fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota innoveert vanuit Wageningen

Kubota opende onlangs het Innovation Center Europe. Het is gevestigd op de Wageningen Campus, een cluster van universiteitsgebouwen en aanverwant bedrijfsleven.

In dit ‘satellietkantoor’ van het Europese innovatiecentrum, gevestigd in het Plus Ultra-II gebouw, coördineert de Japanse fabrikant van trekkers en landbouwmachines zijn samenwerkingsverbanden met Wageningen UR en diverse Nederlandse Topsector-bedrijven op het punt van Europese onderzoeksprojecten. Feitelijk is het een voortzetting en uitbouwen van de relatie die sinds 2000 al bestond tussen de Kverneland Group en de Wageningse universiteit. Kverneland ging enkele jaren geleden opgegaan in het Kubota-concern.

Vanuit de nieuwe vestiging zegt general manager Peter van der Vlugt te streven naar “het versterken van de samenwerking en het deelnemen aan nog meer partnerverbanden, met zowel wetenschappers als jonge, innovatieve ondernemers.”

Innovatie

Kubota zet momenteel sterk in op digitalisering, het Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI) en robottechiek, voor de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken en -methoden. De filosofie: je kunt zelfs als groot conern niet meer alles zelf doen, dus moet je het zoeken in samenwerking met partners en investeren in start-ups. Een aandachtsgebied is bijvoorbeeld het omgaan in de landbouw met extremere weersomstandigheden. Een ander is het tackelen van problemen door verdichting van de bodem vanwege het gebruik van zware landbouwmachines; hierbij wil Kubota profiteren van zijn grote ervaring met kleinere trekkers en machines. Nog een prioriteit: oplossingen vinden voor de toenemende vergrijzing onder agrariërs en moeilijk te krijgen personeel. Precisielandbouw en robotisering spelen daarbij een grote rol.

Wageningen is de ideale uitvalsbasis voor dit soort onderzoek, aldus Van der Vlugt. Het is maar een uurtje rijden vanaf Kubota’s Europese hoofdkwartier in Nieuw-Vennep (voorheen Kverneland), en in de ‘Foodvalley’ bestaat en groeit een inspirerende gemeenschap van start-ups.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Meer comfort en capaciteit bij maaidorsers

De trend bij maaidorsers is vooral meer gemak voor de chauffeur en een voortdurende verbetering van de capaciteit en kwaliteit van...
Afbeelding artikel

Bodemdruk blijft heet hangijzer in aardappel- en bietenoogst

In 2022 starten de serieproducties van enkele nieuwe aardappel- en bietenrooiers. De vernieuwingen vinden we onder andere in gebruiksgemak voor de...
Afbeelding artikel

VF wordt de standaard, drukwissel geniet belastingvoordeel

In bandenland wint de VF-band nog altijd marktaandeel. Zeker nu steeds meer merken deze flexibele en beter afplattende band leveren, juist...
Beheer
WP Admin