fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eland Machines: “We gaan voor lichte en onderhoudsarme bemesters”

Johan van de Bruinhorst (32, links) en Jacob Boeder (35) vormen de directie van Eland Machines

Sinds eind 2020 is er een nieuw Nederlands merk in bemesters: Eland Machines in Nijbroek. Drijvende kracht achter het bedrijf zijn Johan van de Bruinhorst en Jacob Boeder. We spraken met Johan over het bedrijf en de machines.

Hoe kom je aan de naam?

De Eland dat is een taai beest. Een doorzetter. En dat is ook precies wat we willen uitdragen met onze machines. Daarbij is het beeld van de Eland een herkenbaar beeldmerk. Vandaar de keuze om dit dier voor ons merk te gebruiken.

Waarom een nieuw merk beginnen?

Een loonwerker uit de regio zocht naar een lichtgewicht en onderhoudsarme bemester. In de bestaande markt kon hij niet vinden wat hij zocht en zo kwam hij bij ons terecht. Wij hebben die machine toen voor hem gemaakt. Daarmee is het begonnen.

Vier modellen bemesters komen niet zomaar uit de lucht vallen. Wanneer zijn jullie met de ontwikkeling begonnen?

Het idee ontstond al in 2013 en sindsdien zijn we vooral achter de schermen aan het werk geweest. We bouwden 5 machines in de afgelopen jaren. In die jaren hebben we veel ervaring opgedaan met de machines, zijn de machines doorontwikkeld en klaargemaakt voor serieproductie.

Wat maakt de machines uniek?

De machines zijn eenvoudig en licht geconstrueerd maar toch voorzien van hydraulische bodemvolging en spoorvolgend. We zijn bewust bezig met machines met een werkbreedte tussen de 8 en maximaal 13 meter. Machines van 8 meter of minder zijn er al erg veel. Daar wilden we dus boven gaan zitten met onze modellen. Machines van meer dan 13 meter zijn zo groot dat het lastig wordt om het gewicht laag te houden en dat is precies wat wij als doel hebben. En kijk je naar machines in vergelijkbare werkbreedtes, dan zijn onze modellen 15 tot 20% lichter. Om dat te bereiken werken we onder andere met hoogwaardig staal.

Produceren jullie ze ook helemaal zelf?

Nee, dat hebben we uitbesteed aan een ander bedrijf met zeer veel ervaring in het bewerken van hoogwaardig staal. Dat zijn er in Nederland niet zo heel veel dus dat was nog wel even een zoektocht. Daarbij was het voor ons belangrijk een Nederlands bedrijf hiervoor te hebben. Je kan de grens wel overgaan, maar dan ben je ook de controle kwijt. De eindmontage doen we op ons bedrijf in Nijbroek.

Jullie hebben nu vier modellen Wat is jullie doel?

Dit jaar willen we richting de 20 machines produceren en verkopen. We zijn nieuw in de markt en we moeten nog naamsbekendheid opbouwen. Maar je moet ook een stip aan de horizon hebben dus dan zouden we over vijf jaar graag naar de 100 per jaar willen gaan. Daarnaast ligt de aandacht op dit moment alleen op de Nederlandse markt. Maar in Duitsland en Denemarken zit ook potentieel dus dat is ook een doel voor de toekomst.

Foto's: Koos Groenewold

Foto’s: Koos Groenewold

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Double Twin Shift mesttank kan tegen zelfrijder op

Na de komst van een Kaweco Double Twin Shift mesttank kocht loonbedrijf Vragender er binnen een jaar een tweede bij. Volgens...
Afbeelding artikel

Digitaal realtime vervoersbewijs rVDM vervangt papieren mestbon

Vanaf 1 januari 2023 geef je het mestvervoer door met een realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM).
Afbeelding artikel

Evers introduceert schijvenbemester tot 12 meter werkbreedte

Evers Agro introduceert de Toric XL-schijvenbemester. Deze is leverbaar met een werkbreedte van 9 of 12 meter.
Beheer
WP Admin