fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ook Amazone zaait snel

Snel rijden tijdens het maiszaaien is hot. Inmiddels zijn er al veel aanbieders van snelzaaiers. Ook Amazone wil meedoen aan die race, en dus wordt er hard gewerkt aan zo’n supersnelle zaaimachine. Het eerste resultaat is er, een zesrijer, en die draait al in Friesland. Een indruk van de nieuwe Precea 4500.

Amazone werkt aan een nieuwe generatie zaaimachines voor mais, bieten, sojabonen, zonnebloemen, koolzaad en sorghum. De nieuwe serie heet Precea en gaat op den duur de huidige ED- en EDX-zaaimachines vervangen. Zover is het nog niet, want er is vooralsnog alleen een vier- en een zesrijige Precea te koop. Er wordt gewerkt aan breder. Voorjaar 2021 zal een nulserie van een achtrijer gaan draaien.

Belangrijkste verschil tussen de Precea en de huidige machines is dat zaadjes nu met overdruk in de grond worden geschoten. Verder ontbreekt de aftakas, en wordt niet alleen de zaaischijf optioneel elektrisch aangedreven, maar worden ook de afstrijkers optioneel elektrisch ingesteld.

Dat Amazone nu ook met een snelzaaier op de mark komt, was te verwachten. Concurrenten gingen namelijk voor: o.a. Väderstad, Horsch, Kverneland, John Deere en Maschio Gaspardo schermen allemaal met hoge werksnelheden.

Een blik in het zaaihuis. De drie afstrijkers zijn elektrisch verstelbaar (rechts in beeld). Een tandwieltje dat op de meedraaide deksel zit, tikt het zaad uit de schijf in de zaaipijp (links).

Een blik in het zaaihuis. De drie afstrijkers zijn elektrisch verstelbaar (rechts in beeld). Een tandwieltje dat op de meedraaide deksel zit, tikt het zaad uit de schijf in de zaaipijp (links).

Springend element

Het grote nieuws is dus dat de blower nu een overdruk creëert, in plaats van een vacuüm. Kenmerkend daartoe hebben de zaadbakjes nu een rubberen afdichting om die 45 millibar perslucht niet te laten ontsnappen. In plaats van dat zaadjes aan de zaaischijf zuigen en onderaan loslaten, worden die nu de grond in geschoten. Amazone zegt een nauwkeurig zaairesultaat te leveren tot een rijsnelheid van 15 km/u, mits de omstandigheden dat toelaten. Dat vraagt om een lang perceel, maar vooral een perfecte grondbewerking vooraf en voldoende losse grond. Bij hoge snelheid ligt namelijk het gevaar op de loer dat de elementen gaan springen. De zaaielementen hangen aan een parallellogram en die kun je met veerdruk aan de grond houden. De elementen wegen 120 kilo en met de veerspanning kun je ze met 200 kilo laten drukken. Optioneel zijn er hydraulische cilinders leverbaar die tot 400 kilo drukken op de elementen.

Praktijk: 13 km/u

Op een perceel kleigrond aan de westkant van Friesland lukte het loonbedrijf Brandsma, de eerste en enige Precea-gebruiker dit jaar in Nederland, om met 13 km/u mais te zaaien. Dat is snel. Weet dat doorgaans 8 km/u wordt gereden. Het Amazone-scherm geeft aan dat er gemiddeld 11 millimeter afwijking is van de gewenste zaaiafstand; verwaarloosbaar. Soms rijdt Brandsma ook 15 km/u, maar dan moet het perceel daadwerkelijk goed vlak liggen. Het lukt de Friese loonwerker om 3 tot 4 hectare per uur te zaaien; met de vorige zesrijige zaaimachine zaaide Brandsma 2 hectare per uur. Brandsma uit Wolsum kiest overigens bewust voor een compacte zesrijer: de kunstmestbak zit hierbij achterop en daardoor kan er snel een andere trekker voor staan. Er is namelijk geen fronttank en geen zaadpijp.

Zonder gereedschap haal je de (hier groene) zaaischijf los. Hetzelfde geldt voor de zaadpijp, die je met een meegeleverde borstel schoonmaakt. Het complete zaaihuis staat onder 45 millibar overdruk. Zaadjes worden tegen de zaaischijf aangeblazen en de grond in geschoten.

Zonder gereedschap haal je de (hier groene) zaaischijf los. Hetzelfde geldt voor de zaadpijp, die je met een meegeleverde borstel schoonmaakt. Het complete zaaihuis staat onder 45 millibar overdruk. Zaadjes worden tegen de zaaischijf aangeblazen en de grond in geschoten.

Zaaihuis onder druk

Die 45 millibar blaast door het hele zaaihuis; zaadjes worden dus tegen de zaaischijf aan geblazen. Nieuw is dat (optioneel) ook de verenkeling elektrisch geschiedt. De afstrijkers (een drietal schijfjes) kun je vanuit de cabine elektrisch verstellen. En sterker nog: Amazone levert hiervoor ook automatiek. Dat heet SmartControl en hierbij baseert de machine de afstrijker-instelling op het aantal missers en dubbele zaadjes op de schijf, wat wordt gecheckt door een sensor. Draait de schijf zo’n 50 graden verder, dan drukt een tandwieltje de zaadpit uit de schijf in een verticale zaaibuis. Het schiet dan de grond in. Detail: die zaaibuis kun je zonder gereedschap loshalen en met de meegeleverde borstel reinigen. Handig bij verontreiniging in het zaaigoed. Nog zo’n detail: de zaaihuisdeksel draait mee met de zaaischijf. Dat beperkt slijtage en energiebehoefte. Stroom komt overigens gewoon van de 12-volts aansluiting op de trekker. Wie wil, kan een Isobus-loze mechanische aandrijving en afstrijker-instelling krijgen. Dan spreekt Amazone over een maximale werksnelheid van 12 km/u, je houdt dan bruto € 8.237 in de knip.

Granulaat mogelijk

Zowel de kunstmestkouter, als de daaropvolgende zaaikouter bestaan uit een V-schijf opstelling. Nadat zaadjes door de zaaipijp zijn geschoten walst er een zachte, rubberen vangrol over het zaadje om te voorkomen dat dit wegrolt en om het pitje in de grond te drukken. Dan volgen nog toestrijkers en aandrukrollen. Het is mogelijk om achter de 55 liter maiszaadbakken nog een 17 liter bakje te krijgen voor granulaat. Dit wordt net achter de vangrol toegediend óf verspreid achter de machine.

Het zaadje schiet naar de grond, en wordt daarna door de zachte, rubberen vangrol stilgelegd en tegen de ondergrond gedrukt.

Het zaadje schiet naar de grond, en wordt daarna door de zachte, rubberen vangrol stilgelegd en tegen de ondergrond gedrukt.

Minimaal 45 centimeter

Deze machine heeft een schuifframe, waarbij elementen uitschuiven van 3 meter transport–

breedte naar 4,5 meter werkbreedte. Kies je voor loopwielen tussen de elementen, dan kun je een rijafstand van 65 tot 80 centimeter instellen. Optie: loopwielen vóór het frame waarbij dus de machine naar achter komt te hangen, dan is een minimale rijafstand van 45 centimeter haalbaar. Zaaien op 37,5 centimeter rijafstand, of in een deltaverband is nog niet mogelijk. Daar wordt nog niet actief aan gewerkt. Wellicht dat als de nog altijd onduidelijke wetgeving rondom stikstofbinding eindelijk concreet wordt, die ontwikkeling voor de Nederlandse markt een vogelvlucht neemt.

Aantal rijenZes rijen
Rijafstand60, 70, 75 of 80 cm rijafstand (optie: min. 45 cm)
Opslagcapaciteit950 of 1.250 l kunstmest en 6×55 l zaad (optie: 6×17 l granulaat)
AandrijvingOptie: elektrische kunstmestdosering en verenkeling
Gewicht1.772 kilo leeg
Brutoprijszoals gezien: € 50.649

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oud-directeur Amazone Heinz Dreyer overleden

Prof. Dr. Heinz Dreyer, voormalig directeur van Amazone, is op 17 februari 2023 overleden. Dreyer is 90 jaar geworden.
Afbeelding artikel

Amazone neemt financieel belang in AgXeed

Machinefabrikant Amazone investeert in het Nederlandse bedrijf AgXeed dat autonome trekkers ontwikkelt.
Afbeelding artikel

Amazone levert slijt- en reserveonderdelen voor veldspuiten in toolkit

De Duitse machinefabrikant Amazone levert de belangrijkste slijt- en reserveonderdelen voor veldspuiten in kunststof toolkits, de zogenoemde AidPacks.
Beheer
WP Admin