fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere 8R, 8RT en 8RX getest op bodemverdichting

John Deere dealer Groenoord leverde zowel een standaard, 2-rups (de 8RT, zie foto) als een 4-rups (8 RX) trekker aan voor deze test.

Aeres Hogeschool in Dronten start een onderzoek naar de verdichting van bodem als gevolg van het rijden van zware trekkers en voertuigen. Van de vier geteste trekkers, zijn er drie van de John Deere 8R-serie.

De eerste testen zijn in de week van 19 mei 2020 uitgevoerd op een klei-perceel in Dronten. In deze eerste test zijn er vier trekkers getest en de meetwaarden vastgelegd via het BodemDrukMeetSysteem (BDMS). Groenoord leverde drie John Deere trekkers uit de 8R-serie: een gewone 8R op vier banden (gewicht ca. 14 ton), een 8RT met twee grote rupsen (gewicht ca. 19 ton) en een 8RX met vier rupsen (gewicht ca. 21 ton). Tot slot is er ook een New Holland wieltrekker getest uit de T7-serie (gewicht ca. 7,7 ton).

Lees verder onder de foto

Aeres Hogeschool start eenb bodemonderzoek naar de verdichting op diepere lagen. Er zijn in de eerste opzet vier trekkers getest waaronder deze John Deere 8370R. Voor de test werden alle trekker op weegplaten gereden om het gewicht van de trekkers vast te stellen.

Aeres Hogeschool start een bodemonderzoek naar de verdichting op diepere lagen. Er zijn in de eerste opzet vier trekkers getest waaronder deze John Deere 8370R. Voor de test werden alle trekker op weegplaten gereden om het gewicht van de trekkers vast te stellen.

Het is onderzoeker en bodemkundige Kees Westerdijk van Aeres Hogeschool die het onderzoek leidt. Hij is met name benieuwd naar hoe de bodem zich gedraagt onder de ploegzool, op dieptes van 20, 40 en 60 centimeter. Daartoe ontwikkelde hij een zogenoemd BodemDrukMeetSysteem dat bestaat uit -diep in de bodem- schuingeplaatste siliconenslangetjes die onder druk zijn gevuld met een vloeistof. Aan het einde van die slangetjes zit een drukmeter die vastlegt in welke mate de bodem de druk van de trekkerwielen en -rupsen doorgeeft aan de diepere lagen in de bodem.

Bodem kneedbaar of niet

Westerdijk hoopt met dit onderzoek helder te krijgen hoe de bodem zich gedraagt. Hij stelt: “Op grotere dieptes gebeurt er meer in de bodem dan we tot nu toe gedacht hadden. De indruk is weliswaar dat rupsen en brede banden de druk beter verdelen, maar aangezien trekkers en machines steeds zwaarder zijn geworden, heeft het zeker ook gevolgen op diepere lagen in de bodem. En wat precies, dat willen we met dit onderzoek aantonen. We hebben al bodemdata van zware maaidorsers die op rupsen en banden staan. En daar hebben we al ooit vastgesteld dat er op diepere lagen bodemverdichting ontstaat. We meten nu dus niet alleen piekdrukken, maar willen juist kijken hoe de bodem zich als geheel houdt. Er zou uit kunnen komen dat de bodem zich meer gedraagt als een vloeistof. En een vloeistof laat zich nu eenmaal niet samendrukken, maar zal zich wel verplaatsen, wellicht zelfs zijwaarts”.

Alle trekkers reden over de testopstelling heen waarbij op een diepte van 20, 40 en 60 centimeter de bodemverdichting is vastgelegd.

Alle trekkers reden over de testopstelling heen waarbij op een diepte van 20, 40 en 60 centimeter de bodemverdichting is vastgelegd.

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Afbeelding artikel

A.C.A. de Jong bouwt ACA gestuurde schuifas

Mechanisatiebedrijf A.C.A. de Jong brengt een gestuurde schuifas voor enkelassige breedstrooiers of mesttanks op de markt.
Beheer
WP Admin