fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe JCB-kniklader is sterker en rijdt 50 km/u

JCB vernieuwt de TM-serie knikladers. Meest opmerkelijk is de nieuwe cabine, de 8-traps-powershiftbak waarmee maximaal 50 km/u wordt gereden, en de schonere, sterkere motoren. Foto's: JCB

Machinefabrikant JCB vernieuwt de TM-kniklader-serie en komt een nieuw topmodel die maximaal 50 km/u rijdt.

De Engelse machinefabrikant JCB introduceert vandaag via een online persconferentie de vernieuwde TM-kniklader-serie. De vernieuwde serie bestaat uit vier modellen. Bijzonder is dat het nieuwe topmodel maximaal 50 kilometer per uur rijdt. Dit 173 pk sterke topmodel, de TM420S, tilt 4,1 ton tot 5,45 meter hoogte.

Hele serie vernieuwd

De vernieuwde TM-serie bestaat naast het topmodel TM420S uit drie andere modellen: de TM320, TM320S, en TM420. De machines met een ‘S’ in de typeaanduiding, zijn ‘Pro Edition’s’, met een andere styling en hogere standaarduitrusting. Denk hierbij aan een verchroomd uitlaatschild, bluetooth-radio, en led-werkverlichting. De TM320(S)-modellen tillen maximaal 3,2 ton tot 5,20 meter hoogte, terwijl de TM420 en TM420S 4,1 ton tillen tot 5,45 meter hoogte. De hele serie krijgt dezelfde nieuwe cabine als het topmodel, alsook meer motorvermogen. De TM320 heeft nu 130 pk, en de TM320S en TM420 hebben 150 pk.

Lees verder onder de foto

De TM320 en TM320S-modellen tillen maximaal 3,2 ton tot 5,20 meter hoogte (op foto). De TM420 en TM420S tillen 4,1 ton tot 5,45 meter hoogte.

De TM320 en TM320S-modellen tillen maximaal 3,2 ton tot 5,20 meter hoogte (op foto). De TM420 en TM420S tillen 4,1 ton tot 5,45 meter hoogte.

Nu acht powershifts

De huidige TM-serie heeft een zestraps-powershifttransmissie. Die wordt nu vervangen door een achttraps-bak. Het topmodel heeft standaard een 8-traps powershift waarmee de kniklader maximaal 50 kilometer per uur rijdt. De andere modellen rijden met dezelfde transmissie standaard 40 km/u, waarbij de 320S optioneel ook 50 km/u rijdt. Er is schakelautomatiek waarbij de software de schakelmomenten bepaalt op basis van het rijpedaal. Trap je het rijpedaal ruig in, dan schakelt de kniklader met een vertraging zodat het toerental hoog oploopt. Andersom, doe je rustig aan, dan schakelt de software snel op zodat het toerental laag blijft. Er is ook een manuele schakelmodus.

Lees verder onder de foto

Nieuw is dat de voorruit en het dakraam (bijna) uit één deel bestaan. Door het grotere glasoppervlak is er meer zicht. De ruitenwisser op het dak, is optie.

Nieuw is dat de voorruit en het dakraam (bijna) uit één deel bestaan. Door het grotere glasoppervlak is er meer zicht. De ruitenwisser op het dak, is optie.

Groter dakraam

JCB bouwt een nieuwe cabine (Command Plus) op de knikladers, die vooral opvalt doordat de voorruit nu uit één groot glas bestaat die doorloopt in het dakraam. Het dakraam is 52% groter dan in de huidige modellen. Optioneel is er een ruitenwisser óp het dakraam. Er is nu ook standaard een achteruitrijcamera. De stuurverstelling werkt nu met een zekere ‘geheugenstand’, waarmee je het stuur steeds naar dezelfde hoogte trekt als vóór het uitstappen.

Niet lang stationair

In de TM420S ligt een 4,8 liter JCB Dieselmax-motor die voldoet aan Stage 5 middels SCR en DPF, en 173 pk levert (690 Nm). Er is een Autostop-functie die automatisch de motor uitzet na een poosje stationair draaien, en waarbij de motor weer aanslaat bij het aanraken van het rijpedaal of de hydrauliek. Er is hydrauliekpomp met een capaciteit van 160 l/min.

Er ligt nu een transmissie in de knikladers met acht powershifttrappen. Daarmee rijden de machines optioneel maximaal 50 km/u.

Er ligt nu een transmissie in de knikladers met acht powershifttrappen. Daarmee rijden de machines optioneel maximaal 50 km/u.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrische wiellader JCB 403E is praktijkrijp

Compacte elektrische wiellader JCB 403E biedt hetzelfde vermogen als het dieselaangedreven model, maar is stiller en vrij van CO2-uitstoot.
Afbeelding artikel

Waterstofmotor AB H2 448 van JCB bijna klaar voor de markt

De Britse machinefabrikant JCB denkt waterstofmotor AB H2 448 eind 2023 klaar te hebben voor productie.
Afbeelding artikel

Proefrit met de intuïtieve JCB Fastrac 4220 iCON

TREKKER test de JCB Fastrac 4220 iCON en maakt een proefrit. Een exclusief inkijkje in de nieuwe JCB Fastrac 4000-serie.
Beheer
WP Admin