Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota stapt met Aurea in boomgaardtechniek

Beide bedrijven beklinken de samenwerking: links directeur Bert Rijk van Aurea Imaging en rechtsvoor Peter van der Vlugt, general manager van het Innovation Centre Europe van Kubota. - Foto: Kubota

Trekker- en machinebouwer Kubota gaat samenwerken met Aurea Imaging, een bedrijf dat zich toelegt op precisielandbouwmethoden in de fruitteelt.

De gecombineerde technologische kennis van de twee moet leiden tot praktische, geavanceerde hulpmiddelen gebaseerd op kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI).

Innoverende technieken en hulpmiddelen voor boom- en wijngaarden.

Een van de aandachtsgebieden voor het Europese innovatiecentrum van Kubota is het ontwikkelen innoverende technieken en hulpmiddelen voor boom- en wijngaarden. Dit door gebruik te maken van digitalisering, AI, sensortechnieken, robots en zelfstandig werkende machines.

Aurea Imaging is sterk in het combineren van drones en sensoren die via het ‘Internet of Things’ communiceren, met als werkveld de fruitteelt. Denk aan apparaten en digitale verwerkingsgechnieken om taakkaarten (per boom) te genereren en om in te zetten bij het uitdunnen van bloesems, snoei en groei van bomen en ziektebestrijding.

{{foto,2}}

Hard- en software combineren

Het idee is om de aanpak vanuit de lucht via drones van Aurea, en hun beslissingsondersteunende technieken die de fruitteler te ondersteunen, te combineren met de hardware die Kubota kan leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van (autonome) compacte trekkers voor (wortel)snoeien, bemesten, bespuiten en mechanische onkruidbestrijding. Kubota wil in de toekomst ook een digitaal dienstenplatform aanbieden.

Het begint de komend jaren met testen op praktijkbedrijven. Over een jaar of twee, drie zouden de eerste praktisch bruikbare producten uit de samenwerking beschikbaar moeten komen. De focus ligt vooralsnog op appels en peren, maar daar zullen straks waarschijnlijk meer fruitsoorten bij komen. En mogelijk ook andere gewassen buiten de fruitteelt. Doelmarkt is in eerste instantie Nederland en Europa; later volgt de rest van de wereld.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Efficiënt spotsprayen met spuitdrones

Veel efficiënter dan een volvelds veldspuit dat kan, kunnen drones met spotspraytechnieken probleemonkruiden plaatsspecifiek bestrijden.
Afbeelding artikel

BBLeap-camera Carbon Bee en meer nieuws op Precision Days

Software in de Carbon Bee-camera van BBLeap interpreteert de beelden en zet die meteen om in het signaal voor de PWM-aansturing.
Afbeelding artikel

Krone komt met modernere weergave van Isobus-bediening

Krone introduceert een nieuwe, modernere gebruikersinterface van Isobus-bediening. Deze werkt met animaties en 3D-graphics.
Beheer
WP Admin