fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lage dosering, breed werken met Bomech bemester

Loonbedrijf Bosch in Hengelo (Gld.) kocht een 12 kuub Kaweco-tank met 15 meter Bomech-bemester. Voor Nederland een bijzondere combinatie, speciaal ontwikkeld en aangepast om mineralenconcentraat mee uit te rijden.

Binnen het project Kunstmestvrije Achterhoek proberen ze energie uit mest te halen en dan de nutriënten te herwinnen. Een regionaal gemaakte kunstmestvervanger dus uit hernieuwbare bronnen. Deze vloeistof wordt in lage dosering uitgereden maar is in de regel echter lastig nauwkeurig te verdelen met de gebruikelijke bemesters. En de dosering is weer aan de hoge kant voor een spaakwielbemester.

Lees verder onder de foto

Martin (40) Bosch nam dit seizoen een nieuwe Kaweco-tank met bijzondere bemester in gebruik.

Martin (40) Bosch nam dit seizoen een nieuwe Kaweco-tank met bijzondere bemester in gebruik.

Waarom gekozen voor deze bemester?

“We zochten een machine om Groene Weide Meststof mee uit te rijden. Een brede bemester die een lage dosering goed kan verdelen. We kozen de 15-meterversie omdat dit de breedste is binnen de wat eenvoudigere serie van Bomech. Ook past de breedte mooi bij de lengte van de tank, in verband met het opklappen.”

Welke aanpassingen zijn gedaan?

Een normale gift voor deze bemester is 15 à 20 kuub per hectare. Wij rijden 3 tot 10 kuub per hectare. Deze sleepvoetbemester kreeg een kleinere diameter uitloopvoetjes, dunnere slangen, andere afsluiters, andere verdelers en een kleinere flowmeter. Ook is er sectie-afsluiting op gps opgebouwd.

Lees verder onder de foto

En de tank?

Kaweco leverde tank én bemester. Reesink zit in onze achtertuin, dat werkt gewoon prettig. Het Double Twin-onderstel geeft een lage bodemdruk. Omdat het een nieuwe toepassing is, zijn we nog aan het proberen wat het best werkt. Dan is het handig dat een fabrieksmonteur er binnen 5 minuten kan zijn.

Lees verder onder de foto

Is de tank ook nog aangepast?

Meestal werken we met een verdringerpomp; hier kozen we bewust voor een vacuümpomp omdat die niet in contact komt met de meststof. Daarom verwachten we op lange termijn lagere onderhoudskosten. Sowieso is de vloeibare kunstmest erg dun, en dus prima te doseren met deze pomp in combinatie met een flowmeter. De afsluiters zijn vervangen door exemplaren van roestvaststaal.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fox 6650 met Kemper-bek terug op het oude nest

Naam: Hendrie Loman Bedrijf: Loon- en grond­verzetbedrijf Loman Plaats: Luttenberg (Ov.) Na 28 jaar keerde de Fox 6650 met Kemper-bek weer...
Afbeelding artikel

Veel ijzer, weinig uren: White 4-270 kniktrekker

In de bijna 400 edities die TREKKER rijk is verschenen veel pareltjes van machines. Zo ook de White 4-270 kniktrekker van...
Afbeelding artikel

Bijzonder bezit: Hydraulische ladingzekering

Met een aantal persen in de schuur verplaatst Alex Dijkstra uit Grijpskerk op jaarbasis vele duizenden balen. Om het transport veiliger...
Beheer
WP Admin