fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Indrukwekkende pootcombinatie

In 2019 ging TREKKER langs bij Maatschap Dijkhuis Dallinga in Muntendam, waar op dat moment een indrukwekkende pootcombinatie aan het werk was. We spraken Geert-Anne Dallinga over dit bijzonder bezit.

Dit artikel verscheen in TREKKER 369.

In sommige streken zijn getrokken pootmachines met een spitmachine al lang geen unicum meer. Toch blijven het bijzondere en bovenal imposante combinaties. Als trekkerchauffeur kom je in je eentje aan bij een volledig onbewerkt perceel, een paar uur later is het kant-en-klaar aangerugd aardappelland waar het groeiseizoen direct kan starten. Bijzonder: naast grondbewerking, poten en aanaarden, zaait de Groningse maatschap Dijkhuis-Dallinga in dezelfde werkgang óók nog gerst op de verse aardappelruggen.

Waarom is hiervoor gekozen?

“Arbeidsbesparing is de hoofdreden. Door spitten en poten te combineren heb je één man en één trekker minder nodig.”

Zijn er nog andere voordelen?

“Zeker, doordat je gelijk poot na de grondbewerking, komt het pootgoed altijd in frisse, vochtige grond. Omdat je direct oprugt, heeft die geen kans om uit te drogen. Ook poot je zo in onbereden grond. Deze getrokken pootmachine heeft een grotere bakinhoud dan onze gedragen machine eerst, dus neem je meer pootgoed mee. Tot slot kan de trekker nu het hele seizoen op deze brede banden blijven staan. Eerst reden we op cultuurwielen.”

Wat zit er in de fronttank?

“Gerst. We zaaien ongeveer 30 kilo per hectare. Vanuit de fronttank, via een zaaibalk net vóór de pootmachine. Door de schijven blijft het boven in de rug. Het dient als stuifbestrijder. Op deze grond is dat écht nodig.”

Hoe is het om ermee te werken en wat is de capaciteit?

“Trekker en pootmachine hebben hun eigen gps-ontvanger. De pootmachine stuurt ook bij het terugzetten zelf op gps, dat is even wennen. De Fendt 724 heeft er z’n handen wel vol aan. De snelspitter kan 7 km/u aan, maar die snelheid redt de trekker meestal niet. Nu rijd ik 6 à 6,5 km/u.”

Zijn er ook nadelen?

“Je bent minder wendbaar. De capaciteit loopt iets terug ten opzichte van alleen poten; 8 hectare per dag tegen eerst 10. En we kunnen er niet iedereen mee op pad sturen.”

Mts. Dijkhuis-Dallinga vult de pootmachine met Allure-pootgoed. Alles in één werkgang spaart arbeid.

Mts. Dijkhuis-Dallinga vult de pootmachine met Allure-pootgoed. Alles in één werkgang spaart arbeid.

Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fox 6650 met Kemper-bek terug op het oude nest

Naam: Hendrie Loman Bedrijf: Loon- en grond­verzetbedrijf Loman Plaats: Luttenberg (Ov.) Na 28 jaar keerde de Fox 6650 met Kemper-bek weer...
Afbeelding artikel

Veel ijzer, weinig uren: White 4-270 kniktrekker

In de bijna 400 edities die TREKKER rijk is verschenen veel pareltjes van machines. Zo ook de White 4-270 kniktrekker van...
Afbeelding artikel

Bijzonder bezit: Hydraulische ladingzekering

Met een aantal persen in de schuur verplaatst Alex Dijkstra uit Grijpskerk op jaarbasis vele duizenden balen. Om het transport veiliger...
Beheer
WP Admin