Terug naar nieuwsoverzicht

Agco verwacht zwakke vraag landbouwmachines in 2020

Trekkerfabrikant Agco verwacht dat de wereldwijde vraag naar landbouwmachines in 2020 zwakker zal zijn vanwege de onzekerheid als gevolg van het coronavirus.

De consumptie van graan voor voedsel, brandstof en veevoer wordt negatief beïnvloed door de economische gevolgen van het virus. Voorraden blijven hoog en prijzen lager, aldus het moederbedrijf van onder andere Fendt en Massey Ferguson. Gevolg: minder vraag naar landbouwmachines.

14% minder trekkers verkocht in Europa

Dat liet het bedrijf weten tijdens de publicatie van de financiële cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit blijkt dat de verkoop van trekkers in West-Europa in het eerste halfjaar van 2020 terugliep met 14% en die van combines met 18%. Dat kwam voornamelijk door productiebeperkingen. Agco moest alle grote Europese productievestigingen tijdelijk sluiten vanwege materiaaltekorten en beperkingen in de toeleveringsketen door het coronavirus. Inmiddels zijn alle locaties weer operationeel.

Lees verder onder de tweet

Het bedrijf zag dat de marktvraag het geringst was in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Over het gehele jaar komt de vraag in Europa vlak uit: met in het derde kwartaal een stijging en in het laatste kwartaal weer een daling, aldus de fabrikant.

De verkoop in andere delen van de wereld daalde minder hard dan in West-Europa. De verkoop van trekkers in Noord-Amerika en van combines in Zuid-Amerika nam zelfs toe.

Agco ziet winst halveren

De omzet van het bedrijf kwam uit op $ 2 miljard, een daling van 17,2%. De daling in Europa/Midden-Oosten was forser: 22,8%. De winst halveerde: van $ 141 miljoen in 2019 naar $ 70 miljoen in 2020.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Viertraps powershift in nieuwe Valtra A-serie

Met het 70 jaar bestaan van Valtra, introduceert Valtra de nieuwe A-serie. Deze vijfde generatie
Afbeelding artikel

Laverda verdwijnt definitief

Van de van oorsprong Italiaanse fabrikant Laverda, vooral bekend van combines, zullen we geen nieuwe machines meer zien. In 2010 nam...
Afbeelding artikel

Valtra presenteert nieuwe G-serie

Valtra introduceert de nieuwe G-serie met motorvermogens tussen de 105 en 145 pk.