fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ploeger komt met de breedste getrokken bandhark

De nieuwe Ploeger cm2240 is gebaseerd op de zelfrijder waarvan er nu acht draaien in Europa.

De nieuwe Ploeger bandhark heet CM2240 en is een getrokken afgeleide van de zelfrijdende versie die een jaar terug op de markt kwam.

Ploeger machines in Roosendaal, komt met een nieuwe bandhark op de markt: de CM2240. Deze heeft een werkbreedte van 11 tot 12 meter, afhankelijk van de zwadinstelling (midden of aan de zijkant). De getrokken bandhark is qua techniek en werkbreedte gebaseerd op de zelfrijder die Ploeger een jaar terug introduceerde. Met twee vijf meter brede pickups is het volgens productspecialist Adrie Kunst de breedste getrokken bandhark in de markt. Net als de zelfrijder heeft elk element ook de bovenliggende invoerrotor die Ploeger zelf bouwt onder licentie van het Oostenrijkse Reiter, de uitvinder van dit invoerprincipe. De machine heeft zijn eigen hydraulische systeem dat wordt aangedreven via de aftakas vanaf de trekker.

Voor transport klappen beide harkelementen in de lengte op. De achteras is gedwongen bestuurd.

Voor transport klappen beide harkelementen in de lengte op. De achteras is gedwongen bestuurd.

Ploeger zet in op isobus

Voor transport klappen beide pickups zich op in de lengte van de machine. De as van deze getrokken machine is gestuurd zodat het geheel, zowel op de weg als op het perceel, mooi volgt en je op een perceel de hoeken beter kan uitharken.

De bediening en instelling van de machine is volgens het isobus-protocol, en verloopt dus via een aparte isobus-terminal óf via de trekkerterminal. Binnen die bediening is directe grip op de ingestelde snelheden van de transportband, de pickup en de bovenliggende rotor. Volgens Adrie Kunst nodig om zo de machine snel te kunnen aanpassen aan de (vaak) sterk wisselende omstandigheden in een perceel.

Bandhark test in 2020

In deze zomer van 2020 wordt de nieuwe getrokken bandhark nog volop getest. De eerste exemplaren worden in 2021 beperkt uitgeleverd. De verwachting is dat de verkoop helemaal wordt vrijgegeven naar 2021. Richtprijzen geeft Ploeger nog niet vrij.

Verschil luzerne en gras

Ploeger machines is onderdeel van de Ploeger Oxbo Group. Binnen deze groep worden ook bandharken gemaakt onder de merknaam Oxbo, deze harken hebben meer een Amerikaanse basis en zijn primair gemaakt voor de luzerneteelt. Zo hebben we een iets forsere pickup met meer stekende pickuptanden eraan en ontbreekt de aangedreven bovenrotor zoals de nieuwe Ploeger CM 2240 wel heeft. Laatste maakt de machine daarom beter geschikt voor de traditionele ruwvoederwinning, omdat met name zwaar gras meer stuwing nodig heeft om op de transportband terecht te komen.

Met twee elementen van ieder vijf meter breed, is deze Ploeger cm2240 de breedste getrokken bandhark opp de markt.

Met twee elementen van ieder vijf meter breed, is deze Ploeger cm2240 de breedste getrokken bandhark opp de markt.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

SIP zet twee nieuwe zwadharken in de markt

Machinefabrikant SIP introduceert twee nieuwe zwadharken: de Star R 930|28 TC-middenafleg en de Star R 860|26 TS-zij-afleg.
Afbeelding artikel

Ingenieuze Krone Swadro TC 1570 vergt flinke investering

Met de doordachte Krone Swadro TC1570 haalt de fabrikant het maximaal haalbare uit een vierrotorhark. De aanschafprijs is navenant fors.
Afbeelding artikel

Kuhn levert rotorhark met pick-up

De GA 8131 CL-rotorhark wordt hydraulisch aangedreven middels de trekkerhydrauliek. De pick-up is 1,80 meter breed.
Beheer
WP Admin