fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Horsch: “Veldspuit in de toekomst niet langer voor gif”

Directeur van machinefabrikant Horsch, Michael Horsch, ziet een toekomst voor zich waarin de landbouw bijna volledig met biologische bestrijdingsmiddelen werkt en de veldspuit geen gewasbeschermingsmiddelen (GBM) maar bacteriën op het veld spuit.

Horsch is bekende fabrikant van veldspuiten, “de machines om gif aan te brengen”, zegt Michael Horsch. Maar hij ziet een toekomst waarin de veldspuiten juist bacterie- en schimmelculturen toedienen aan het gewas. Ook ziet Horsch een toekomst waarin de machines volledig autonoom worden. Het aantal trekkers zal volgens hem aanzienlijk afnemen.

Lees verder onder de foto

Bron: Still video Horsch

Bron: Still video Horsch

Voeding veranderen

Horsch zegt in het interview dat de vraag niet eens is hoe we met minder chemicaliën en kunstmest de landbouw laten draaien, maar wat we in de toekomst zullen eten. Zelf veranderde Horsch namelijk enige tijd geleden zijn voedingspatroon om gezonder te leven. Hoewel hij altijd geloofde dat de tien miljard mensen in de wereld alleen gevoed konden worden door nog intensievere landbouw, moest hij zijn mening enkele jaren geleden bijstellen.

Ook de medewerkers van de landbouwmachinefabrikant krijgen de verandering mee. In de kantine van Horsch is er nu meer salade en minder vlees te vinden. Medewerkers konden deelnemen in een programma om een gezondere levensstijl aan te meten. De werknemers die deelnamen en gewicht verloren, zijn in het bedrijf tentoongesteld als helden van de maand. Met voor-en-na foto’s.

Horsch heeft het zelfs over het verbieden van junkfood. “Wat tegenwoordig moderne voeding wordt genoemd, maakt mensen ziek in plaats van gezond. Maar als slechts tien procent van de bevolking biologisch wil eten, dan kan niemand zomaar afdwingen om alles biologisch te laten produceren”, zegt Horsch. “Maar de politiek kan wel zeggen: smaakversterkers, junk food enzovoort – tot hier en niet verder”.

Boer en machine

Boeren blijven nodig, voorspelt Horsch. De boer heeft de kennis en het gevoel voor de grond en de dieren. De machines en computers zijn hulpmiddelen. De natuur heeft zoveel facetten die je niet elke seconde met een sensor of een camera kunt vastleggen. De mens zit straks niet meer op de machine, maar besteed tijd op het veld. En daar ziet hij de grond en de bodemconditie beter dan voorheen.


Dit artikel is een ingekorte vertaling van het interview op Welt.de

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

RO 1 autonome tractie-unit van Horsch is compact én sterk

Met compacte omvang en vermogen van RO 1 autonome voertuig zet fabrikant Horsch in op slagkracht.
Afbeelding artikel

Horsch werkt aan 24 meter brede autonome zaairobot

Duitse Machinefabrikant Horsch laat via Twitter videobeelden zien van een nieuwe autonome zaairobot. De machine is 24 meter breed. Philipp Horsch,...
Afbeelding artikel

Machinefabrikant Horsch vergroot productiecapaciteit

Duitse machinefabrikant Horsch breidt de fabriek in Ronneburg uit met een nieuwe montagehal, een logistieke hal en een nieuw kantoorgebouw. De...
Beheer
WP Admin