Terug naar nieuwsoverzicht

Diagnosespecialist: een soort trekkerdokter

In de rubriek ‘De Specialist’ laten we elke maand een specialist aan het woord over zijn vakgebied. In deze editie gaan we in gesprek met diagnosespecialist Richard Kaal. Hij werkt bij Geert-Jan de Kok als werkplaatschef en is specialist in het stellen van diagnoses bij trekkers en oogstmachines.

Wat doet een diagnosespecialist?

“Trekkers en oogstmachines hebben steeds meer elektronica aan boord. Vroeger was een reparatie, simpel gezegd, het vervangen van een kabeltje, filter of leiding. Sensoren, Isobus en dat soort dingen zaten er niet op. Nu is bijna elke trekker voorzien van deze technologie. Het uitlezen van gegevens, dat doe ik. En op basis daarvan problemen vaststellen en zoeken naar een oplossing. Ik kijk in het hart van de machine. Je zou het ook trekkerdokter kunnen noemen.”

Dus in plaats van de monteur ga jij met je laptop naar het veld?

“Kan, hoeft niet. We werken veel met John Deere en die maakt gebruik van JD-link. Met dat systeem kan ik op afstand verbinding maken met de trekker en vanachter mijn computer meekijken met de klant op het veld. Is het een instellingsfout? Moet het systeem een update hebben? Op die manier kunnen we op afstand problemen oplossen. Voor storingen die af en toe voorkomen kunnen we ook een zogenaamde trigger instellen. Als de trekker de storing aan ziet komen, waarschuwt het systeem al voor die echt plaatsvindt. Dat is makkelijk met diagnosticeren omdat je weet waar je het probleem moet zoeken.”

Lees verder onder de foto

Diagnosespecialist Richard Kaal kan met behulp van een laptop problemen oplossen of vroegtijdig opsporen. Zowel in de werkplaats als op het veld.

Diagnosespecialist Richard Kaal (39) kan met behulp van een laptop problemen oplossen of vroegtijdig opsporen. Zowel in de werkplaats als op het veld.

Dus de monteur op het veld is niet meer nodig?

“Jawel, die kunnen we zeker niet missen. De diagnose is een toevoeging op zijn werk. Het gebeurt ook dat de monteur op het veld staat en mij belt voor advies, op basis van de gegevens die we uitlezen. We werken zo samen om een oplossing te zoeken. Mooi is trouwens ook dat we via het systeem terugkoppeling kunnen geven naar de fabrikant, bijvoorbeeld als we eenzelfde soort storing of foutmelding vaker zien. Kunnen zij aan een oplossing werken die wij dan weer gebruiken. Het lijntje tussen de fabrikant en het veld wordt zo korter.”

Hoe wordt je diagnosespecialist?

“Ik ben van boerenafkomst en zei vroeger al: ik ga trekkers maken. Zo begon ik in 2000 bij De Kok als leerling-monteur. Via die weg rolde ik uiteindelijk in de diagnoses. Daarnaast ben ik samen met een collega werkplaatschef. De diagnoses doe ik nu een jaar of 2,5, en er verandert nog steeds veel op dat gebied. Machines worden complexer. Daarom wil ik me steeds meer verdiepen in de trekkers en oogstmachines van John Deere. Ik wil zoveel mogelijk begrijpen, want zo kan ik steeds sneller en beter tot een diagnose komen.”

Wat maakt het werk voor jou zo leuk?

– Een korte stilte – “Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit wat je doet. Als je er zin in hebt en je kan je passie kwijt in je werk, dan is het leuk om te doen. Ik zie dat nu ook in mijn zoontje van 11. Die is ook al erg geïnteresseerd in trekkers.”

Die gaat papa achterna?

“Misschien wel. Als hij maar doet waar hij plezier in heeft’.”

Gerelateerde tags: , , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | John Deere 7810 met Strautmann Magnon

Gespot: een John Deere 7810 met erachter een Strautmann Magnon CFS 430-opraapwagen.
Afbeelding artikel

Gespot: prototype John Deere giga kniktrekker

Op Facebook circuleren foto's van een nieuwe, grotere kniktrekker van John Deere. Op de motorkap lijkt het typenummer 9RX 690 te...
Afbeelding artikel

John Deere gaat tuin- en parkmachines assembleren in België

John Deere gaat in Genk (B.) machines voor de tuin- en parktechniek assembleren. Het betreft de assemblage van zitmaaiers en compacttrekkers.
Beheer
WP Admin