fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Feedtuber RT: zware slurfmachine kan (bijna) alles aan

De slurven zijn grofweg drie meter in doorsnee. Deze baggingmachine zou alle producten moeten kunnen verwerken: van mais en perspulp tot kuilgras en stalmest.

Verzwaard en verbeterd, dat is de nieuwe Feedtuber RT ‘Baggingmachine’ die je in een handomdraai achter de vrachtwagen hangt en slurven maakt met een diameter van grofweg 3 meter. Richtprijs grofweg € 440.000

In Nederland draait sinds kort een nieuwe bagging- of inslurfmachine: de Feedtuber RT. De machine is een gezamenlijke ontwikkeling van de Feedtuber-importeur en de loonwerkers J.M. van Vliet in Ter Aar, Gebroeders kok in Bakkeveen en Habo in Noordeloos. Laatste drie namen deze allereerste machine in gebruik en ontvingen een Europese subsidie voor dit apparaat om er ook experimenten mee waaronder het composteren van bermgras en (stal)mest. Volgens de importeur is dit de meest luxe en zware baggingmachine ooit gebouwd.

Lees verder onder de foto

De machine is zwaar en degelijk gebouwd. Vis het rupsonderstel bepaal je de verdichting van het product in de slurf. Hoe meer weerstand, hoe hoger de persdichtheid.

De machine is zwaar en degelijk gebouwd. Vis het rupsonderstel bepaal je de verdichting van het product in de slurf. Hoe meer weerstand, hoe hoger de persdichtheid.

400 pk DAF-motor

Bijzonder aan deze machine zijn een aantal zaken. Ten eerste dat de machine in een handomdraai als een oplegger achter de vrachtwagen past en dus snel verplaatsbaar is. Ten tweede beschikt deze machine niet over een persvijzel om het product samen te drukken, maar over een rotordoorvoer van 2,6 meter breed, enigszins te vergelijken met die van een opraapwagen. Deze rotordoorvoer wordt van twee kanten aangedreven en kan daardoor, naast fijne producten zoals snijmais en perspulp, ook grovere producten inslurven. De slurfdiameter is standaard 2,7 meter. Het geheel wordt aangedreven door een 400 pk sterke Daf-motor. De bruto richtprijs van een machine als de Feedtuber RT ligt grofweg op € 440.000. De meest eenvoudige baggingmachines zijn te koop vanaf grofweg € 100.000.

Lees verder onder de foto

De doorvoerrotor wordt aan beide zijden aangedreven via zeer zware Rögelberg tandwielkasten. Het verogen wordt geleverd door een 400 pk Daf motor.

De doorvoerrotor wordt aan beide zijden aangedreven via zeer zware Rögelberg tandwielkasten. Het verogen wordt geleverd door een 400 pk Daf motor.

Baggingmachine kan hakselaar bijhouden

Dat er gekozen is voor een iets grotere machine, is om zo ter plaatse de capaciteit van een hakselaar of opraapwagen bij te houden. De eerste ervaringen tonen aan dat je bij snijmais tot 95 ton per uur kan inslurven. Dat is ongeveer gelijk aan de capaciteit van een hakselaar. Bij het inkuilen van gras kan deze machine ook de capaciteit bijhouden. De loonwerkers tellen voor het inslurven van ruwvoer ongeveer 7 euro per ton. Als ze extern werken voor andere loonwerkers of voerleveranciers, dan liggen de tarieven ongeveer op € 78,50 per uur plus ongeveer € 24 per strekkende meter slurf. De persdichtheid is volgens Hessel van der Meer van loonbedrijf Habo vergelijkbaar met die van een goede rijkuil. Naast ruwvoer is de machine geschikt om onder meer granen, perspulp, voederbieten en biomassa te verwerken. Er zullen onder meer enkele experimenten volgen om bokashi te maken.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Afbeelding artikel

Zetor onthult nieuwe 6-serie in Tsjechië

Trekkerfabrikant Zetor heeft vorige week op landbouwbeurs Techagro in Tsjechië een nieuwe 6-trekkerserie getoond. Er zijn nog weinig details bekend.
Beheer
WP Admin