fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Baliwrap werkt aan vierkante perswikkelcombinatie

Het prototype heeft een Kverneland/Taarup-wikkelaar als basis. Hier bouwt Baliwrap een soort lopende band onder die de baal van de slede oppakt, en de baal na het wikkelen op de grond legt. Foto: Baliwrap

Het Nederlandse Baliwrap bouwt een grootpakpers én wikkelaar op één onderstel. Het prototype werkt, en in 2021 zal een eerste productiemodel klaar zijn.

Dit seizoen testte het Nederlandse Baliwrap een eerste prototype perswikkelcombinatie voor vierkante balen. Hiermee is het mogelijk om in een werkgang vierkante balen te persen, en deze te wikkelen. Het prototype bestaat uit een New Holland-grootpakpers gecombineerd met een Kverneland/Taarup-wikkelaar die op een uitschuifbaar chassis met drie-assig onderstel staan. Om ruimte te creëren voor het wikkelen van de baal, schuift de wikkelaar op het land één baalformaat uit (bijv. 1,70 meter). Een ‘transportband’ pakt de baal vanaf de slee op, en legt deze na het wikkelen op de grond. De huidige wikkelaar heeft 50 seconden nodig om de baal op te pakken, 7 folielagen te wikkelen, en deze neer te leggen. Volgens de bouwers heeft de wikkelaar voldoende capaciteit om de grootpakpers in grassilage bij te houden.

Eigen wikkelaar

Aankomende winter bouwt Baliwrap het eerste productiemodel, en die zal in het voorjaar van 2021 gaan balenpersen. Het is de bedoeling om de machines in serieproductie te gaan bouwen, waarbij de klant zélf een balenpers levert. Baliwrap bouwt deze dan op het gepatenteerde onderstel met wikkelaar. De Baliwrap kan worden gecombineerd met elk merk en type grootpakpers.

Balenwikkelaar

Het onderstel bestaat straks uit drie assen (waarvan 2 gestuurd) met daaraan zes 650/50 R22.5-banden. Baliwrap heeft zelf een balenwikkelaar ontwikkeld die achterop wordt gebouwd. Die wikkelaar is qua werkwijze gebaseerd op de Kverneland/Taarup-wikkelaar, maar dan kunnen de rolarmen en satellietarmen opklappen voor transport. Hierdoor is de combinatie straks 9,5 meter lang (trekhaak tot wikkelaar), in plaats van 10 meter zoals het huidige prototype. Baliwrap verwacht dat de vraagprijs € 60.000 tot € 70.000 wordt, en kan dit ná het bouwen van het eerste productiemodel concreet maken. Hierbij levert de koper zelf een grootpakpers aan.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuw ontwerp rondebalenpers: Claas Variant 500

De in 2023 verschijnende serie variabele rondebalenpersen bestaat uit zes modellen. Ze persen balen van 0,90 tot 1,60 of 1,80 meter.
Afbeelding artikel

Video | Baliwrap bouwt perswikkelcombinatie voor grote balen

Zo ziet de zelfgebouwde perswikkelcombinatie Baliwrap van de broers De Vries er uit. Bekijk de video.
Afbeelding artikel

Nieuwe Baliwrap-perswikkelcombinatie is praktijkrijp

De bouwers van de Baliwrap-perswikkelcombinatie voor grote balen hebben een nieuwe versie klaar. Deze nieuwe versie is compacter, de wikkelaar is...
Beheer
WP Admin