fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Video | New Holland kondigt komst waterstoftrekkers aan

In een spannende film kondigt New Holland aan in Nederland de eerste waterstoftrekkers af te leveren. Het zou gaan om een wereldwijde primeur. - Foto: New Holland

Via een youtube-video kondigt New Holland aan dat er op 2 oktober waterstoftrekkers worden afgeleverd bij een Nederlandse klant. Een wereldprimeur in Nederland.

Op de Youtube-video is te zien dat het zou gaan om een New Holland T5.140 trekker die omgebouwd is tot waterstoftrekker. Geen trekker die volledig op waterstof rijdt, maar op een combinatie van waterstof met diesel. Het is de term ‘Dual Power’ in de film die verraadt dat het om een combinatie van die beide brandstoffen gaat. Waterstof wordt dan ingespoten via het luchtinlaatsysteem van de trekker. De praktijk kent daarvan al meerdere voorbeelden, met name in de auto- en vrachtwagenbranche. Daar wordt geschermd met een brandstofvoordeel tot 30 à 40 procent. Bovendien zou deze wijze van waterstof-toevoeging via de luchtinlaat de uitstoot van CO2 en stokstofoxiden fors verminderen. New Holland belooft op twee oktober alle details naar buiten brengen.

Lees verder onder de video

Jos Scholman

De aflevering van de waterstoftrekkers zou plaatsvinden bij Jos Scholman in Nieuwegein. Deze vooruitstrevende aannemer investeert al een geruime tijd in emissiearme en verlagende technieken in zijn machinepark. Dat de nadruk ligt op waterstof, ligt bij Scholman voor de hand gezien de oprichting van het bedrijf Hysolar waarin Scholman haar eigen waterstof produceert.

Wereldwijde primeur

De introductie van deze ‘dual-fuel’ waterstoftrekkers zou een wereldwijde primeur zijn. Trekkerfabrikant New Holland heeft overigens al eerder trekkers geïntroduceerd met waterstof als krachtbron, dat was al op de Sima in 2009.

Lees verder onder de foto

De film op youtube verraadt dat het om een New Holland T5.140 gaat die is aangepast om te rijden op een combinatie van waterstof en diesel; een zogenoemd  'Dual-Fuel' systeem.  Foto: New Holland

De film op youtube verraadt dat het om een New Holland T5.140 gaat die is aangepast om te rijden op een combinatie van waterstof en diesel; een zogenoemd ‘Dual-Fuel’ systeem. Foto: New Holland

De trekker kreeg de jaren erna een update. Enkele jaren erna zette New Holland in op methaan als alternatieve brandstof en bevroor ze de doorontwikkeling van de waterstoftrekker. Ook bestaan er enkele Nederlandse initiatieven met trekkers die voor 100% op waterstof rijden zoals de H2Trac en een initiatief van een Groningse loonwerker.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Wil jij deze New Holland T7.300 testen?

TREKKER is op zoek naar een enthousiaste, kritische tester die de New Holland T7.300 wel eens wil proberen.
Afbeelding artikel

New Holland showt nieuwe T5-trekkerseries Electro Command en Dual Command

New Holland toont op mechanisatiebeurs Konya in Turkije voor het eerst zijn nieuweT5- trekkerseries Electro Command en Dual Command.
Beheer
WP Admin