Terug naar nieuwsoverzicht

Ropa heeft een aardappelmuis ontwikkeld

Machinefabrikant Ropa heeft op basis van de bietenmuis model 5 een aardappelmuis ontwikkeld om aardappelhopen op te laden. De machinefabrikant toonde op de Agritechnica in 2019 een prototype, en twee voorseriemodellen zijn in herfst 2020 uitgebreid getest.

De tests zijn gedaan in zetmeelaardappelen bij Südstärke in Sünching (Beieren) en bij Emsland Group in Raum Kyritz (Brandenburg). De gangbare praktijk bij die fabrieken is nog dat telers nog zelf hun aardappelen brengen met trekkers en kippers, maar met behulp van de aardappelmuis en vrachtwagens kan de aardappellogistiek veel efficiënter georganiseerd worden. Als telers niet meer zelf het transport hoeven te verzorgen en de aardappelen op de kopakker kunnen kiepen, zoals ook in Nederland gebruikelijk is, is het voor de telers makkelijker meer aardappelen te telen zonder te hoeven investeren in transport en opslag.

Aardappelbek

In het kort is de aardappelmuis een bietenmuis met een aangepaste aardappelopnamebek en transportbanden met een nauwere steek. De opnamebek heeft een breedte van 8 meter. De bek met opnamevingers schuift op de diepte van 5 centimeter onder de hoop door. Het is dus zaak de aardappelen op een vlakke ondergrond te storten en insporing tijdens opkiepen zoveel mgoelijkt e voorkomen. Acht reinigingswalsen ontdoen de aardappelen van grondtarra en onkruid. Het effect is het grootst als de aardappelen zijn afgedekt met Toptex en iets hebben kunnen aandrogen. De laadband heeft een reikwijdte van 15 meter en weegsensoren. Zo wordt voorkomen dat de vrachtwagens zwaarder worden geladen dan de wet voorschrijft. Krachtbron is een 7,7 liter Mercedes Benzmotor, die middels AdBlue en een SCR-katalysator voldoet aan tier 4 final emissie-eis.

Ropa heeft de exacte verkoopprijs nog niet vastgesteld, maar Ropa-marketing director Maximilian Engelbrecht zegt dat de aardappelmuis een fractie duurder wordt dan de bietenmuis, en verwacht dat de verkoopprijs ergens in de buurt van de €500.000 komt te liggen. De muis blijkt aardappelvriendelijk, zo stelt Engelbrecht. Zo zijn afgelopen herfst ook probleemloos fritesaardappelen opgeladen voor afland verwerking.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amazone: 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Voor gedragen en grote getrokken kunstmeststrooiers past Amazone sinds modeljaar 2022 een nieuw lakproces toe. Daarmee biedt Amazone nu 7 jaar...
Afbeelding artikel

Fendt test prototype waterstoftrekkers

Fendt test net over de Duitse grens prototype waterstoftrekkers. Het zou gaan om vier prototypes, die momenteel op testboerderijen worden getest....
Afbeelding artikel

Kuhn breidt gamma Lexis-veldspuiten uit

De Lexis 3800-veldspuit van Kuhn is komend najaar leverbaar, naast de al bestaande Lexis 2400 en Lexis 3000.
Beheer
WP Admin