Terug naar nieuwsoverzicht

Lichtgewicht precisiezaaier van Kuhn

De Kosma is een lichtere versie van de bewezen Maxima 3-precisiezaaimachine van Kuhn. Foto: Kuhn

De Kosma-zaaimachine van Kuhn spaart de bodem en is ook geschikt voor minder vermogende trekkers, aldus de fabrikant.

De Kosma-precisiezaaimachines combineren het lage gewicht van de Planter 3-zaaimachine en de nauwkeurigheid van de Maxima 3. Zo maakte de fabrikant een zaaimachine die voor slechts beperkte bodemverdichting zorgt en tegelijk het brandstofverbruik laag houdt. De gemiddelde zaaisnelheid ligt tussen 4 en 10 km/u op voorbewerkte grond.

Er is keuze tussen mechanische of elektrisch aangedreven zaaielementen. Leeg weegt zo’n element minder dan 95 kg; ter vergelijking, een zaaielement van de Maxima 3 komt op 120 kilo. De Kosma vergt daarom minder hefvermogen van de trekker. Het parallelogramsysteem maakt het mogelijk om 12,5 of 25 kg extra bodemdruk toe te voegen, waardoor de zaden toch correct in een goed voorbereid zaaibed worden neergelegd.

Marktvraag

Kuhn komt met deze lichtere precisiezaaimachine na vragen uit de markt. De doorontwikkeling van de topmachine Maxima gedurende decennia zorgde ervoor dat deze steeds degelijker, zwaarder en duurder werd. Terwijl die kwaliteit eigenlijk alleen nodig is voor grote percelen als in het Oosten van Duitsland, of op zware gronden in Nederland. Dus kwam er de Kosma, die qua zaaitechniek dicht bij de Maxima blijft maar zo’n 10% lichter is uitgevoerd. Qua techniek staat hij duidelijk boven de goedkopere Planter 3.

Er is keuze uit verschillende frames. De Kosma M heeft een star frame en onderscheidt zich door zijn lage gewicht (200 kilo minder dan een Maxima 3 M) en zijn compacte bouwwijze. Het minimaliseert de bodemverdichting, vooral op lichte gronden. Dit type is in combinatie met een rotorkopeg of spitmachine te gebruiken. De Kosma TD (dubbel telescopisch) heeft een eenvoudig en robuust frame, een beperkt gewicht, en is puur voor zaaiwerk geschikt. Op de weg blijft hij binnen 3 meter, het telescoopmechanisme brengt dat tot 4,5 meter werkbreedte in het veld (zes elementen op 75 cm).

De Kosma R is meer gedacht voor loonwerkers, en heeft een opklapbaar frame. Ook deze heeft een gereduceerd gewicht van 300 kilo, 10% minder dan de Maxima 3 R, en is te koop met een werkbreedte van 6 meter; 8-rijig voor het zaaien van mais, of 12-rijig om te zaaien op 50 cm. De zaaimachine wordt aangeboden in mechanisch of elektrische versie. Vanafprijs voor bijvoorbeeld de zesrijige Kosma 6TD zaaimachine komt op € 25.890.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Spirit 400 C zaait ook tweede gewas of kunstmest

Het Zweedse Väderstad komt met een upgrade van de Spirit 400S zaaimachine, de 400C/S. Varanten Fix en InLine kunnen met een...
Afbeelding artikel

Nog nauwkeuriger doseren met Amazone ProfisPro

Amazone breidde zijn Profis-weegsysteem voor kunstmeststrooiers uit met FlowControl om nog wat preciezer kunstmest te kunnen strooien. Deze upgrade heet ProfisPro....
Afbeelding artikel

Opklapbare rotorkopeg van Pöttinger

Het Oostenrijkse familiebedrijf Pöttinger presenteert de opklapbare Lion 403 C en 503 C van respectievelijk 4 en 5 meter werkbreedte. Onlangs...