fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Specialist in graszaadoprapers: “Iedere werkbreedte is leverbaar”

Arnold den Dekker (63) is samen met broer Hans (61) en zoon Jeroen (34) de drijvende kracht achter A. Den Dekker & Zn in Werkendam (N.-Br.). Fabrikant van graszaadoprapers en graszaadlichters sinds 1993.

Mechanisatiebedrijf A. den Dekker & Zn in Werkendam is een van de weinige leveranciers van graszaadoprapers. Tot 7,50 meter is iedere werkbreedte leverbaar.

Hoe is het begonnen?

In 1993 bouwden wij de eerste graszaadoprapers. Als mechanisatiebedrijf verkochten we altijd de oprapers van Zwaan uit Nieuw-Vennep. Toen die in 1992 stopten, namen wij die productie over. We deden altijd al constructiewerk, en het product paste wel bij ons bedrijf.

Wat maakt jullie tot specialist?

Het aantal aanbieders van graszaadoprapers in heel West-Europa is op één hand te tellen. En omdat we al 25 jaar lang oprapers aan bedrijven door heel Europa leveren, hebben we ook veel ervaring. Hoewel het concept altijd gelijk bleef, voerden we steeds verbeteringen door en we kunnen de oprapers passend voor vrijwel iedere maaidorser leveren.

Waarmee onderscheidt jullie opraper zich?

Ons concept leent zich ervoor om klantspecifiek iedere gewenste werkbreedte te leveren. 1,15 meter breed hebben we wel gemaakt, bijvoorbeeld voor proefveldmachines. Maar vanaf 1,40 meter begint het eigenlijk. 7,50 meter is het breedste tot nu toe. Nóg breder zou in principe kunnen, maar het mag niet te zwaar worden, en het moet heel blijven. 5,80 meter is op dit moment gangbaar. Dat past mooi in een 6 meter-maaibord, en past bij veel bedrijven ook goed bij de breedte van de zwaden die ze maaien.

Zijn er trends?

Al langer geleden was er – vanwege capaciteit – de trend naar dubbelzwads oprapers, in plaats van enkelzwads. De laatste jaren kiezen steeds meer klanten voor een opraper inclusief maaibord. Vanouds wordt een opraper in het bestaande maaibord gebouwd. Maar ombouwen kost tijd, en de breedte van het maaibord past niet altijd bij de gewenste breedte van de opraper. En niet ieder maaibord blijkt even geschikt om graszaad goed gelijkmatig in te voeren. Wij importeren speciale kale maaiborden uit Italië, waar we dan onze opraper in bouwen. Die zijn eenvoudig met adapters voor vrijwel alle maaidorsers te gebruiken.

Wat is jullie belangrijkste markt?

Onze oprapers gaan de wereld over. Maar de afgelopen jaren zijn vooral Frankrijk, Tsjechië en Duitsland in beeld. Voor Frankrijk bijvoorbeeld hebben we een importeur.

Wat maakt het product zo mooi?

Er zit steeds weer uitdaging in om details te verbeteren. En je hebt niet de hete adem van grote fabrikanten in je nek. Het is een markt van tientallen, niet van honderden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Specialist Leo Geertsema verbreedde tientallen trekkers

Leo Geertsema mag zich na meer dan dertig verbrede trekkers gerust een specialist noemen. Samen met broer Henri runt hij mechanisatiebedrijf...
Afbeelding artikel

Fotoreportage De Specialist - Een stap verder in reviseren

Bij L.M.B. Hamoen in Ameide bieden ze naast nieuwe en gebruikte Case IH trekkers ook de zogenaamde Rebuild by Hamoen aan....
Afbeelding artikel

Fotoreportage - 70 ton klaarmaken voor transport

Met 70 ton geladen gewicht door een smalle uitrit de weg op: Mario Vroegop draait er zijn hand niet voor om....
Beheer
WP Admin