fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robot voert vers gras

Foto: Lely

Naast de robots in de stal en het erf komt Lely nu met een autonome robot voor zomerstalvoedering.

Prototypes van de autonome zomerstalvoedering robot werden al in juni 2019 gespot. In een bericht op de website van Lely staat staat nu het eerste concept van de Lely Exos.

Vers gras

Volgens Lely wordt met vers gras voeren de voedingswaarde van het ruwvoer efficiënter gebruikt. Dit komt doordat er geen inkuilverliezen ontstaan. Doordat er geen inkuilverliezen ontstaan is de benutting van het eigen gras veel hoger.

Foto: Lely

Foto: Lely

Zelfstandig aan het werk

Het systeem is gebaseerd op een elektrisch voertuig dat zelfstandig maait, verzamelt en het verse gras voor het voerhek draait. Over de aandrijving van de machine wil Lely nog geen uitspraak doen. De machine rijdt zelfstandig op het erf en de huiskavel met behulp van gps. In de stal manoeuvreert de machine met sensoren en camerabeelden. Wanneer er iets voor het voertuig staat stopt de machine, als back-up zijn er ook nog mechanische bumpers gemonteerd.

24 uur per dag

Normaal gesproken is zomerstalvoedering erg arbeidsintensief. Iedere dag of zelfs twee keer per dag moet er een wagen vol gras gemaaid en opgehaald worden. Daarnaast is het lastig om in te schatten hoeveel gras er nodig is en hoeveel er in de wagen zit. Deze machine werkt 24 uur per dag, dus het is niet beperkt door mankracht of tijd.

Samenwerking

Door de Lely Exos samen te laten werken met de Lely Vector (ruwvoerrobot) is er altijd de juiste verhouding tussen vers gras en andere voercomponenten volgens de fabrikant. De boer voert in het systeem van Lely in hoeveel kilogram vers gras er per dag gevoerd moet worden. De Vector stuurt de Exos aan om vers gras te gaan halen. Door de communicatie van beide systemen zullen ze elkaar dus niet tegen komen op de voergang.

Foto: Lely

Foto: Lely

De eerste prototypes van de Exos zijn al operationeel op proefboerderijen. Op deze bedrijven wordt zoveel mogelijk informatie over het autonoom vers gras maaien verzameld. Over het maaiprincipe wil Lely geen informatie geven. Volgens de fabrikant zorgt deze manier van maaien voor nog minder beschadigingen van het gras. De komende jaren wordt het systeem verder ontwikkeld zodat het commercieel verkocht kan worden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lely boekte in 2021 een jaaromzet van €611 miljoen

De Nederlandse fabrikant Lely boekte afgelopen jaar een omzet van €611 miljoen. Lely verwacht groei in 2022. Lely uit Maassluis (Z.-H.),...
Afbeelding artikel

Lely’s maairobot komt er aan

Lely ontwikkelt een robot die zelfstandig het gras maait, opraapt en naar het erf brengt. Wordt de trekker straks overbodig? Lees...
Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Beheer
WP Admin