Terug naar nieuwsoverzicht

Meer details bekend over Krone GX-losbandwagen

Foto: Michel Velderman

In Trekker 360 schreven we al over een prototype van een nieuwe breed inzetbare transportwagen. Het Schweizer Landtechnik magazine kwam recent met meer details over deze “GX 440” rolbandwagen.

De Zwitserse redacteuren melden dat er van de rolbandwagen een variant van 44 kuub en een van 52 kuub komt. Bij het lossen draait de losband de wagen leeg, en tegelijk schuift de voorwand mee naar achteren. Dit betekent dus dat het product niet of nauwelijks wordt samengeperst door een drukkende voorwand alleen. De aandrijving voor het lossen is hydraulisch. Twee kettingen met elk een breukbelasting van 25 ton bewegen het schot.

Ook voor graan en meststoffen

Krone richtte zich met de TX-silagewagen voornamelijk op transport van kuilvoer, de GX-serie is er ook voor bijvoorbeeld graan en meststoffen. Het kleinere 44 kuub model komt er als twee- en drieasser, het grotere model is er uitsluitend als drieasser. Aan de achterzijde zit een hydraulisch opklapbare onderrijbeveiliging.

De GX 440 zou 10,25 meter lang zijn. Zonder de opzetschotten is de hoogte 3,4 meter. Het leeggewicht is 12,1 ton en het toegelaten bruto gewicht is 31 ton. De voorwand is gedeeltelijk transparant en biedt dus een zicht op de binnenkant van de bak. Over de wanden schrijven de Zwitsersen dat deze zijn gemaakt van met glasvezel versterkte kunststofpanelen met een kern van polyurethaanschuim. Dit zou de constructie relatief licht maken, maar wel sterk. Het hydraulische systeem wordt geregeld door lastdetectie met een ventielenblok en drukmeters.

In 2018 spotte fotograaf Michel Velderman al een prototype van Krone's Rolbandwagen

In 2018 spotte fotograaf Michel Velderman al een prototype van Krone’s losbandwagen

De achterklep met geïntegreerde graandrukker zwenkt wijd uit naar boven. De optionele doseerwalsen worden aangedreven via de aftakas en aan de zijkant gemonteerde kettingen. De Zwitsersen melden voor de Krone “GX 440” rolbandwagen een prijs vanaf omgerekend 88.000 euro. Krone Nederland kon nog geen verdere informatie geven over de machine en mogelijke prijzen en benadrukt dat het in dit geval nog gaat om een prototype. Meer informatie en machinedetails van een rolbandwagen volgen naar verwachting later dit jaar.

Gerelateerde tags: , , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Degelijke Krone Vendro 1120 gedragen schudder levert net werk

Krone introduceerde de nieuwe Vendro-serie gedragen schudders twee jaar geleden. TREKKER test de Krone Vendro 1120.
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Krone Comprima is gemaakt voor zwaar gewas’

Een rondebalenpers die gras vreet als geen ander. Dat vindt loonwerker Gert-Jan van den Berg van zijn Krone Comprima.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Bernard Krone was een inspiratiebron voor velen’

Passie en doorzettingsvermogen kenmerkten de onlangs overleden dr. Bernard Krone. Hij was een inspiratiebron voor velen, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum...
Beheer
WP Admin