Terug naar nieuwsoverzicht

Gigantische Goodyear-banden in Groningen

Goodyear-importeur Zuid West Banden leverde een eerste set Optitrac LSW VF 1100/45R46-banden af in Groningen.

Bijzonder aan deze Goodyear VF 1100/45 R46-banden is dat deze zowel breed als hoog zijn. De trekkerband meet 2,16 meter hoogte en is maar liefst 1,05 meter breed. Deze is dus even breed als een traditionele 1050/50 R32, maar grofweg 30 centimeter hoger.

Eerste set Goodyear VF op Case IH Optimum 300

De band is sinds kort toegelaten voor Europa en Goodyear-importeur Zuid West Banden verkocht nu enkele eerste sets in Nederland. De eerste set is geleverd door Kuil Banden en is nu gemonteerd op een 300 pk sterke Case IH Optum 300 in Groningen. De trekker wordt voornamelijk ingezet om te zaaien en te woelen. In september verwacht de importeur ook een passende voorband te kunnen leveren: een LSW 1000/45 R32. De trekker is nu 3,40 meter breed, buitenmaats.

Lage wangen

Het gaat om zogenoemde Low Sidewall (LSW)-banden, wat staat voor een grote velgdiameter in combinatie met een lage wang. Amerikanen en Canadezen monteren dit soort banden ook wel onder hun kniktrekkers, want de lage wang voorkomt een ‘powerhop’ (springende trekker door het ‘wringen’ van de band in lengterichting) bij grote trekkrachten.

Extra stabiliteit bij sleepslangcombinatie

De powerhop is in Nederland niet zo’n issue. Maar de importeur wijst wel op de voordelen voor Hollandse omstandigheden van het LSW-principe: de stabiliteit van de banden zou goed van pas komen voor een sleepslangcombinatie, waarbij de trekker te maken heeft met zijdelingse trekkracht van de slang. Ook zou de stabiliteit van de band de nauwkeurigheid van een gps-stuursysteem bij lage bandenspanning en/of heuvels verbeteren.

Tot 16,4 ton per band

Niet alleen de dimensies zijn groot, maar ook de getallen op de spanningstabel van de VF-band. Zo mag 1 band maximaal 16,4 ton dragen, bij 2.4 bar en een cyclische belasting bij 10 km/u. Bij diezelfde rijsnelheid, maar een lagere bandenspanning van 1.2 bar, mag een band alsnog 11 ton dragen. Dat is 22 ton op de achteras. Een set Optitrac VF 1100/45 R46-banden staat bij Zuid West Banden in de prijslijst voor bruto € 26.000. Dat is inclusief een op maat gemaakte velg.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Getest: trekkerbanden van 65 cm breed

De 650/65 R38 bandenmaat is de populairste maat in de trekkermarkt van ongeveer 120 tot 170 pk. Het assortiment banden is...
Afbeelding artikel

Nieuwe Alliance-band voor wielladers

Alliance Tyre Group komt met de Alliance 321 Plus R-4 diagonaalband. Deze is bedoeld voor bijvoorbeeld graaflaadmachines en compacte wielladers. De...
Afbeelding artikel

Omzet Michelin stijgt ondanks dalende bandenverkoop

Bandenfabrikant Michelin sluit boekjaar 2019 af met een omzetstijging van 9.6% tot € 24,1 miljard. Michelin zag vooral de divisie Specialty Business,...