fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bijzondere Caterpillar Challenger rupstrekker voor KNRM

Een waterdicht-gemaakte Caterpillar Challenger 75 E is de nieuwe trekker van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij De Cocksdorp op Texel. Zijn taak: reddingsboot ‘Beursplein 5’ ter zee laten.

De Caterpillar Challenger 75 E vervangt de Roodberg Ruby, die in december 1992 op het reddingstation gestationeerd werd. “Na 27 jaar trouwe dienst wordt afscheid genomen van onze “Roodberg” trekker. De enige rupstrekker gebouwd door Roodberg-Frisian Industries (welke ook de bootwagen heeft gebouwd), met een 270 pk sterke Volvo-motor, heeft ons nooit in de steek”, aldus een medewerker van KNRM Texel.

Lees verder onder de foto

De Roodberg en de Challenger samen op het strand. De Roodberg heeft er inmiddels 27 trouwe dienst opzitten, de Challenger begint pas net.

De Roodberg en de Challenger samen op het strand. De Roodberg heeft er inmiddels 27 trouwe dienst opzitten, de Challenger begint net.

Voordat een trekker geschikt is om het werk in zee te kunnen doen, is een verbouwing nodig om deze waterdicht te maken. Habbeké Shipyards heeft voor deze Caterpillar een waterdichte ‘doos’ van staal er omheen gebouwd, zodat de trekker tot 1,80 meter diepte waterdicht is. De trekker is ook uitgerust met rubberen rupsen, wat ideaal is voor de KNRM. Met rupsen is het makkelijker over het strand rijden.

Lees verder onder de foto

De nieuwe 'zeetrekker ' van de KNRM op de dieplader onderweg naar Texel

De nieuwe ‘zeetrekker ‘ van de KNRM op de dieplader onderweg naar Texel

Krachtpatser op het strand

Met 17 ton aan gewicht en 340 pk moet de trekker in de kolkende branding de reddingboot met vrijwillige bemanning kunnen lanceren. Voor deze krachtpatser met bootwagen volstaat dan ook niet het trekker rijbewijs. De chauffeur moet in bezit zijn van een vrachtauto rijbewijs (C1).

Trekkers worden overigens al veel langer gebruikt voor de reddingboten. In 1920 reed de eerste voor reddingstation Scheveningen. Dit kwam omdat korte tijd moeilijk aan paarden te komen was. Deze pure vorm van paardenkracht brengt al boten naar de zee sinds de oprichting van de reddingsmaatschappijen in 1824.

Op dit moment rijden er 11 trekkers voor de KNRM. De oude Roodberg Ruby is teruggegaan naar de werkplaats in IJmuiden.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Homburg gaat ploegen en kopeggen van Rabe importeren

Homburg wordt importeur van ploegen en rotorkopeggen van de Duitse werktuigenfabrikant Rabe in Nederland en België.
Afbeelding artikel

Duitse fabrikant Weidemann neemt Nederlandse importeur over

De Duitse machinefabrikant Weidemann neemt de Nederlandse importeur Weidemann Nederland uit Swifterbant (Fl.) over.
Afbeelding artikel

Mechan neemt dealerbedrijf Akkerman Mechanisatie over

Mechan in Achterveld (U.), importeur van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, neemt per 1 juni Akkerman Mechanisatie uit Sintjohannesga (Fr.) over.
Beheer
WP Admin