fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Dit zijn de nieuwe machines op de ATH in Biddinghuizen (1)

Bekijk hier een overzicht van het meest opvallende machinenieuws op de AgroTechniek Holland-beurs in Biddinghuizen (Fl.). Foto’s: Mark Pasveer

De week vindt de AgroTechniek Holland-beurs (ATH) in Biddinghuizen (Fl.) plaats. In het eerste deel van deze fotoreportage zetten we het opvallendste machinenieuws op een rij.

Naast een nieuwe New Holland T5-serie en een elektrische beregeningshaspel van AP Machinebouw is er meer machinenieuws te zien op de beurs.

Auteurs: Jacco van Erkelens, Annelies Bakker, Martin Smits en Bob Karsten

Landbouwmechanisatiebedrijf Offringa uit Creil (Fl.), Coevorden (Dr.) en Oosterwolde (Fr.) is importeur geworden van het Sloveense merk Pro Jernac. Het bedrijf bouwt bosbouwbescherming voor trekkers. Het bevat onder andere een grill- en cabinebescherming, waarvan de ene naar voren scharniert, en de cabinebescherming naar achteren. Ertussen zijn staalkabels gemonteerd; die belemmeren het zicht minder, dan dikke, stalen stijlen. Ook geven de staalkabels geen trillingen door.

Het pakket omvat ook gemakkelijk afneembare spiegels, en een stalen bodemplaat waar filters en aftappluggen toegankelijk blijven. Ook de diesel- en AdBlue-tank en accubak krijgen rondom een stalen bescherming, waarbij je wel toegang blijft houden tot bijvoorbeeld de accupolen. De onderste traptrede hangt in vier staalkabels, zodat je die bij het ruige bosbouwwerk kapotrijdt. Het pakket is beschikbaar voor de Valtra N-, T-, G-, en A-serie en in beperkte mate ook voor de S-serie. Pro Jernac heeft zo’n oplossing ook beschikbaar voor Fendt- en John Deere-trekkers. Richtprijs? Reken op zo’n €20.000 tot €25.000, afhankelijk van de uitvoering.

Het lijkt een traditie te worden dat New Holland een trekker ter gelegenheid van de beurs in een speciale kleur laat spuiten. Dit jaar is het een T6.180 in een Veloce-uitvoering, dat is een diepblauwe Alfa Romeo-kleur. Daarnaast is de trekker voorzien van zwarttinten, zoals de spiegelkappen en luchthoorns.

Massey Ferguson presenteert zoals vooraf aangekondigd een geëlektrificeerde trekker. Het gaat om een trekker uit het compact-segment: een 1700 M. Deze Massey Ferguson-trekkers worden bij trekkerleverancier Knegt in Veldhoven (N.-Br.) voorzien van een accupakket. Dat gaat om een 43,2 kWh-accu, waarmee de trekker onder normale omstandigheden tot 5 uur kan werken op één acculading. De trekker werkt met 96 volt en zou qua vermogen gelijk zijn aan een 55 pk dieselmotor. Ook het hydrauliekopbrengst en bijvoorbeeld het hefvermogen, zijn gelijk aan de dieselversie.

De trekker heeft een versnellingsbak met 4 versnellingen. In principe kun je in de hoogste versnelling wegrijden en kun je dus zonder schakelen versnellen van 0 tot 25 km/u. Er wordt gewerkt aan een hydrostatische uitvoering en ook aan een versie met cabine. Op dit moment zijn fronthef en voorlader leverbaar en aan een frontaftakas wordt nog gewerkt, net als aan een snellader. De E-1700 Power by Knegt, zoals Mechan de trekker noemt, staat in de prijslijst voor €85.000 en is leverbaar in het eerste kwartaal van 2025.

Dealerbedrijf Van Der Sluis Agri uit Genemuiden (Ov.) startte met de productie van onder andere schoffels, die voorheen op de markt waren als Rosko-schoffels. Opvallend is deze schoffel met slepende elementen. De schoffelelementen zijn opgehangen met een bladveer (optioneel 2 bladveren) en een glijslof. Volgens de machinebouwer hangen de schoffelelementen bewust relatief ver naar achteren. Het idee is dat de schoffel daardoor niet zo sterk reageert op een ongelijke belasting. Denk dan aan het schoffelen langs een boomrij, een ongelijke werkdiepte, of het stropen van onkruid aan één zijde, of een andere reden waarom een schoffel kan gaan wiebelen. Daarom is de schoffel ook voorzien van glijsloffen in plaats van dieptewielen; die trekken wat zwaarder, maar het voorkomt wiebelen. Je zou dus relatief snel kunnen rijden met de slepende schoffel. Deze schoffel, in een 6 meter brede uitvoering voor mais, staat in de prijslijst voor €7.000. De schoffel is leverbaar in verschillende werkbreedtes en uitvoeringen.

Van Ginkel Machines uit Groenekan (Ut.), van het aanhangermerk VGM, werkt aan een 14-tons Olympus-haakarm. Tot nog toe leverde VGM alleen zwaardere haakarmen, zoals 17, 25 of 30-tonners. Deze 14-tonner is voorzien van twee assen, bladveren en optioneel is er een asafstempeling. De Olympus 14 werkt volledig met de hydrauliek van de trekker. En bijzonder is dat de haakarm is voorzien van een knikpunt en dat deze kan schuiven. Afhankelijk van hoe je de haakarm bedient, kun je kiezen of je de container leegkiept of afzet, zonder dat je daarvoor uit de trekker hoeft te komen.

SVGroup uit Rijssen (Ov.) presenteert de nieuwe Schuitemaker SIWA 7000-serie. De silagewagen wordt nu gebouwd op hetzelfde onderstel als de Rapide-opraapwagens, waarbij alleen de assen iets verder naar achteren staan. Daardoor kan de fabrikant deze wagens efficiënter produceren. De wagen is voorzien van een nieuw uiterlijk. Ook passen er hogere wielen onder (tot 850/50 R30.5), zitten de bodemkettingspanners nu beter toegankelijk aan de voorzijde en bouwt Schuitemaker voortaan de onderrijbeveiliging vast aan de achterklep. Het voordeel daarvan is dat er tijdens het lossen geen product op blijft liggen. Verder is de afwerking van de wagen aangepast. Zo zijn de randen aan de bovenkant nu afgerond zodat er geen product blijft liggen, dekken de afdeknetten nu de gehele wagen van voor- tot achter af en is de wagen door het ontbreken van een tussenframe zo’n 1.000 kg lichter dan z’n voorganger (SIWA 720).

Granit Parts start een eigen merk aftakassen. Het merk nieuwe heet Rotaro en Granit Parts laat het op wens bouwen in het buitenland. Granit Parts blijft ook aftakassen van bekende merken zoals Walterscheid en Bondioli Pavesi leveren en zegt dat het eigen merk Rotaro in dezelfde kwaliteitsklasse valt, met een lagere prijs. Opvallend is dat Rotaro gebruikt maakt van een kunststof snelwisselsysteem voor afscherming. Een groothoekkoppeling is nog in ontwikkeling. Voor een 86 centimeter lange aftakas met citroenbuis is de adviesprijs €219. En voor een zwaardere R80-uitvoering is dat €649.

Treffler introduceert een nieuwe schoffel. Al 2 jaar geleden introduceerde Treffler, dat vooral bekend is van zijn wiedeggen, de THP-schoffel met hydraulische werkbreedte-verstelling. Op de ATH stond vers van de pers een eerste exemplaar van de THE-schoffel: een meer conventioneel gebouwde schoffel zonder hydraulische breedteverstelling. Een geheel eigen, robuust ogend ontwerp met gereedschapsloze diepte- en breedteverstelling op de meshouders. Voorzien van een compact geïntegreerde sideshift en hydraulische drukregeling en individuele heffing op de parallellogrammen. Het getoonde exemplaar is nog prototype, daarom is er ook nog geen prijs bekend.

Manatmachine is al langere tijd importeur van de Bird Alert-vogelverjager, afkomstig uit Denemarken. Een microfoon neemt het geluid op van vogels in de omgeving en luidsprekers verspreiden aan de hand van de herkenning van de vogels het angstgeluid van die vogelsoort. Bijvoorbeeld kraaien, roeken of ganzen. Bij windstil weer zou 1 Bird Alert in en cirkel tot zo’n 25 hectare om het apparaat heen diverse vogelsoorten vrij effectief kunnen verjagen. Te koop voor €2.350 en €750 meerprijs in het geval er een zonnepaneel bij wordt genomen om de accu te laden.

De vorig jaar geïntroduceerde Treffler-precisiecultivator voor ondiepe stoppelbewerking kan nu ook worden geleverd met een rij hydraulisch uit te heffen tanden voor een diepere bewerking. Die optie zou ook geschikt zijn om een oppervlakkige bewerking met de cultivator te combineren met het zaaien van bijvoorbeeld veldbonen.

Sinds kort is Vlaming Agri uit Zwaagdijk (N.-H.) importeur geworden van het Duitse merk Saphir. Op de beurs toont het bedrijf de nieuwste innovatie, de Saphir Grindstar. Dit is een machine die geschikt is voor ondiepe bewerkingen van 0 tot 2 centimeter diep. Daarmee kan je een vals zaaibed maken, stoppelbewerking uitvoeren of een lichte groenbemester vernietigen. De messen drijven zichzelf door het rijden aan. De maximale rijsnelheid is 18 kilometer per uur en de vermogensbehoefte is 20 pk per meter. Voor een 6 meter-variant is dus 120 pk minimaal nodig. De 1800 kg zware, 6 meter brede Grindstar is leverbaar vanaf bruto € 44.500. De 3 meter-variant is er vanaf € 26.000 bruto. De levertijd is 6 weken. De eerste 50 zijn wereldwijd door Saphir al verkocht.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Trekt financieringsactie trekkerfabrikant jou over de streep?

De kortingsacties op trekkers vliegen de boeren die vakbeurs ATH bezoeken om de oren. Maar slaan die acties aan bij hen?...
Afbeelding artikel

55.000 bezoekers op ATH 2024

Net als in 2022 bezochten 55.000 boeren, loonwerkers en professionals werkzaam in de groensector afgelopen week vakbeurs ATH in Biddinghuizen.
Afbeelding artikel

Foto | Nog meer nieuwe machines op ATH in Biddinghuizen (2)

In het tweede deel van de fotoreportage over vakbeurs ATH 2024 zie je nog meer machinenieuws.
Beheer
WP Admin