fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Tractorpulling is maatschappelijk relevant’

Gert Hein Kevelam (52), General Manager N.T.T.O. Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie maakte een flyer, waarin ze haar beleid omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) presenteert. Gert Hein Kevelam, General Manager van de vereniging, vertelt ons er meer over.

Wanneer is dit beleid in gang gezet?

Bij de N.T.T.O. maakte MVO al langer deel uit van het beleid, maar in 2019 zijn we dit gaan intensiveren. We hebben gekeken in welke richtingen we echt iets betekenen voor de maatschappij. Dat bleken educatie, milieu en innovatie te zijn. Op die richtingen hebben we pro actief beleid ontwikkeld. We hebben een voorbeeldfunctie naar onze achterban.

Was dat nodig?

We merkten dat we onze sport al heel snel aan het verdedigen waren, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Als je iets verder kijkt, blijkt dat we hartstikke zinvol bezig zijn. Van meerdere ontwikkelingen in de sport plukt de maatschappij zijn vruchten.

Voor educatie werken jullie samen met Aeres Tech.

Klopt, de talentenklas van Aeres Tech runt voor ons een sleepwagen. De meeste educatie zien we echter niet eens. Jongeren nemen uit interesse een kijkje bij een team in de schuur, helpen voorzichtig met sleutelen, en groeien door tot volwaardig teamlid. Ze leren niet alleen de machine kennen, maar maken ondertussen kennis met bijzondere technieken. Sommige zelfs door teams bedacht. Er is al jaren een tekort aan praktische technici, wij maken sleutelen weer ‘sexy’.

In de schuur ontstaat innovatie?

Inderdaad. Teams proberen zoveel mogelijk pk’s uit een druppel brandstof te halen. In onze extreme sport bewandelen creatieve teams daarvoor ongebaande paden. Hierin schuilt echte innovatiekracht: oplossingen die hier ontwikkeld worden vinden hun weg in toepassingen buiten tractorpulling.

Milieu en tractorpulling, moeilijke combinatie?

Om de discussie over onze milieubelasting op basis van feiten te voeren, hebben we in 2018/‘19 een Milieu Effect Rapportage en stikstofberekeningen laten uitvoeren. De uitstoot van een tractorpulling evenement blijkt enorm mee te vallen in verhouding tot andere evenementen. En met de cijfers in de hand kijken we kritisch naar waar we zelf nog kunnen verbeteren. Als grootste tractorpullingorganisatie hebben we de verantwoordelijkheid om voorop te lopen om ons bestaansrecht ook in de toekomst te behouden. De flyer staat op onze website: www.ntto.nl.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Directeur AgXeed: ‘We gaan modules ontwikkelen voor autonome machines’

AgXeed verkocht onlangs haar eerste AgBot robottrekker. Een jaar na de introductie ervan. Wat gaan we nog meer zien van deze...
Afbeelding artikel

Wilko Jilissen neemt Farmstore over

Vanaf 1 januari 2022 is Wilko Jilissen de nieuwe algemeen directeur van Farmstore. Hij neemt de firma over van Adriaan van...
Afbeelding artikel

‘Niet groter worden, maar specialistisch blijven’

Groot in compacte machines, zo laat Geertech Machines in Leersum zich misschien wel het beste omschrijven. We spraken met oprichter en...
Beheer
WP Admin