fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Britten willen plukrobot

De startup Dogtooth Technologies werkt aan een plukrobot die op tafelhoogte zachtfruit kan plukken.

Een groep Britse bedrijven in de agrifoodbusiness bundelt de krachten om een robot te ontwikkelen die fruit kan plukken en verpakken. Die moet het probleem van moeilijk te vinden personeel tackelen.

De samenwerking wordt ondersteund door ruim honderd producenten van verse land- en tuinbouwproducten, en er doen organisaties aan mee als de Universiteit van Lincoln, de boerenbond NFU, en diverse innovatie- en kennisorganisaties (zoals bij ons NPPL).

Voldoende tijdelijk (buitenlands) personeel vinden en huisvesten om de oogst binnen te halen is al lange tijd een moeilijk verhaal, in Nederland net zo goed als in het Verenigd Koninkrijk. De corona-uitbraak heeft de kwetsbaarheid van deze manier van werken dit seizoen nog eens duidelijk onderstreept. Tijd om de schouders onder zo’n robot te zetten, vinden de Britten.

Het initiatief beoogt de samenwerking te bevorderen tussen deskundigen in robotica, mechanisatie en landbouw, de werkbaarheid van het robotconcept aan te tonen, en proeven op praktijkboerderijen te coördineren.

Start-up in zachtfruit

Het initiatief hoeft niet helemaal van nul te beginnen. Zo is de start-up Dogtooth Technologies al gevorderd met een machine die autonoom door kassen beweegt en zachtfruit plukt dat op tafelhoogte groeit. Ook selecteert deze robot het geschikte fruit en sorteert het in verzamelbakjes. Eerste insteek voor dit bedrijf is overigens niet het arbeidsprobleem, maar de kwaliteit van het plukwerk: constant, de klok rond, en in de koele uren ’s nachts waar dat beter is voor het product.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Eerste AgXeed-robottrekker afgeleverd in Nederland

Woensdag 20 juli werd de eerste in Nederland ontwikkelde robottrekker van AgXeed afgeleverd bij P. van Osch Groenteproducties.
Afbeelding artikel

AgXeed: primeur met vierwielige robottrekker 2.055W4

AgXeed brengt een vierwielige robottrekker op de markt met typenummer 2.055W4. De robottrekker is vanaf 2023 leverbaar.
Afbeelding artikel

E-robotiller maakt zijn debuut voor publiek

De e-robotiller van Stichting H-WodKa is donderdag 19 mei voor het eerst aan het publiek gepresenteerd in Goudswaard (Z.-H.).
Beheer
WP Admin