fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Garford introduceert Robocrop AI-camerabesturing

De Robocrop AI-camerabesturing van de Britse fabrikant Garford gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om gewassen van onkruid te onderscheiden. De gele punten markeren het gewas. – Foto: Garford

De nieuwe Robocrop AI-camerabesturing van de Britse machinefabrikant Garford maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om kleur-, infrarood- en diepte-informatie te combineren, zodat het gewassen nauwkeurig kan identificeren.

“Groen-op-groenplantherkenning is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van het groen-op-bruinsysteem dat alleen kleur gebruikt. De Robocrop AI-camerabesturing gebruikt verschillende gegevensstromen van de camera en identificeert en onderscheidt op die manier de gewasplanten van onkruid”, legt Jonathan Henry, managing director van Garford Farm Machinery, uit.

Geavanceerd camerasysteem met AI-neuraal netwerk

Robocrop AI werkt met een geavanceerd camerasysteem dat gebruik maakt van verschillende camera’s en sensoren, zoals kleurcamera’s, infraroodcamera’s, dieptecamera’s en zelfs multispectrale of hyperspectrale camera’s. Elke sensor levert unieke gegevens. Daarmee detecteert het systeem heel precies de stamlocaties (de exacte plaatsen waar de stelen of stammen van planten zich bevinden), zelfs wanneer meerdere bladeren deze overlappen.

Het geavanceerde camerasysteem is gecombineerd met een AI-neuraal netwerk, dat patronen herkent. Het is getraind om de gewasplant en de stamlocatie te identificeren en te herkennen. Vervolgens kan het onkruid identificeren aan de hand van kleur en bladvorm. Het AI-neurale netwerk blijft zich verder ontwikkelen naarmate de technologie vordert.

Robocrop AI leverbaar in 2025

In 2025 worden de Garford Robocrop Inrow-schoffelmachines voor gebruik in sla-, brassica- en suikerbietgewassen uitgerust met de eerste versie van Robocrop AI. Die versie beschikt over stuursystemen met enkele secties en camera-configuraties met één of twee camera’s. Het systeem werkt met een 10,1 inch terminal met een door Garford ontwikkelde koppeling met livestreambeelden.

Garford-importeur Homburg Holland levert de Robocrop AI-camerabesturing vanaf 2025. De prijs hangt af van de configuratie van het Garford-systeem.

Auteur: Ed Asscheman

Lees ook: Wat je altijd al wilde weten over spotsprayen: 12 vragen én antwoorden

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Niqo Robotics levert AI-gestuurde RoboThinner voor uitdunnen sla

Het Indiase Niqo Robotics betreedt de Amerikaanse markt met een geavanceerd werktuig voor automatisch uitdunnen van sla: de Niqo RoboThinner.
Afbeelding artikel

Samenwerking FarmWise en John Deere-dealer RDO voedt overnamegeruchten

Samenwerking tussen FarmWise en John Deere-dealer RDO voedt geruchten over mogelijke overname van FarmWise door John Deere.
Afbeelding artikel

Wordt trekkerchauffeur steeds meer een trekkermanager?

Zelf ervaren wat autonome trekkers of veldrobots kunnen betekenen op je bedrijf, kan koudwatervrees wegnemen, zegt WUR-onderzoeker Koen van Boheemen.
Beheer
WP Admin