Auga Group staakt ontwikkeling hybride Auga M1-trekker
Het Litouwse Auga Group zit in financiële moeilijkheden en staakt daarom voorlopig de ontwikkeling van trekkers. Het bedrijf omvat zo’n 38.000 hectare en werkt sinds 2018 aan een hybride trekker.
Het Litouwse landbouwbedrijf Auga Group werkt sinds 2018 aan de ontwikkeling van een eigen, hybride trekker, de Auga M1. Het bedrijf laat weten dit project voorlopig te staken vanwege financiële moeilijkheden. Het 38.000 hectare omvattende landbouwbedrijf zegt voorlopig te focussen op activiteiten die op korte termijn geld opleveren, zoals gewassen telen, biomethaan produceren en de verkoop van eindproducten.
500 pk hybride trekker
Auga Group investeerde afgelopen vijf jaar in totaal €6 miljoen in de ontwikkeling van hydride en elektrische trekkers. De meest prominente trekker is de Auga M1; een 500 pk sterke, hybride trekker met vier even grote wielen.
De trekker werkt met cassettes biomethaangas waarmee de machine zo’n 12 uur lang op één tankbeurt kan werken. Een verbrandingsmotor en generator zetten dit om in voeding voor vier grote elektrische wielmotoren. Volgens Auga Group lukt het met de eigen middelen niet om de trekker te commercialiseren. Het bedrijf zoekt naar externe financiële hulp.
Lees verder onder de foto
Deels weer conventioneel
Het landbouwbedrijf zit in financiële moeilijkheden, met name omdat de productiekosten de afgelopen vijf jaar hard zijn gestegen. Daarbij doelt het bedrijf vooral op salarisverhoging van medewerkers. Ook zou het bedrijf flink minder subsidies hebben ontvangen.
Om op korte termijn kosten te besparen, voert Auga Group meer maatregelen door dan alleen de trekkerproductie staken. Zo schakelt het bedrijf deels over van biologische teelt en -veehouderij naar conventioneel.
Auteur: Bob Karsten