fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Martien van den Toorn

Martien van den Toorn onderhoudt zijn machines zelf. “De meeste reparaties lukt wel met mijn mechanisatie. Alleen voor de jongste trekker moet ik af en toe naar de dealer.” – Foto: Cor Salverius Fotografie

TREKKER-lezer Martien van den Toorn is loonwerker en vleesveehouder in Ouderkerk aan de Amstel (N.-H.). Hij heeft drie Case IH-trekkers, zodat hij ‘niet steeds hoeft aan- en af te koppelen’. Hij koopt gebruikte machines en onderhoudt ze zelf. “Bij het vleesvee en mijn soort loonwerk lukt het prima zonder gps en al die automatiseringssnufjes”, zegt Martien.

Blondes d’Aquitaine en loonwerk, hoe is die combi ontstaan?

“Mijn ouders hadden een veebedrijf, maar dat was te klein om over te nemen. Ik ben toen eerst bij een plaatselijk mechanisatiebedrijf gaan werken, heb daar de basiskennis opgedaan. En later bij een loonwerker aan de slag gegaan. Als die in een drukke tijd handjes tekort had, belden ze wie er kon meehelpen. Een jaar of 35 geleden ben ik overgestapt van jongvee-opfok naar de Blondes. De mechanisatie die ik toch al had, vooral voor hooibouw, ging ik toen ook gebruiken om als kleine loonwerker voor anderen aan de slag te gaan.”

Hoe ziet je machinepark eruit?

“Ik heb drie trekkers, Case IH. Dan hoef ik niet steeds aan- en af te koppelen. Verder een maaier, schudder, kleinebalenpers en een greppelfrees. Dan kom je een eind hier in het veenweidegebied. Het meeste werk zit natuurlijk in het groeiseizoen, en in de winter kan ik lekker greppelen.”

Doe je zelf het sleutelwerk?

“Voor al het onderhoud hoeft er niets de werf af, dat kan ik zelf af. En ook de meeste reparaties lukt wel met mijn mechanisatie. Alleen voor de jongste trekker moet ik af en toe naar de dealer.”

Hoe ga je om met aankopen? Per se het nieuwste met de laatste snufjes, of mag het wat minder zijn?

“Ik koop gebruikt, en dan hopen dat-ie het maar lang vol mag houden. Bij het vleesvee en mijn soort loonwerk lukt het ook prima zonder gps en al die automatiseringssnufjes. Dat is natuurlijk anders als je veel in de akkerbouw doet. Ik hoef ook niet alle machines te hebben, er rijden er al meer dan genoeg rond. Als ik de basiswerkzaamheden maar kan doen, is dat genoeg. Je moet ook bedenken, ik ben 65. Ik zing het nog wel even uit zo. Als je nog veel nieuw materieel bij gaat kopen, verplicht je je ook weer om er genoeg werk voor te vinden. Want het moet wel worden betaald.”

Heb je buiten het beroepsmatige ook nog hobby in trekkers? Oldtimers bijvoorbeeld?

“Schitterend als het van een ander is. Ik mag er graag naar kijken, maar hoef ze niet in de schuur te hebben. Ik ga af en toe wel eens naar een historische dag of zo. De ogen de kost geven, praatje maken met gelijkgestemden. Het is vooral mooi om de trekkers en machines weer eens te bekijken waar je nog herinneringen aan hebt uit je jeugd. Knap hoe ze dat allemaal in orde krijgen en werkend houden, maar zelf heb ik daar geen behoefte aan.”

Auteur: Eric Wientjes

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Willem Burggraaff

TREKKER-lezer Willem Burggraaff is van jongs af aan gek op trekkers. "McCormick International. Dat is mijn grote liefde, wat merk betreft.”
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Huub in ’t Zandt

TREKKER-lezer Huub in ‘t Zandt is vollegrondsgroenteteler. Hij rijdt al 28 jaar New Holland, maar heeft ook een nieuwe Claas Arion...
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Juliën Kuiper

TREKKER-lezer Juliën Kuiper In Midwolde (Gr.) runt een mechanisatiebedrijf en repareert allerlei merken trekkers. Privé rijdt hij een Fendt 311 LSA.