fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Opbouw aanhangwagens maximaal 2,55 meter vanaf 2022

Nieuw te leveren landbouw-aanhangwagens voor transport mogen per 1 januari 2022 nog maximaal 2,55 meter breed zijn, gemeten over de opbouw. Bestaande brede wagens mogen gewoon in gebruik blijven.

Loonwerkerskoepel Cumela wijst erop dat wie nog een nieuwe wagen in categorie R (landbouwkipper, overlaadwagens, etc.) tot de oude 3,00 meter breedte wil aanschaffen en goedgekeurd wil krijgen, dit voor 2022 geregeld moet hebben. Daarna is 2,55 het nieuwe maximum, althans voor de opbouw. Over de banden gemeten blijft 3,00 meter het maximum.

Dit is onderdeel van de enkele jaren geleden vastgestelde Europese regelgeving. Het kattenbelletje van Cumela geldt voor nieuw in gebruik te nemen aanhangwagens. Bestaand getrokken materieel mag, mits het voldoet aan de voertuigeisen qua markering en verlichting, in gebruik blijven. Gebruikers hoeven bestaande aanhangwagens en getrokken werktuigen niet verplicht laten registreren, maar mogen er niet harder mee rijden dan 25 km/u. Vanaf 2025 moeten dergelijke aanhangers op de openbare weg een witte kentekenplaat voeren, een zogenoemde volgplaat (met hetzelfde kenteken als één van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar). Wagens waarmee harder wordt gereden moeten wel worden geregistreerd en krijgen een gele kentekenplaat met een eigen nummer.

Opbouw landbouw-aanhanger maximaal 2,55 meter breed per 2022.

Opbouw landbouw-aanhanger maximaal 2,55 meter breed per 2022. Foto: Groen Agro & Transport

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Afbeelding artikel

Vlakstelling van kunstmeststrooier (automatisch) corrigeren

Valtra-systeem Smart Top Link corrigeert de hoek van de kunstmeststrooier automatisch. Aanleiding voor TREKKER om zich hierin te verdiepen. Bestaan er...
Afbeelding artikel

Wil jij deze New Holland T7.300 testen?

TREKKER is op zoek naar een enthousiaste, kritische tester die de New Holland T7.300 wel eens wil proberen.
Beheer
WP Admin