Terug naar nieuwsoverzicht

Slimme camera-stuurautomaat bij John Deere

John Deere introduceert de zogenoemde ‘AutoTrac-Vision’, een stuurautomaat voor trekkers die op basis van Camera-beelden rijen en ruggen volgt. En daar waar het zicht slecht is, neemt GPS het over. Meerprijs grofweg € 3.800.

AutoTrack Vision is al eerder geïntroduceerd in Amerika op de zelfrijdende spuiten en grote Amerikaanse rupstrekkers. Nieuw is dat het nu leverbaar is op kleinere trekkers uit de 6R, 6M, 7R en 8R/8RT series. Maar ook op de Europese zelfrijdende spuiten die gebouwd worden in het Nederlandse Horst (L.).

In het kort komt het erop neer, dat ‘Vision’ de mogelijkheid heeft om de AutoTrack stuurautomaat te gebruiken op percelen waar zonder gps is gezaaid, of , om wat voor reden dan ook, de bekende A-B lijnen niet beschikbaar of niet handig zijn voor de stuurautomaat. Bijvoorbeeld als je met een trekker met strooier, spuit of mesttank mais na opkomst wil behandelen, dat is het zuiverder om de rijsporen te volgen, dan om (oude) A-B lijnen te gebruiken. Immers, een zichtbaar gezaaide rij geeft op dat moment een betrouwbaarder rijspoor en minder gewasschade.

De camera speurt op het perceel vervolgens de spuitpaden, zaairijen of ruggen af en stuurt zo de trekker automatisch het veld over. De camera werkt altijd in combinatie met een SF6000-ontvanger en een John Deere trekker met Autotrac stuurautomaat. Deze Vision-stuurautomaat blijft actief en werkend tot een rijsnelheid van 30 km/u.

Hybride stuurautomaat

De GPS-ontvanger op de trekker of zelfrijder meet continue de positie en mocht de camera slecht zicht hebben, vanwege bijvoorbeeld slechte opkomst van planten, dan rijdt de trekker verder op een zelf gecreëerde denkbeeldige A-B lijn, die hij doortrekt vanuit de laatst gereden meters. AutoTrack Vision werkt het beste in gewassen vanaf 10 cm hoogte, om zo een goed onderscheid te kunnen maken tussen de gewassen en de bodem. En zoals gezegd kan dit ook werken voor spuitsporen of ruggen van aardappelen of wortelen of asperges.

Het systeem is ook in Nederland leverbaar maar nog niet verkocht. Vooralsnog werkt dit systeem alleen met het John Deere geïntegreerde AutoTrac systeem, en niet met universele systemen van andere (trekker)merken. Het Vision-systeem kost grofweg € 3.800 en is na-leverbaar voor trekkers uit de John Deere 6M, 6R (niet de modellen met glazen dak), 7R en 8R/8RT series. En uiteraard de R-serie zelfrijdende spuiten.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers

De Duitse machinefabrikant Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers, waarbij je stuurt middels een joystick in je linker hand. Deze optie...
Afbeelding artikel

New Holland wint gouden medaille met nieuwe giga-maaidorser

Machinefabrikant New Holland presenteert op de Agritechnica in Hannover een nieuwe giga-maaidorser. De fabrikant wint daarmee een gouden medaille als innovatieprijs....
Afbeelding artikel

Kaweco vernieuwt Radium Tractie-silagewagen

De Gelderse machinefabrikant Kaweco komt met een vernieuwde silagewagen met aangedreven wielen en een in eigenhuis ontwikkelde as-ophanging. Volgens machinefabrikant Kaweco...
Beheer
WP Admin