Terug naar nieuwsoverzicht

Kverneland Optima SX zaaielement op gedragen 6 meter frame

Kverneland kan vanaf 2022 het met overdruk werkende Optima SX precisiezaaielement leveren op het 6 meter brede opklapbare HP-frame. De gedragen machine zaaide onlangs zijn eerste maïs in het Nederlandse zand.

Om het zaadje in de grond te plaatsen, gebruikt de Optima SX een druk van 50 millibar. Er ontstaat een luchtstroom waardoor de individuele zaadjes in de gaatjes van de zaaischijf worden geduwd. Nadat de zaadjes door een selecteur zijn verenkeld, wordt de luchtstroom onderbroken door een luchtonderbreker achter de zaaischijf. Door de lichte overdruk schieten de zaden met 70 km/h in de zaaivoor. De zaden worden opgevangen door een flexibele vangrol die de zaadjes direct in de grond drukt. Elk zaaielement heeft een eigen elektromotor die via Isobus is aangestuurd. Met de optie Geoseed kan ook in driehoeksverband (ruitzaai) of vierkantsverband gezaaid worden. Hierbij zitten sensoren die de zaairijen synchroniseren, zodat Geoseed met ‘Level 1’ binnen de werkbreedte functioneert, maar met ‘Level 2’ ook over het hele perceel. De laatste optie maakt het mogelijk om ook overdwars over het perceel te kunnen schoffelen.

Lees verder onder de foto

Onlangs maakte de combinatie de eerste meters. De machine gaat vanaf 2022 verkocht worden als 8 rijer.

Onlangs maakte de combinatie de eerste meters. De machine gaat vanaf 2022 verkocht worden als 8 rijer.

Vanaf 2022 leverbaar

De combinatie van de Optima SX met het 6 meter brede hydraulisch opklapbare frame zagen we nog niet eerder. Het zaaielement met overdruk kennen we wel al van de getrokken machines en de smallere gedragen maiszaaimachines. Een opklapbare gedragen 8-rijer ontbrak nog. De machine is al wel in kleine oplage geproduceerd en deze oplage is al verkocht aan vooraf geselecteerde klanten. Omdat de fabriek geleidelijk de productie opschaalt, zijn de machines vanaf 2022 leverbaar. De prijs van de machine is nog niet bekend, wel gaf Kverneland aan dat de machine ongeveer bij € 50.000 zal beginnen.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Binnen werkbreedte variabel strooien

Kverneland heeft een nieuwe softwaremodule ontwikkeld, waarmee de Kverneland Exacta Geospread- en Vicon RotaFlow-kunstmeststrooier voortaan ook binnen de werkbreedte de gift...
Afbeelding artikel

Machine Evers Agro maakt ruggen om mais te zaaien

Evers Agro testte afgelopen week in Diffelen (Ov.) een nieuwe machine die zes ruggen opbouwt om naderhand mais in te zaaien....
Afbeelding artikel

Bobcat komt met wielladers

Machinefabrikant Bobcat breidt het productgamma uit met wielladers en presenteert hiervan vier nieuwe modellen. Machinefabrikant Bobcat, onderdeel van Doosan, start met...