fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Snel en veilig zaaimachine aan/afkoppelen bij Amazone

QuickLink is een nieuw snelkoppelsysteem van Amazone om zaaimachines op grondbewerkingsmachines te bevestigen.

De zaaimachine koppelen met een grondbewerkingsmachine is niks aparts. Maar het kan een aardig klusje zijn. Veel sneller kan dat met de QuickLink-snelkoppeling van Amazone. Hiermee zijn diverse opbouw-zaaimachines te koppelen aan een aantal grondbewerkingsmachines, zoals een rotorkopeg, rotorcultivator of compacte schijveneg.

Vertrekpunt van QuickLink is eigenlijk de ophanging zoals in een driepuntshef. Op de grondbewerkingsmachines zit links en rechts een vanghaak. Onder aan de zaaimachine zitten corresponderende pennen, die in de vanghaken vallen als je de grondbewerkingsmachine wat optilt. In het midden en wat hoger zit dan een topstangbevestiging die de driepunt completeert.

Koppelingsplaatje

Het nieuwe van Quicklink is een gegalvaniseerde driehoekige koppelingsplaat met onderaan twee borgpennen en in het midden een gat. Je schuift links en rechts zo’n plaatje over de pen van de zaaimachine. Na het optillen van het onderste deel van de combi, trek je dit koppelingsplaatje over de pen naar je toe, waardoor de twee borgpennen door corresponderende gaten in de grondbewerkingsmachine naar buiten steken. Borgpennetjes erdoor, en beide apparaten zitten veilig en rotsvast aan elkaar. Het bovenste gat in de driehoek dient overigens nergens voor, behalve dat je er een vinger door kunt steken voor wat meer houvast.

Omgekeerd is de zaak weer in een handomdraai te scheiden. Op deze manier is het zaaigedeelte snel te hercombineren met een andere, voor een nieuwe klus optimalere grondbewerking. Of als het zaaien gedaan is, kun je andere grondbewerkingen doen zonder de ballast van de zaaieenheid.

Bodemdruk

Bijkomend voordeel naast de snelheid van combineren/splitsen, stelt Amazone-importeur Kamps de Wild, is dat de combinatie zo extra compact en dicht op de trekker kan worden aangebouwd. Dat verbetert de gewichtsverdeling (minder op de achter- en meer op de voorwielen), waardoor minder bodemverdichting optreedt.

QuickLink is niet bruikbaar op bestaande Amazone-machines, maar beperkt tot nieuwe aankopen. Wordt meegeleverd met de zaaimachines.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Kverneland ontwikkelde voor de Optima TF Profi SX een innovatieve zaaitechniek, die 25% kunstmest bespaart met behoud van opbrengst.
Afbeelding artikel

Bemester Vogelsang past ook op Lemken-schijveneg

Lemken gaat zijn Heliodor-compact-schijveneg verkopen met een aanbouwset waarmee een precisieverdeler van Vogelsang voor vloeibare organische mest kan worden opgebouwd. Vanaf...
Afbeelding artikel

Lemken-zaaimachine krijgt tweedelige zaadtank

Duitse machinefabrikant Lemken kan de Solitair 9+-zaaimachine voortaan leveren met een tweedelige zaadtank. Daarmee is het mogelijk om een combinatie van...
Beheer
WP Admin