fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fotoserie sleutelaars – pers-wikkelcombinatie

Noordbeemster (N.-H.) – Wiltje Walburg (68), voormalig eigenaar van loonbedrijf ‘De Vlijt’ uit Noordbeemster bouwde rond 1995 zelf een perswikkelcombinatie. Later, in 2006 nogmaals. Met beide creaties stond hij in Trekker & Werktuig in de rubriek ‘de sleutelaar’.

De eerste pers, van 1995 perste 180.000 balen voor De Vlijt en is toen verkocht aan een veehouders in de buurt. Draait nog steeds. De tweede pers was minder succesvol en heeft bij 80.000 balen het bedrijf verlaten. Die heeft nog geperst in de afvalverwerking, daarna is ‘zoek’ geraakt.

Tegenwoordig perst de zoon van Wiltje, Jacob Walburg, met een Pöttinger Impress. “We hebben een goede relatie met Pöttinger en importeur Duport. De mensen van Pöttinger hebben bij ons op de pers gestaan, en zij vroegen ons om hun prototype te testen. Uiteindelijk ruilden we het prototype om voor een eersteproductiemodel. Die draait prima.” 

Nog trotser dan op de pers, is Walburg op de John Deere 6610 met 300 draaiuren die hij ombouwde tot spuit. Deze draait nog steeds. John Deere-dealer Kraakman bouwde nog 23 zulke zelfrijders. 

De pers-wikkelcombinatie in actie

Op youtube vonden we nog wat actiebeelden van De Vlijt. De pers in deze video is de voorganger (ook zelf gebouwd) van de pers uit 2006 waar het Sleutelaar artikel over gaat.

 

Lees alle sleutelaar-artikelen

In onderstaand artikel vind je alle artikelen van toen in onderstaand artikel.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Rolstoel mee op de hakselaar

In een rolstoel, en toch op de trekker? In Nederland geldt dit voor een handvol bestuurders. Allemaal mensen die diepgeworteld zijn...
Afbeelding artikel

Zelfrijdende Delvano omgebouwd tot slootkantenmaaier

Marius Lensink in het Gelderse Haarlo bouwde een zelfrijdende Delvano om tot slootkantenmaaier. Dat ging gepaard met het nodige denkwerk, maar...
Afbeelding artikel

De ideale bonendorser maak je zelf

Kurt Berckmoes en zijn vrouw Bianca zijn de drijvende krachten achter loonbedrijf Paridaen in Sint Kruis. In 2012 namen zij het...
Beheer
WP Admin