fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer details bekend over Krone GX-losbandwagen

Foto: Michel Velderman

In Trekker 360 schreven we al over een prototype van een nieuwe breed inzetbare transportwagen. Het Schweizer Landtechnik magazine kwam recent met meer details over deze “GX 440” rolbandwagen.

De Zwitserse redacteuren melden dat er van de rolbandwagen een variant van 44 kuub en een van 52 kuub komt. Bij het lossen draait de losband de wagen leeg, en tegelijk schuift de voorwand mee naar achteren. Dit betekent dus dat het product niet of nauwelijks wordt samengeperst door een drukkende voorwand alleen. De aandrijving voor het lossen is hydraulisch. Twee kettingen met elk een breukbelasting van 25 ton bewegen het schot.

Ook voor graan en meststoffen

Krone richtte zich met de TX-silagewagen voornamelijk op transport van kuilvoer, de GX-serie is er ook voor bijvoorbeeld graan en meststoffen. Het kleinere 44 kuub model komt er als twee- en drieasser, het grotere model is er uitsluitend als drieasser. Aan de achterzijde zit een hydraulisch opklapbare onderrijbeveiliging.

De GX 440 zou 10,25 meter lang zijn. Zonder de opzetschotten is de hoogte 3,4 meter. Het leeggewicht is 12,1 ton en het toegelaten bruto gewicht is 31 ton. De voorwand is gedeeltelijk transparant en biedt dus een zicht op de binnenkant van de bak. Over de wanden schrijven de Zwitsersen dat deze zijn gemaakt van met glasvezel versterkte kunststofpanelen met een kern van polyurethaanschuim. Dit zou de constructie relatief licht maken, maar wel sterk. Het hydraulische systeem wordt geregeld door lastdetectie met een ventielenblok en drukmeters.

In 2018 spotte fotograaf Michel Velderman al een prototype van Krone's Rolbandwagen

In 2018 spotte fotograaf Michel Velderman al een prototype van Krone’s losbandwagen

De achterklep met geïntegreerde graandrukker zwenkt wijd uit naar boven. De optionele doseerwalsen worden aangedreven via de aftakas en aan de zijkant gemonteerde kettingen. De Zwitsersen melden voor de Krone “GX 440” rolbandwagen een prijs vanaf omgerekend 88.000 euro. Krone Nederland kon nog geen verdere informatie geven over de machine en mogelijke prijzen en benadrukt dat het in dit geval nog gaat om een prototype. Meer informatie en machinedetails van een rolbandwagen volgen naar verwachting later dit jaar.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Afbeelding artikel

Nieuwe Krone-wagens snijden gras exact en zeer kort

De nieuwe snijrotor is de meest fundamentele verbetering van de nieuwe RX en ZX opraap- en doseerwagens van Krone.
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot laat zich door trekker trekken

Met versie 3.0 van de VTE-veldrobot van Krone en Lemken is het mogelijk om de robot snel met eigen trekker naar...
Beheer
WP Admin