Waarop letten bij het kopen van een veegmachine?
Bij de aanschaf van een veegmachine weegt de prijs vaak zwaar. Maar ook zaken als borsteldiameter, loopwielen en ophangsysteem zijn belangrijk. Dat blijkt uit een belronde van TREKKER onder 13 leveranciers van veegmachines.
TREKKER vond in Nederland 13 leveranciers van veegmachines. We legden onze focus op exemplaren met werkbreedtes variërend van 230 tot 270 centimeter voor trekkers die wegen schoonmaken tijdens de oogstperiode.
Het gewicht van de veegmachines varieert van 265 kilo (Qmac) tot 925 kilo (Adler) – afhankelijk van extra uitrustingsmogelijkheden. De diameter van de borstel loopt uiteen van 520 millimeter (Bema, Qmac en Westermann) tot 1.000 millimeter (M-Sweep). De prijs beweegt tussen € 2.950 (Bema) en € 12.640 (Holaras). Maar welke zaken zijn belangrijk aan een veegmachine?
Bekijk de prijzen en technische gegevens van 13 veegmachines met een werkbreedte van rond 2,5 meter van Nederlandse leveranciers in TREKKER magazine nr. 434 (november 2024), pag. 55 t/m 57.
Stel af met derde loopwiel
Met een derde loopwiel kun je de veegmachine beter afstellen dan wanneer je er twee hebt. Het derde wiel verdeelt het gewicht namelijk beter. Als je de topstang te lang hebt afgesteld, hangt de machine te ver voorover. “Hij vreet als het ware de borstel op, met als gevolg dat vroegtijdig slijtage optreedt”, aldus Jeroen te Lindert van Holaras. De afstelling is dus erg belangrijk. De haren van de borstel mogen niet ombuigen als gevolg van te veel druk.
Kies de juiste borsteldiameter
Een aandachtspunt is ook de diameter van de rolbezem. Als de haren van de borstel het oppervlakte raken, buigen ze. Op het moment dat de haren loskomen van de oppervlakte, gooit de rolbezem het materiaal weg. Kies je voor een borstel met een grotere diameter, dan gaat de rolbezem langer mee. Ook is het effect van het vegen beter. Je kan namelijk na de oogst veel meer materiaal meenemen.
Check behuizing van bezems
Een belangrijk aandachtspunt bij veegmachines is de behuizing. Vaak zie je dat bezems in een stalen huis zijn gemonteerd. Het gevolg kan zijn dat de bezem wordt overbelast en vroegtijdig slijt, en geen goed veegeffect geeft. Fabrikant Ducker hangt de rolbezem pendelend in de behuizing. Met een spindel kun je deze op druk zetten, maar niet overbelasten. De levensduur is hierdoor langer.
Let op de draagconstructie
Hoe wordt de veegmachine aan de trekker of een andere machine gehangen? Is dat met bouten of door middel van een draagbalk? “Een goede draagconstructie met een parallellogram en loopwielen is sterk en scheurt niet uit”, aldus Albert Hofstede van Hofstede Machinery. Als er oneffenheden in de straat zijn, dan blijft hij op zijn wielen lopen en heb je minder slijtage aan de borstel.
Auteur: Annelies Bakker
Gerelateerde tags: Oogsttechniek, Veegmachines