fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Uithangbord’ kan nog steeds dorsen

Het middagje dorsen trok een man of tachtig. Er blijft veel belangstelling voor oude landbouwmechanisatie. De Clayson kan buiten het dorsseizoen nog steeds dienen als uithangbord…

Twee New Holland-fans reden vorig jaar een oude maaidorser, gekocht in provincie Zeeland, naar hun Noord-Hollandse thuisbasis. Hij is nu genoeg opgeknapt om een stukje tarwe de dorsen.

Om de goede afslag naar de boerderij te vinden, tipten Jelle Verbeek in Broek in Waterland (N.-H.) en zijn kameraad Jeroen Vrolijk hun bezoekers: ‘bij de Claas-dealer van de provinciale weg af gaan’. Dat stak toch een beetje bij deze New Holland-fans, dan neem je de naam van dat andere merk toch liever niet in de mond. We moeten eigenlijk iets herkenbaars neerzetten dat van de weg af goed te zien is, bedachten de vrienden. Waarom kopen we geen oude combine en zetten die neer als uithangbord? Zie je van een grote afstand al staan.

Een kilometer of 240 over binnendoorwegen van Zeeland naar Noord-Holland, da’s twee dagen vermaak voor oldtimerenthousiasten.

Een kilometer of 240 over binnendoorwegen van Zeeland naar Noord-Holland, da’s twee dagen vermaak voor oldtimerenthousiasten.

Zo gezegd, zo gedaan; het budget werd op € 1.000 gezet. Voor € 500 plus kosten kochten ze op een Troostwijk-veiling een Clayson M80 uit 1964, het jaar dat deze fabrikant opging in hun geliefde New Holland.

De Clayson M80 nadert het thuisfront: even passen en meten in het waterrijke Noord-Holland.

De Clayson M80 nadert het thuisfront: even passen en meten in het waterrijke Noord-Holland.

Zelf ophalen

Daar kwam nog wel wat bij kijken, want de ongezien gekochte maaidorser bleek in Middelburg te staan, provincie Zeeland. Maar: hij was rijdend, beloofde de verkoper. In een rit van zo’n 240 kilometer over twee dagen – de eerste dag 10 uur, de tweede 14 uur – over binnendoorwegen (“In de buurt van Gouda hadden we op een gegeven moment toch wel een flinke file met nijdige auto’s achter ons aan.”) brachten de twee vrienden hun aankoop naar huis, vlak boven Amsterdam.

Na een proefveldje rogge dorsen, zijn Jelle Verbeek en Jeroen Vrolijk in de winter bezig geweest de fijnafstelling van de maaidorser weer in goeden doen te krijgen. Nodig om gerst te kunnen dorsen, dat fijnere korrels heeft.

Na een proefveldje rogge dorsen, zijn Jelle Verbeek en Jeroen Vrolijk in de winter bezig geweest de fijnafstelling van de maaidorser weer in goeden doen te krijgen. Nodig om gerst te kunnen dorsen, dat fijnere korrels heeft.

Na een beetje sleutelen, bleek de Clayson, die al een aantal jaren had stilgestaan, zelfs nog te werken. Op een perceeltje met handgezaaide rogge mochten ze hun gang gaan, onder het motto: als het niks wordt, is er geen man overboord. Dat lukte best.

Werkend krijgen

Na deze avonturen in 2019, is afgelopen winter doorgesleuteld aan de machine. Verschillende delen gingen heel zwaar of zaten vast. Maar om gerst te kunnen dorsen, dat fijnere korrels heeft dan rogge, was het nodig om de afstelling van het dorsgedeelte weer werkend te krijgen.

Augustus dit jaar was het dan zo ver: een demootje dorsen. Onder de parasol voor wat comfort natuurlijk; een cabine met airco daar hadden de ‘echte mannen’ uit de jonge jaren van deze combine nog geen behoefte aan.

Augustus dit jaar was het dan zo ver: een demootje dorsen. Onder de parasol voor wat comfort natuurlijk; een cabine met airco daar hadden de ‘echte mannen’ uit de jonge jaren van deze combine nog geen behoefte aan.

Ook dat speelden de mannen klaar. Afgelopen maand is de Clayson M80 aan het werk gezet en mocht-ie een perceeltje gerst wegwerken. “Dat ging mooi, en er stond een mannetje of 80 bij te kijken. Die oude techniek, dat trekt toch nog veel liefhebbers”, concludeert Jeroen Vrolijk opgewekt. Hij denkt samen met Jelle Verbeek de komende jaren nog geregeld op een demo dorsen te vinden te zijn.

Het middagje dorsen trok een man of tachtig. Er blijft veel belangstelling voor oude landbouwmechanisatie. De Clayson kan buiten het dorsseizoen nog steeds dienen als uithangbord…

Het middagje dorsen trok een man of tachtig. Er blijft veel belangstelling voor oude landbouwmechanisatie. De Clayson kan buiten het dorsseizoen nog steeds dienen als uithangbord…

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oldtimer | Eicher ES 207 Zickler: Hoe klein mag het zijn?

Ben Hijmans kwam al meer dan 25 jaar geleden in het bezit van een vrij zeldzame Eicher ES207 Zickler.
Afbeelding artikel

New Holland wint gouden medaille met nieuwe giga-maaidorser

Machinefabrikant New Holland presenteert op de Agritechnica in Hannover een nieuwe giga-maaidorser. De fabrikant wint daarmee een gouden medaille als innovatieprijs....
Afbeelding artikel

Oldtimer | Geplof van Vierzon-gloeikoptrekkers verveelt liefhebbers nooit

Wat Lanz Bulldog is voor Duitsland, is Société Française Vierzon voor Frankrijk. Dit jaar hield de vriendenclub van de Vierzon-gloeikoptrekkers zijn...
Beheer
WP Admin