‘Met software is zó veel mogelijk’
In de rubriek ‘De Specialist’ laten we elke maand een specialist aan het woord over zijn vakgebied. Dit keer is dat softwarespecialist Indra Tjalma (28). Hij werkt bij Kverneland Mechatronics in Nieuw-Vennep (N.-H.) als systeem engineer, en daarmee is hij de koppeling tussen praktijk en softwareontwikkelaars.
Wat doet een systeem engineer?
“Simpel gezegd verzamel ik wensen van de klant, vertaal deze en communiceer dit naar onze softwareontwikkelaars. Dat moet je zo zien: binnen Mechatronics hebben we zes systeem engineers en werken dertig softwareontwikkelaars. En allemaal hebben we onze projecten die we begeleiden. Mijn hoofdonderwerpen zijn Tractor Implement Management en gps-techniek waarbij we het uithefmoment van werktuigen voorspellen op basis van perceelsgrenzen.”
Hoe rol je zomaar in zo’n functie?
“Vanuit mijn interesse in techniek en innoveren. Ik ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Ik volgde de opleiding Soil, Water, Atmosphere in Wageningen. Erg interessant, de bodem en meteorologie. Maar ik miste techniek en praktijk. Dus switchte ik naar landbouwtechniek, en rolde hierin. Ik hou van innoveren, en met software is gewoon zó veel mogelijk. Het mooie vind ik: naast techniek en landbouw, komt er veel mensencontact bij kijken.”
Bedoel je dat je veel werkt in teams?
“Ja, we werken immers gezamenlijk aan projecten. Daarnaast ben ik twaalf uur per week scrum-master. Dat wil zeggen dat ik projectgroepen leidt en zorg dat we dagelijks bijeenkomen om de voortgang van ieders bijdrage te bespreken. Mijn taak is dan, om dat te faciliteren en iedereen aan het woord te laten. Maar ik werk ook wel individueel: data analyseren, algoritmes checken, modelleren, et cetera.”
Het valt op dat je veel Engelse woorden gebruikt. Heb je veel contact met ’t buitenland?
“Zeker, Engels is zelfs onze voertaal. In Nieuw-Vennep worden dan wel de spuitmachines en kunstmeststrooiers gefabriceerd, maar vanuit Mechatronics ontwikkelen we de elektronica voor alle Kverneland- en Kubota-machines. En dus hebben we veel contact met de andere fabrieken, documentatie is Engelstalig, en we hebben veel internationale collega’s. Ook zijn er sinds de overname van Kubota veel Japanse collega’s bij gekomen.”
Wanneer ben je een specialist in jouw vak?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je goed kunt luisteren, of dat nou naar een fabriek is, of een eindgebruiker. Je moet goed doorvragen, en dit vervolgens vertalen.”
Wanneer heb je een goede dag?
“Bijvoorbeeld bij snelle progressie. Of als we tijdens een veldtest tegen een vraagstuk aanlopen. En dan samen met de software-afdeling, er met z’n allen tóch uitkomen. Dat geeft energie.”
Gerelateerde tags: Specialist