fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Grimme optimaliseert RH-stortbunkers

De fabrikant optimaliseerde de invoer, zodat die beter aansluit op het product afleverende voertuig en er dus minder productverlies optreedt. Verder is er nu de VarioFlow-optie die de doorvoercapaciteit verbetert.

De RH-serie stortbunkers voor aardappelen, uien en andere groentegewassen is door Grimme doorontwikkeld met praktijkgerichte verbeteringen. De rubberen flappen aan de zijkanten van de aanvoeropening – bedoeld om een variabele afdichting te realiseren die optimaal aansluit op de grote verscheidenheid aan voertuigen die het product komen storten – zijn nu in drie delen gemonteerd, met elk weer insnijdingen die de flap flexibeler maken zodat die soepel om het brengende voertuig beweegt. Zo ontsnappen minder aardappelen of uien door kieren de stortbunker uit.

De invoer, hier bij een kleiner RH-type, is verbeterd: links en recht meer flexibiliteit in de afdicht-rubbers, onder een steunbalk die achterwaarts kan meegeven. Aannamekleed verstellen: druk op het zwarte knopje, kies optimale hoogte, en arreteer met de pen-gatverbinding.

De invoer, hier bij een kleiner RH-type, is verbeterd: links en recht meer flexibiliteit in de afdicht-rubbers, onder een steunbalk die achterwaarts kan meegeven. Aannamekleed verstellen: druk op het zwarte knopje, kies optimale hoogte, en arreteer met de pen-gatverbinding.

Grimme maakte ook de onderste steunbalk flexibel; deze kan naar achteren kantelen als dat nodig blijkt. Vooral handig als het product stortende voertuig van een lage onderrijbeveiliging is voorzien.

Op de grotere RH’s is VarioFlow een optie. In dat geval voegt Grimme twee extra axiaalrollen toe…

Op de grotere RH’s is VarioFlow een optie. In dat geval voegt Grimme twee extra axiaalrollen toe…

…die aan weerszijden met een spindel traploos zijn scheef te stellen. Door de extra rollen komt het product meer op het midden van de afvoerband terecht, waardoor het zich beter verdeelt over de volle breedte.

…die aan weerszijden met een spindel traploos zijn scheef te stellen. Door de extra rollen komt het product meer op het midden van de afvoerband terecht, waardoor het zich beter verdeelt over de volle breedte.

Verder is het mechanisme waarmee je de hoogte van de aannamekleed kunt aanpassen voorzien van kogellagers. Het is nu met de hand verstelbaar: knopje indrukken, hoogte verstellen, en opnieuw arreteren (vastzetten).

Optie: VarioFlow

Op de grotere RH-modellen is voortaan VarioFlow als optie te bestellen. Dit maakt de overgang van de sorteer- of grondreinigingsrollen naar de productafvoerband flexibeler en productvriendelijker. Het betreft twee extra axiaalrollen die met spindels links en rechts iets scheef te zetten zijn (traploos). Door die extra rollen komt het product meer op het midden van de dwarsafvoerband terecht, waardoor het zich beter over de volle breedte daarvan verdeelt. Door de axiaalrollen scheef te zetten blijft de valafstand over de hele breedte van de afvoerband gelijk: aan het ene eind zet je ze lager en vallen bijvoorbeeld de aardappelen op een nog lege afvoerband. Naarmate die verder draait staan de axiaalrollen hoger. Daar rollen de aangevoerde aardappelen op de reeds op de afvoerband aanwezige knollen, waardoor de valafstand toch minimaal blijft. Door deze manier van afvoeren, zo stelt Grimme, gaat de capaciteit van de doorvoer omhoog.

De aardappelen of uien vallen links op een nog lege dwarsafvoerband. Naarmate die meer naar rechts draait is hij meer gevuld, zodat het product ondanks de steeds hoger staande axiaalrollen tóch een kleine valafstand heeft.

De aardappelen of uien vallen links op een nog lege dwarsafvoerband. Naarmate die meer naar rechts draait is hij meer gevuld, zodat het product ondanks de steeds hoger staande axiaalrollen tóch een kleine valafstand heeft.

Gemak: automatisch smeren

Nog een optie is automatische smering van de bunkerbodemketting. Op basis van een tijdsinterval drukt deze oliesmeerset een beetje olie op de ketting. Geen omkijken meer naar, en je hoeft niet meer te denken aan handmatig smeren om de levensduur te verlengen.

Voor een meerprijs van € 1.620 krijgt de ketting op zijn tijd automatisch een drupje olie toegediend.

Voor een meerprijs van € 1.620 krijgt de ketting op zijn tijd automatisch een drupje olie toegediend.

De meerprijs van dit gebruiksgemak komt op € 3.285 voor de VarioFlow en € 1.620 voor de automatische kettingsmering (bruto prijslijst). De vernieuwingen zijn per direct te vinden in het productassortiment.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme-marktplaats vernieuwd en gekoppeld aan Resell App

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft zijn digitale marktplaats die sinds 2016 in de lucht is, vernieuwd. Het platform biedt naast de...
Afbeelding artikel

Grimme levert derde generatie Rexor-bietenrooiers af

De derde generatie Grimme Rexor-bietenrooiers is op details, zoals tasters, nakoppers en extra reinigingsrol, flink gewijzigd.
Afbeelding artikel

Weevers bouwt proefveldrooier voor KWS Benelux

Weevers Mechanisatie heeft voor KWS Benelux een Grimme GZ-wagenrooier omgebouwd naar een specifieke proefveldrooier.
Beheer
WP Admin