Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand juni: Jos Bongers

Naam: Jos Bongers
Woonplaats: Roggel (L.)
Beroep: plantenkweker
Leeftijd: 57
Leest TREKKER sinds: elf jaar

Waarom neemt een plantenkweker een abonnement op TREKKER?

Mijn vader had al interesse in mechanisatie. Heb ik wat van meegekregen. Mijn eerste baan was monteur bij LMB Op ’t Root, leren en werken tegelijk.

Gebruik je op je kwekerij veel mechanisatie?

We zijn niet zo heel groot, 4.000 m2 met vooral perkgoed, en ook kerstdennen. Bij de aanplant maken we graag gebruik van moderne gps-techniek en een schijvenplanter. Dan staat alles keurig in het gelid, wat de gewasverzorging met machines gemakkelijker maakt. Scheelt veel (best zwaar) werk.

Sleutel je zelf ook uitvindingen in elkaar?

Ik heb samen met mijn zoon eens een spuittrekker een meter omhoog gezet, zodat hij gemakkelijk over de gewassen heen kan. En we maakten ooit een potinzetter voor de plantrobot.

Wat kan ik me daarbij voorstellen?

Dat was in een drukke tijd, toen we ook een bedrijf bijgehuurd hadden. We moesten heel veel potten met grond vullen, daar hadden we de robot voor. Om die te ‘voeden’ met een continue stroom lege potten, maakten we een potinzetter die de aangeleverde potten ontstapelt en ze in de robot plaatst.

Klinkt toch niet heel gemakkelijk …

Het was gewoon heel noodzakelijk vanwege het vele werk. We vonden niets kant-en-klaar te koop waar we tevreden over waren. Mijn broer en ik hebben hem in 2,5 maand in de avonduren – sleutelen en uitproberen – in elkaar gezet. Het werkt nog steeds trouwens.

Doe je lang met je spullen?

Zo lang het werkt … Bij onze bedrijfsomvang hebben we niet het allernieuwste nodig, dat is te duur ook. Het is meest gedateerd spul, onze oudste trekker is een MF 135 uit 1968.


Lezer van de maand is een rubriek uit Trekker magazine.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand

Peter de Peuter leest trekker al vanaf het begin, toen het blad nog Trekker&Werktuig heette. Ik hoor dat je TREKKER van...
Afbeelding artikel

Trekker-lezer van de maand: Boy Sanders

Elke maand zetten we een lezer van Trekker in de spotlight, in de rubriek Lezer van de Maand. Deze maand is...
Afbeelding artikel

Trekker-lezer van de maand: Boy Sanders

Elke maand zetten we een lezer van Trekker in de spotlight, in de rubriek Lezer van de Maand. Deze maand is...