fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Root-UP van Frejma bestrijdt wortelonkruiden mechanisch

De machine 'rooit' onkruidwortels en spreidt die over het oppervlak om te verdrogen of kapot te vriezen in de winter.

De Deense start-up Frejma presenteert de 4 meter breed werkende Root-UP 4000. Die werkt met 60 tanden de wortels van wortelonkruiden uit de grond en legt ze bovenop, zodat zon en/of vorst ze af kunnen doden.

Constructiebedrijf Frejma werkt samen met de collega’s van ‘denktank’ Phidan, beide gevestigd in Skanderborg, aan oplossingen voor agrarische problemen, vertelt Kim Krongaard. In dit geval wortelonkruiden als kweek, zuring en distels. Hun eerste product is de Root-UP 4000 met een werkbreedte van 4 meter (in transport 3 meter). Die heeft 60 tanden (onderlinge afstand 67 millimeter) op een rotor die tegen de rijrichting in draait en de wortels/wortelstokken boven de grond werkt. Dat gaat tot een werkdiepte van 18 centimeter, bij een rijsnelheid van 7 à 8 km/u. Volgens Krongaard haalt de machine 90% van de onkruidwortels naar boven.

Een brede spijlenband deponeert en verdeelt de wortels achter de machine, nadat onderweg de meeste grond tussen de spijlen door valt. De bedoeling is dat de wortels aan het oppervlak uitdrogen, of in de winter kapotvriezen. Bij vochtig, groeizaam weer bestaat echter de kans dat ze opnieuw aanslaan. Een optie is daarom een transportbandje dat het materiaal op een zwad legt, klaar om op te rapen en af te voeren. Frejma werkt aan een doorontwikkeling waarbij de wortels meteen in een verzamelbak worden meegenomen.

De machine presteert goed in zandgrond die na de oogst is losgetrokken met een cultivator. Frejma werkt eraan om die in de Root-UP te integreren, dat scheelt een werkgang. In klei is het resultaat erg afhankelijk van hoe de grond er bij ligt; bij natte klei loopt de machine snel vol. Een trekker van 150 pk is voldoende. Verder werken de ontwerpers nog aan een lager gewicht van het huidige type, een aan een zwaardere versie met 6 meter werkbreedte.

Frejma heeft nog geen importeur in Nederland. De verkoopprijs wordt nog gecalculeerd.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Mechanische oplossingen om onkruidzaden te verpulveren

Steeds meer onkruiden raken resistent tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen. En overheden perken het gebruik van chemie steeds verder in. Mechanische oplossingen om...
Afbeelding artikel

Schmotzer op hoge benen

Schmotzer verkocht in 2019 zijn schoffeltechniek aan Amazone. Nu, twee jaar later, zien we de eerste vernieuwing: de Venterra-schoffelbalk is voorzien...
Afbeelding artikel

Camera stuurt scherp langs de uien

Veel onkruid en kleine uien op een bont perceel: 10 tot 60% afslibbaar. Een uitdaging voor cameragestuurde schoffelbalken. TREKKER bekeek hoe...
Beheer
WP Admin