fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lichtgewicht precisiezaaier van Kuhn

De Kosma is een lichtere versie van de bewezen Maxima 3-precisiezaaimachine van Kuhn. Foto: Kuhn

De Kosma-zaaimachine van Kuhn spaart de bodem en is ook geschikt voor minder vermogende trekkers, aldus de fabrikant.

De Kosma-precisiezaaimachines combineren het lage gewicht van de Planter 3-zaaimachine en de nauwkeurigheid van de Maxima 3. Zo maakte de fabrikant een zaaimachine die voor slechts beperkte bodemverdichting zorgt en tegelijk het brandstofverbruik laag houdt. De gemiddelde zaaisnelheid ligt tussen 4 en 10 km/u op voorbewerkte grond.

Er is keuze tussen mechanische of elektrisch aangedreven zaaielementen. Leeg weegt zo’n element minder dan 95 kg; ter vergelijking, een zaaielement van de Maxima 3 komt op 120 kilo. De Kosma vergt daarom minder hefvermogen van de trekker. Het parallelogramsysteem maakt het mogelijk om 12,5 of 25 kg extra bodemdruk toe te voegen, waardoor de zaden toch correct in een goed voorbereid zaaibed worden neergelegd.

Marktvraag

Kuhn komt met deze lichtere precisiezaaimachine na vragen uit de markt. De doorontwikkeling van de topmachine Maxima gedurende decennia zorgde ervoor dat deze steeds degelijker, zwaarder en duurder werd. Terwijl die kwaliteit eigenlijk alleen nodig is voor grote percelen als in het Oosten van Duitsland, of op zware gronden in Nederland. Dus kwam er de Kosma, die qua zaaitechniek dicht bij de Maxima blijft maar zo’n 10% lichter is uitgevoerd. Qua techniek staat hij duidelijk boven de goedkopere Planter 3.

Er is keuze uit verschillende frames. De Kosma M heeft een star frame en onderscheidt zich door zijn lage gewicht (200 kilo minder dan een Maxima 3 M) en zijn compacte bouwwijze. Het minimaliseert de bodemverdichting, vooral op lichte gronden. Dit type is in combinatie met een rotorkopeg of spitmachine te gebruiken. De Kosma TD (dubbel telescopisch) heeft een eenvoudig en robuust frame, een beperkt gewicht, en is puur voor zaaiwerk geschikt. Op de weg blijft hij binnen 3 meter, het telescoopmechanisme brengt dat tot 4,5 meter werkbreedte in het veld (zes elementen op 75 cm).

De Kosma R is meer gedacht voor loonwerkers, en heeft een opklapbaar frame. Ook deze heeft een gereduceerd gewicht van 300 kilo, 10% minder dan de Maxima 3 R, en is te koop met een werkbreedte van 6 meter; 8-rijig voor het zaaien van mais, of 12-rijig om te zaaien op 50 cm. De zaaimachine wordt aangeboden in mechanisch of elektrische versie. Vanafprijs voor bijvoorbeeld de zesrijige Kosma 6TD zaaimachine komt op € 25.890.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Kverneland ontwikkelde voor de Optima TF Profi SX een innovatieve zaaitechniek, die 25% kunstmest bespaart met behoud van opbrengst.
Afbeelding artikel

Nieuwe Monosem ValoTerra werkt volledig elektrisch

Monosem introduceert een nieuwe generatie precisie-zaaimachines genaamd ValoTerra. Deze zaaimachines werken volledig elektrisch door middel van een eigen dynamo. Daarnaast is...
Afbeelding artikel

Lemken-zaaimachine krijgt tweedelige zaadtank

Duitse machinefabrikant Lemken kan de Solitair 9+-zaaimachine voortaan leveren met een tweedelige zaadtank. Daarmee is het mogelijk om een combinatie van...
Beheer
WP Admin