwe zwadharken

Claas heeft de twee- en vierrotorharken doorontwikkeld. De vernieuwing zit vooral in een geringere transporthoogte en ophanging van de rotoren voor...
Beheer
WP Admin